Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 6. 6. 2021.

| Politika

Odbornik Stanković: Novi način finansiranja vrtića udar na kućni budžet, sprečite protest roditelja

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Miodrag Stanković
Zahteva da se inicijativa koju je podneo hitno usvoji kako bi se sprečio ne samo protest, već i velika sramota za Grad; foto: Koalicija Niš moj grad

Nakon što su roditelji najavili da će od ponedeljka zakazati protest zbog odluke da Grad umesto privatnim vrtićima novac refundira njima i odbornik Skupštine Grada Niša Miodrag Stanković pozvao je čelnike da razmotre njegovu inicijativu i spreče protest. U inicijativi koju je podneo 25. maja tražio je da se novac uplaćuje direktno vrtićima, da u vrtić mogu da se upišu i deca mlađa od 1 godine i da se ukine lista čekanja od 6 meseci za upis.

Saznanje da iz kućnog budžeta treba mesečno da izdvoje po detetu 20.000 dinara i čekaju da im Grad vrati deo novca, uznemirila je mnoge roditelje, a da je to veliki udar na kućni budžet kaže i odbornik Stanković.

Podneo sam odborničku inicijativu kojom sam tražio da Grad pomogne roditeljima, kako ne bi morali mesečno da izdvajaju i do 20.000 dinara po detetu. Umesto dosadašnjih 5000 dinara, sada roditelj mora da izdvoji 20.000 dinara, a ukoliko se taj iznos ne refundira do sledećeg meseca, roditelj mora da se „snadje“ za još 20.000 dinara. To je veliki udar na kućni budžet roditelja. Odakle našem narodu taj novac - rekao je Stanković.

Činjenica je, kaže Stanković, da roditeljima ne odgovara novi način funkcionisanja vrtića i ukoliko Grad ne reaguje na njihovo nezadovoljstvo oni će organizovati protest, u čemu će ih on podržati.

On zahteva da se inicijativa koju je podneo hitno usvoji kako bi se sprečio ne samo protest, već i velika sramota za Grad, kako je rekao.

Skandaloznom novom odlukom je precizirano kako će se novac refundirati roditeljima. Do petog u mesecu privatni vrtići predaju dokaze o uplati Gradu za prethodni mesec, kako bi Grad roditeljima refundirao deo troškova za boravak dece u vrtićima. Praksa je pokazala da je Grad kasnio sa uplatom dela troškova privatnim vrtićima i po dva meseca, što znači da bi roditelji već morali da plate drugu ratu za dete, a da još uvek nisu dobili povraćaj novca za prethodni mesec. To znači da roditelj mora unapred da obezbedi plaćanje za dva meseca, što je mnogima veliki problem. Praktično će se roditeljima refundirati novac tek nakon što se dete ispiše iz vrtića - istakao je Stanković.

Odluka je stupila na snagu 1. juna, a o novinama i načinju plaćanja korisnici su obavešteni preko viber grupa. Kako im je rečeno, roditelji moraju da plate, a onda čekaju da dobiju novac nazad.

Ova odluka izazvala je i brojna negodovanja na društvenim mrežama, pa su roditelji najavili da će od ponedeljka zakazati i protest.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • GOXI

    14:49 // 7. 6. 2021.

    Ma ja sam za to da i vrtice poklonimo Beogradu, oni ce na vreme da refundiraju, puni su ko brod

  • Neko nebitan

    11:50 // 7. 6. 2021.

    Razumem da se po tom sistemu radi u severnom i centralnom delu Srbije, ali na jugu gde su realne plate od 33-40k,pa to je nerealno!

  • XX

    08:55 // 7. 6. 2021.

    Za 20,000 dinara detetu se mogu priustiti mnogo korisnije stvari,naprimer moze da se upise na neki sport i da ostane novac,da pojede popije,sta god.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: