Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 31. 7. 2022.

| Politika

Od ponoći primena odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, Vučić poziva Albance da se urazume

Autor:A. K.Izvor:Južne vesti
granica prelaz Kosovo KOSTA
Rok za preregistraciju traje do kraja septembra, a od ponoći prestaju da važe i srpska lična dokumenta; foto: A. Kostić

Uoči odluke Prištine da od 1. avgusta sva vozila sa teritorije KiM moraju da imaju kosovske tablice, kao i zabranu svih srpskih ličnih dokumenata i izdavanje privremenih, predsednik Srbije zamolio je Albance da se urazume i sačuvaju mir. U isto vreme premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti najavio je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa preregistracijom vozila i izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta za građane Srbije.

Primena najavljenih mera kosovskih vlasti počinje od ponoći i podrazumeva da će privremeno oduzimati vozila registrovana na KiM, a koja imaju srpske tablice. Takođe od ponoći prištinske institucije zabranjuju srpska lična dokumenta, pa će svi koji imaju ličnu kartu izdatu u Srbiji, a žele da uđu na KiM, dobijati poseban dokument koji će im omogućiti da se slobodno kreću po toj teritoriji.

Zbog početka primene najavljenih mera i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji pozvao je Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir. prelaz granica Kosovo Merdare Da li će nove mere Prištine povećati i gužve na prelazima?; foto: A. Kostić

Želim da vas obavestim da je situacija veoma komplikovana i složena. Ja znam da mnogo godina, decenijama, mnogi ljudi ne žele ni da čuju o realnim problemima sa kojima se naša zemlja suočava. Albanci su poslali su na administrativne prelaze dve jedinice sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica. Doneli su odluku da nameću stvari koje nemaju pravo da nametnu, pre svega narodu na severu Kosova i Metohije - kazao je Vučić.

Zamolio je Albance da ne krenu u progon Srba, a Srbe da ne nasedaju na provokacije.

Srpski narod sa Kosova i Metohije sve manje ima sluha za moje molbe, a moja molba je da sačuvamo mir po svaku cenu. Molim Albance da se zaustave i Srbe da ne nasednu na provokacije, ali molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i da spreče njihove miljenike da ne izazovu sukob - rekao je Vučić.


Kurti sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Premijer Vlade u Prištini Aljbin Kurti najavio je da ze danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa preregistracijom vozila sa KiM tablicama i izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta za građane Srbije.

On je, po povratku iz SAD, kazao da Vlada u Prištini nikada nije bila za to da se privremena dokumenta za ulazak na Kosovo izdaju srpskim građanima, ali da je to ono što Srbija, kako kaže, kontinuirano radi sa građanima sa Kosova.

On je u intervjuu za Glas Amerike podsetio da su odluke donete pre više od mesec dana.

Dat je rok od dva meseca, koji počinje 1. avgusta, svim građanima Kosova srpske nacionalnosti čija vozila imaju oznake iz vremena Slobodana Miloševića da ih preregistruju u legitimne i legalne registarske tablice Republike Kosovo. Za to smo uspostavili i posebne objekte - kazao je Kurti za Glas Amerike.

Premijer privremenih kosovskih vlasti kaže da su upravo te mere prihvatile i vlasti Srbije u Briselu.

Kada govorimo o tablicama iz vremena Miloševića – i sama Srbija je u Briselu prihvatila da to treba da se okonča, ali deluje da je primena još koči. Nismo protiv građana Srbije, naprotiv, sa njima želimo da sarađujemo za opšte dobro - u skladu sa zakonom i poštovanjem Ustava. Dakle, ovo su mere za pravo i jednakost - i nisu usmerene ni protiv koga - rekao je u intervjuu.


Šta čeka ljude koji samo putuju preko KiM

Za one koji samo prolaze preko teritorije Kosova i Metohije, najčešće ka letovalištima u Albaniji i Crnoj Gori, više neće važiti pravilo uvedeno za srpske državljane prošle godine da se samo stikerima nakon ulaska na teritoriju KiM prelepe srpske oznake na registraciji. Kosovo Mitrovica Prizren putokaz KOSTA Srpski građani u tranzitu dobijaće deklaracione liste umesto ličnih dokumenata; foto: A. Kostić

Od ponoći Vlada u Prištini više ne priznaje srpska lična dokumenta, pa će verovatno i novi postupak produžiti čekanje na prelazima.

Svakoj osobi koje putuje iz Srbije na Kosovo i Metohiju na prelazu će se izdavati deklaracija kojom se privremeno zamenjuje upotreba srpskih ličnih dokumenata.

Kosovska Vlada je tako, kako navode, uspostavila reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo jer će sada primenjivati istu meru kao zvanični Beograd, koji ne prihvata kosovske lične karte.

Privremeno oduzimanje vozila sa srpskim KiM oznakama

Preregistracija vozila na RKS tablice, kako se navodi u odluci Vlade u Prištini, počinje od 1. avgusta i trajaće do 30. septembra.

Prema toj odluci, sva vozila koja imaju registarske oznake "PR“, "KM“, “PZ“, "GL“, "UR“, "JP“, "DA“ ili "ĐA“ moći će do kraja septembra da se preregistruju na RKS registarske tablice.

Nakon isteka oročenog perioda, sva vozila koja vlasnici ne preregistruju, kosovske vlasti smatraće nacionalizovanom robom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    07:12 // 1. 8. 2022.

    Istorija je uciteljica zivota...kako se sve ponavlja...Sloba je zaratio sa celim svetom,zavrsio u Hagu,i ovaj mora nekim ratom da ode...gde ce zavrsiti,pitanje je sad,ide stopama svog vojvode od zavdjale kasike...a ko ce da ratuje,pa pustimo u prve redove kosovare koji su se lepo snasli u drzavnim preduzecima,a ide im i kosovski dodatak,a neko drugi da im cuva prodato...

  • Dragan Petrovic

    07:05 // 1. 8. 2022.

    Prvo hitna sednica(kad bude),pa vanredno obracanje,ne znam kad ce specijalna emisija...vrlo monotono i predvidljivo...a mozda Kurti odlozim na neko vreme odluku...ko ovde kupuje vreme i valja ispod zita,videcemo...mir i stabilnost vucic....mora da se u...li jer se Radojcic vratio...falimenderit shoku Aljek...

  • Ratne igre

    21:14 // 31. 7. 2022.

    Ovaj će izazove rat.I 99"nas tepaše 19 zemlje sad će 30.Mi u komšiluku nemamo saveznike opkoljeni smo Nato zemljama.Ako se desi,prvi idite vi koji ste glasali za njega pa onda Kosovari što rade po državne firme. Sravnili bi nas sa zemljom jedva čekaju da prvi krenemo mnogo su kivni zbog Rusije.Rat nije dobar za nikoga!dosta je bilo prolivanja srbske krvi a dole postoji K-for on neće da gleda mirno

    • niszvezda

      22:25 // 31. 7. 2022.

      A što je najgore, i Ruse bi taman zabolelo nešto (doduše kao i uvek) zbog stava, glasanja i sankcija...

    • Igor Krivokuća

      22:42 // 31. 7. 2022.

      Malo je drugačija geopolitička situacija prijatelju,nisu ni ameri tako jaki a ni Rusija ni Kina tako slabi.Nemoj da zvučiš kao Vuk Drašković sa takvim izjavama...opkoljeni smo i nemamo saveznike itd...Daleko od istine...Kosovo i Metohija je sveta srpska zemlja tačka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: