Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 8. 11. 2023.

| Politika

Od sledeće sednice glasovi niških odbornika neće se brojati “ručno”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Skupština digitalizovana (1)
Prve promene već od sleeće sednice; foto: JV / N. Đ.

Projekat digitalizacije, veće efikasnosti i transparentnosti u radu Skupštine Grada Niša E-parlament je završnoj fazi i već od sledeće sednice glasovi niških odbornika neće biti brojani “ručno”, već će se prikazivati na ekranima, koji su povezani sa tabletima u odborničkim klupama. Podržani od Ambasade Švajcarske u Srbiji, realizacija bi trebalo da obuhvati i prenos sednica uživo preko skupštinskog sajta, elektronsko glasanje, kao i video i audio arhivu svih sednica.

Iako je primena E-parlamenta započeta još 2019. godine ističe predsednik Skupštine Boban Džunić i dodaje da se od 2021. godine radilo na unapređivanju softvera i zaključio da će prve promene biti vidljive na sledećoj sednici kada će glasanje biti digitalizovano.

Na radnom sastanku je definisano da se time postiže efikasnost i transparentnost u radu, a samim tim i naši odbornici svojim radom moći će da pokažu na koji način rade, glasaju i daju svoje amandmane i predloge. To će se sve videti na velikim skrin monitorima koji su implementirani u sali. Tu spada i prijem dokumentacije koja je poslata elektronskim putem, koja je mnogo efikasnija i ali i prilagođavanje zelenoj agendi - ističe Džunić.

Skupština digitalizovana Beležiće se i prisustvo, da li je neko aktian i kako glasa; foto: JV / N. Đ. Nakon što je ambasador Urms Šmid poslednji put bio u poseti Nišu, tri godine kasnije ponovo se razgovaralo o realizaciji projekta digitalalizacije i povećanja efikasnosti, ojačavanja niške Skupštine, ali i većoj uključenosti Nišlija u donošenje odluka.

Cilj naše podrške jeste da se poveća efikasnost lokalne Skupštine, kao i transparentnost u radu, što će ojačati sam Parlament, ali isto tako uključi građane u rad Parlamenta - zaključio je Šmid.

Predsednik gradske Skupštine Boban Džunić zaključio je da će niški odbornici od sada morati da se uloguju pre svake sednice, te da će na taj način moći da se vidi njihova prisutnost i dodao da će građani preko direktnog prenosa moći da vidi da li su aktivni i koje predloge imaju.

Ambasador Švajcarske (1) Sastanak Šmida i Džunića; foto: JV / N. Đ. Dodao je da će dodatno unapređivanje softvera E-Parlamenta podrazumevati da će u budućnosti odbornici moći da govore sa svog mesta, a ne sa govornice.

Skupštinski portal emitovaće sednice uživo i objavljivaće rezultate glasanja u realnom vremenu, rečeno je još 2019 godine. Tadašnje procene bile su i da će ušteda na neštampanju materijala biti 2 miliona dinara godišnje. Softver i 78 tableta koštali su 150.000 dolara, a u pored Vlade Švajcarske, E-parlament podržan je i od programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MirkoNI

    08:30 // 9. 11. 2023.

    Pogledajte mu carapke. hahahah Sojic broj 2

  • Srba

    01:09 // 9. 11. 2023.

    A, ‘el mož se broji nožno? Il’ s’ neko štapče…?

  • 1234567890

    00:25 // 9. 11. 2023.

    Digitalno brojanje , nije ručno , u pravu su nego nožno ! Nožno, nežno ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: