Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 9. 12. 2020.

| Politika

Odbornik Stanković: Odrediti zdravstvene ustanove samo za ne-kovid pacijente

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
mikica-ds-foto-jcm
Traži otvaranje isključivo ne-kovid zdarvstvenih ustanova; foto: JV/J. C. M.

Provera vida, laboratorija, operacije koje “nisu hitne”, sve je to za mnoge pacijente “na čekanju”, jer je zdravstevni sistem usmeren na borbu sa kovidom. Odbornik Miodrag Stanković zahteva od nadležnih da odrede u Nišu zdravstvene ustanove koje će lečiti samo ne-kovid pacijente, koji čekajući da prođe korona samo pogoršavaju svoje zdravstveno stanje.

Ili kovid bolnica ili delimično kovid i ne-kovid objekti otežavaju lečenje pacijentima koji nisu zaraženi, ali koji boluju od drugih bolesti, kaže Stanković. Ta situacija, tvrdi, traži hitno rešenje, jer mnogi odugovlačenjem ugrožavaju svoje zdravlje.

Zahtevam da se odrede zdravstvene ustanove koji bi bile isključivo namenjene za pacijente koji boluju od raznih drugih bolesti, u koje bi odlazili da potraže pomoć lekara različitih specijalnosti i gde bi bilo moguće uraditi svu postojeću dijagnostiku i sprovoditi terapije, kako bi sprečili kontakt potencijalno zaraženih i onih koji to nisu - kaže Stanković.

On traži i da se objave statistički podaci o broju umrlih od ne-kovid bolesti u zadnjih devet meseci i da se to uporedi sa brojem umrlih u prethodnom periodu prošle godine, kako bi se stekla prava slika o stanju stvari.

Pritisak na zdravstveni sistem i opterećenost zdravstvenih radnika je ogromna ali treba voditi računa i o ostalim pacijentima koji mesecima čekaju da izvade zub, provere vid, urade osnovne laboratorijske analize preventive radi, a da ne govorimo o operacijama koje “nisu hitne“ ili o zračnoj terapiji, fizikalnoj terapiji i dr. koje se takođe odlažu do u nedogled - pojašnjava odbornik.

Podsetimo, u Nišu je u kovid sistemu deo novog Kliničkog centra, nekoliko objekata u starom delu i deo Vojne bolnice, dok ostali rade sa ne-kovid pacijentima. Većina ambulanti Doma zdravlja, kao i ordinacija Medicine rada, otvorena je za pacijente koji nisu zaraženi koronom.

Nedavno su iz Kliničkog centra istakli da se hitne operacije ne odlažu, da funkcioniše internistička dijagnostika i da deca i trudnice nisu zapostavljeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tijana Stanic

    08:41 // 11. 12. 2020.

    Jako dobra energija kod mladog lidera opozicije. Podrzavam sve Vase predloge.

  • Dusica

    08:38 // 11. 12. 2020.

    Ovaj predlog je zapravo ono sto svaki covek misli

  • Tasa

    08:03 // 10. 12. 2020.

    Mislim da je mnogo vise preminlih ove godine u odnosu na proslu kad su u pitanju oboleli od drugih bolesti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: