Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 13. 12. 2022.

| Politika

Odbornik Stanković: Izdvojiti novac za aplikaciju preko koje će Nišlije pratiti na šta se troši budžet

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Miodrag Stanković
Stanković predao 40 amandmana; foto: JV / Tamara Radovanović

Pošto smatra da je projektovani budžet Niša za narednu godinu nerealan i loše isplaniran, odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković predao je 40 amandmana. Predlaže da se izdvoji novac za aplikaciju preko koje bi građani pratili na šta se tačno troši novac iz budžeta. Traži i da se uveća iznos za narodnu kuhinju, za osobe sa invaliditetom, za subvencije privatnim vrtićima, kao i za zaštitu životne sredine.

Stanković smatra da gradsku vlast ne interesuje šta građani misle, već da je budžet fokusiran na interese vladajuće partije. Zato je, kako kaže, na osnovu onoga što su mu Nišlije slale kao predloge, napisao 40 amandmana.

Naš budžet je jako siromašan, imajući u vidu da je budžet Novog Sada čak tri puta veći. Gradonačelnica je izjavila da je razvojni, dok ga je načelnica Uprave za finansije okarakterisala kao razvojni i socijalni. On nije ni razvojni, ni socijalni - ne može da bude razvojni kada je tri puta manji od budžeta Novog Sada. Nije ni socijalni jer kategorije koje se odnose na socijalno ugrožene nisu kakve smatramo da treba da budu - navodi Stanković.

Jednim od amandmana on predlaže da se izdvoji 6 miliona dinara za aplikaciju za mobilne telefone, preko koje bi građani mogli da prate u svakom trenutku na šta se troši njihov novac

Vlast se u ovih deset godina netransparentno ponaša i novac se troši onako kako njihova partija diktira, a na ovaj način bi građani imali uvid u to kako se troše pare, imajući u vidu da budžet pune poreski obveznici i da je to budžet Nišlija. Građani imaju pravo da znaju gde im se troši svaki dinar. Ako postoji dobra volja, mislim da će se ovaj moj amandman usvojiti - pojašnjava odbornik.

Podneo je i amandman kojim traži da se socijalno ugroženima podele vaučeri za refundaciju ili kupovinu ogreva, kao i da korisnici socijalne pomoći dobiju vaučere od po 15.000 dinara.

Ponovo je predložio da se opredeli 232 miliona dinara za kupovinu besplatnih udžbenika osnovcima, da se poveća deo novca za zaštitu životne sredine, da se uveća iznos za lične pratioce dece sa invaliditetom, za lift u Skupštini Grada, kao i za narodnu kuhinju.

Sve je više korisnika narodne kuhinje i neophodno je povećati novac za to, pošto je isti iznos planiran kao prošle godine. Smatram da jedan obrok u toku dana nije dovoljan, ne zadovoljava potrebe čoveka i moraju da budu minimum dva obroka i da se obroci dobijaju i vikendom i praznicima, što sada nije slučaj, kao i da se uz obrok obezbedi voće - kaže Stanković.

Napominje da se broj stanovnika na Bulevaru Svetog Pantelejmona povećao i da su zato tu potrebni vrtić i škola. Predlaže i veće subvencije privatnim vrtićima.

Subvencije koje idu ka privatnim vrtićima su smanjene. Ove godine bile su planirane na 90 miliona dinara, realizacija će verovatno biti i više od toga jer negde oko 650 dece boravi u privatnim vrtićima. Za 2023. taj iznos je smanjen na 40 miliona. To je skandalozna odluka. Šta će se desiti kada prođu 2-3 meseca i kada se novac potroši? Da li će roditelji morati da plaćaju pun iznos boravka ili će se raditi rebalans budžeta - pita Stanković.

U njegovim amandmanima našla se i zgrada sportskog dispanzera, za koju smatra da treba da se stavi u funkciju. Stankovićev predlog je i da se opredeli novac za izgradnju socijalnih stanova u naselju Branko Bjegović, gde bi bili smešteni stanari Ulice Aleksandra Medvedeva koji su izgubili krov nad glavom u požaru.

Ističe da 600 miliona dinara za akva-park nije neophodno s obzirom na to da je budžet skroman i da je kriza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena Ristic

    18:22 // 14. 12. 2022.

    Deponija je podjednako tako veliki problem na Bubnju

  • Kosta

    18:21 // 14. 12. 2022.

    Unazadise nas naprednjaci za ovih 10 god, vrte se u krug, biju, svađaju, dok nam grad propada

  • Miljan

    22:59 // 13. 12. 2022.

    Za Nasu Decu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: