Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 21. 5. 2015.

| Politika

Odbornici izabrani za većnike na pola sata, pa smenjeni

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
skupstina-zitoradje.jpg
Skupština Žitorađe ima 31 odbornika, a većinu čine koalicija oko SNS i SRS; arhivska fotografija

Nakon što su dva opoziciona odbornika, i pored njihovog protivljenja, skupštinskom većinom izabrani za većnike, u istom danu oni su i razrešeni sa mesta većnika, a zbog „fiktivnog“ izbora, prestali su im i odbornički mandati.

Odbornici u Skupštini Žitorađe Božidar Živković (DS) i Boban Mitić (SPS) kažu da su izigrani od strane lokalne vlasti koju čine SRS i SNS jer ih je predsednik Opštine Žitorađa Slađan Mladenović, mimo njihove volje, predložio za lokalne većnike.

U istom danu oni su skupštinskom većinom postavljeni za većnike, oduzeti su im odbornički mandati, a onda razrešeni dužnosti većnika.

Živković i Mitić najavljuju žalbu Upravnom sudu, a u lokalnoj vlasti u Žitorađi kažu da je sve urađeno po zakonu. 2 Božidar Živković

U sredu na sednici Skupštine dva dotadašnja većnika su razrešena dužnosti, a onda je Slađan Mladenović (SNS) kao predsednik Opštine predložio mene i Mitića. Odmah smo burno reagovali, što je zabeleženo i u zapisniku jer sam ja u opoziciji, a Mitić kaže da ne želi da bude većnik. Ipak, predsednik Skupštine Marko Milenković (SRS) stavio je predlog na glasanje i od prisutnih 18 odbornika, 17 je glasalo da budemo većnici - kaže za Južne vesti Božidar Živković.

Zatim su im oduzeti odbornički mandati jer su izglasani za većnike, a onda je zakazana pauza od 15 minuta.

Nakon te pauze sazvana je nova sednica Skupštine na kojoj su nas razrešili dužnosti većnika i imenovali Zorana Denića (SNS) i Dragana Avramovića (SRS). Naše odborničke mandate dali su Goranu Zdravkoviću i Mići Miliću. To je divlji zapad i svako radi šta želi. Zbog ovog grubog kršenja zakona žalićemo se sudu- kaže Boban Mitić.

3 Marko Milenković, predsednik SkupštineOn pojašnjava da trenutno vladajuća koalicija sa SNS i SRS na čelu ima većinu od 19, ali da se situacija svakodnevno menja i da se ne zna ko je na čijoj strani.

Ipak, predsednik Skupštine Marko Milenković kaže o ovom "slučaju" da namera nije bila da se oduzmu odbornički mandati i da će im se oni vratiti, a ostalo je, kako tvrdi Milenković, "sve po zakonu".

I predsednik Opštine Žitorađa Slađan Mladenović kaže da nema kršenja zakona i da je on postupio u skladu sa zakonom.

Pre sednice Skupštine imao sam dogovor sa obojicom da, s obzirom na njihove kvalitete, budu većnici. Posle mog predloga, opozicioni odbornici su počeli da negoduju i posebno Živkovića nazivaju izdajicom. Tada sam izašao i kasnije sam saznao da nisu pristali na funkciju većnika - kaže Mladenović.

On dodaje da je Mitić do sada bio član vladajuće koalicije kao predsednik Saveta za komunalne delatnosti i kao takav primao je platu od 40.000 dinara, a kao većnik bi primao 25.000 dinara.

DS: Žitorađa nije u Srbiji, nego u Srbistanu

Lokalni odbor demokrata podseća da skupštinsku većinu u Žitorađi čine SNS i SRS, ali da je ova tanka većina, kako navode, nastala trgovinom mandatima i opstaje samo zahvaljujući prevarama čelnika ovih stranaka.

Epilog ovakvog postupka je, po demokratama, oduzimanje mandata odbornika ljudima iz opozicije i dodeljivanje istih podobnima koji su se obavezali na poslušnost vladajućoj većini u Žitorađi.

Od lidera stranaka SNS i SRS Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja očekujemo da zbog urušavanja osnovnih principa demokratije i parlamentarizma sankcionišu funkcionere svojih stranaka i javno se ograde od njihovih neodgovornih i anticivilizacijskih postupaka – kažu iz DS-a.

U saopštenju navode da je “ovakvim licima” neophodno zabraniti obavljanje bilo kakve javne funkcije.

Zbog evidentne sklonosti prevarama i manipulacijama, postavljamo pitanje porekla imovine ovih lica, kao i porekla imovine narodnog poslanika SNS dr Darka Laketića uz čiji blagoslov se sve ovo odigralo. Demokratska stranke se nada da će na kraju Žitorađa biti još uvek u Srbiji, nadamo se da smo svi mi još uvek u Srbiji, a ne u nekom Srbistanu – zaključuju iz Demokratske stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlada

    02:31 // 2. 6. 2015.

    da je ovo iole normalna drzava jedan paviljon u kpz bi trebao samo za opstinske funkcionere iz Zitoradje ,

  • ja

    21:08 // 22. 5. 2015.

    u rupu botovi SNS-a

  • micko

    20:31 // 22. 5. 2015.

    Da, krenulo je da se radi. Osim sto je podigo primanja vecnicima, uposlio odbornike po javnim preduzecima mimo zakona NIJE URADJENO BAS NISTA! Jednom recju HAOS... Pretnje odbornicima su plus...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: