Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 9. 5. 2018.

| Politika

Lebanski parlament zatvoren za novinare i pojedine odbornike

Autor:B. A, Lj. J.Izvor:Južne vesti
Ulaz-u-opštinu,-maj-2018,-foto-Bojana-Antić
Nema ulaza za opoziciju i medije; foto: B. A.

Šestoro “izopštenih” odbornika, ali i odbornici opozicije u lokalnom parlamentu u Lebanu, kao i predstavnici medija ostali su iza vrata skupštinske sale, jer ih obezbeđenje nije pustilo da prisustvuju sednici. Kako objašnjava predsednik Skuštine Srđan Jović, odbornici vladajuće većine “iz bezbednosnih razloga” izglasali da sednica bude zatvorena za javnost, ali nije jasno zbog čega u salu nije puštena opozicija.

Iako im je Upravni sud vratio mandate, šestoro odbornika kaže da poziv za skupštinsko zasedanje nisu dobili, ali su u salu želeli mirno da uđu i prisustvuju, jer su oni u “očima zakona” i dale predstavnici građana čijim su glasovima dobili mandate.

Prema rečima Ljiljane Pečenković, jedne od odbornika kojima su oduzeti mandati, oni se od februara bore da se vrate u svoje klupe, jer je tada zvanično Upravni sud osporio odluku Skupštine da oni više nisu odborici.

Izgleda je Lebane jedina opština u kojoj se ne poštuje zakon, ni odluka Upravnog suda. Mi smo čekali 3 meseca ovu sednicu i kada sam pokušala da uđem, oni su me samo odgurnuli. Nisam dobila poziv za sednicu, ali sam želela da prisustvujem i predstavljam građane koji su za mene glasali. Skupština služi narodu, mi smo izabrani od naroda, a ne od ljudi koji su tu i sede u foteljama - kaže Pečenković.

Dnevni-red-koji-je-stigao-opoziciji,-maj-2018,-foto-Bojana-Antić 18 tačaka za pola sata; foto: B. A.Na adrese odbornika opozicije, koji su podržali zahteve “izopštenih odbornika, poziv za zasedanje je stigao, ali kako kaže predstavnik Grupe građana “Goran Janjić” Jovica Pavlović, obezbeđenje je i njih sprečilo da uđu u skupštinsku salu.

Dobili smo poziv i materijal sav smo dobili, ali oni uopšte nisu hteli da nas puste da uđemo. Meni uopšte nije jasno šta se dešava u ovoj državi, jer legalni odbornik koji je uredno pozvan ne može da uđe. Obrazloženje nismo dobili i ne znam zašto nismo mogli da uđemo - kaže Pavlović.

Bez obzira što je sednica bila zatvorena za javnost, odbonici su zasedali i u svega pola sata, koliko je trajalo zasedanje, doneli bitna kadrovska rešenja van pčiju javnosti.


Zatvoreno za javnost zbog bezbednosnih razloga

Kako je za predstavnike medija rekao predsednik Skupštine Srđan Jović, na osnovu procene opštinskog saveta za bezbednost, odlučili su da sednicu zatvore za javnost, pa je zbog toga bio zabranjen ulaz.

lebane sednica skupstine Iz obezbeđenja kažu da je "sednica zatvorena za javnost"; foto: B. A.Pozivi su, kaže, poslati svim odbornicima, ali sednici nisu prisustvovali predstavnici opozicije, jer su se, prema njegovoj proceni, solidarisali i želeli su da pruže podršku odbornicima kojima su oduzeti mandati. Što se ne vraćanja mandata tiče, kaže Jović, presuda Upravnog suda je deklarativnog karaktera i nije obavezujuća.

Odbornici koji smatraju da su dobili izvršnu presudu i da treba da im se vrate mandati, to nije tačno. Presuda Upravnog suda je deklarativnog karaktera i nije obavezujuća, tako da se još nisu stekli zakonski uslovi da odbornici dobiju svoje mandate. Postoje organi Republike Srbije koji o tome još odlučuju - kaže Jović.

Osim obezbeđenja, u zgradi opštine, kao i kroz samo mesto, primećen je povećan broj policijaca, a Jović kaže da su oni bili tu kako bi obezbedili nesmetan rad skupštine i institucije opštine, jer ih uvek obaveste o skupštinskom zasedanju, a da oni sami određuju koliko će ljudi, u zavisnosti od precene bezbednosti, ispratiti događaj.

Skupštinskom zasedanju ovoga jutra prisustvovali su odbornici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, a s obzirom na to da su imali kvorum, sednica je mogla da se održi. Lokalni parlament u Lebanu ima 31 odbornika.

Podsetimo, mandati su oduzeti Veliboru Pešiću, Ljiljani Pečenković i Novici Kocić koji su građane u lokalnom parlamentu zastupali ispred Srpske napredne stranke, iz čijih su redova, prema saopštenju Povereništva u Lebanu, isključeni, zatim Ljubiši Spasiću koji ih je predstavljao sa grupom građana, kao i Milanu Krivošiji i Mališi Kostiću iz redova Socijalističke partije Srbije.

Upravni sud je doneo presudu kojim se ovim odbornicima vraća mandat, ali to lokalno rukovodstvo nije ispoštovalo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marovcanin

    08:52 // 10. 5. 2018.

    Pravni sistem Srbije pao je na Sava Mali. Pao je na more oslobadjajucih presuda (stecajna mafija, kao primer, sad skoro Kosmajac), e sada pada na obavezujuce odluke Upravnog suda. Odbornici kojima su bespravno oduzeti mandati moraju u skupstinske klupe. Sve ostalo je buckuris. E sad bezbednost i onolika milicija juce je branila pozicije porodice Jovic (poznati kao Dzavtici).

    • ode u majcinu

      12:41 // 11. 5. 2018.

      Pravni sistem Srbije!!! Kladim se da ce osloboditi i Darka Sarica. I ovo u Lebane. Porazena vlast se milicijom brani.

  • Miki

    16:13 // 9. 5. 2018.

    U Lebane nema zakon.

  • lopov

    14:48 // 9. 5. 2018.

    Ala vi prebirate komentari. Dzaba vam Dzavtica nemoz odbranite. On ce se sam unisti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: