Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 29. 10. 2022.

| Politika

Odbornik Stanković: Saradnja Niša i Sankt Peterburga je politizacija kulture, nema benefita za građane

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
mikica-ds-foto-jcm
Stanković kaže da se međunarodna politika preko kulture spušta na lokalne nivoe; foto: JV/J. C. M.

To što je Niš potpisao sporazum o saradnji sa Sankt Peterburgom, odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković vidi kao politizaciju kulture i kao pokazatelj da se međunarodna politika spušta na lokalne nivoe. Sporazumi koji su u poslednje vreme potpisani i sa brojnim drugim gradovima još ne daju nikakve rezultate za Nišlije, poručuje Stanković.

Pita kako to da je Srpska napredna stranka za deset godina vlasti baš sada poželela da u Nišu potpiše sporazum sa Sankt Peterburgom i kako su predstavnici tog ruskog grada baš sada to odlučili.

Međunarodna politika se očigledno preko kulture spušta i na lokalne nivoe, mada San Peterburg nije tako mali grad, već grad od 4,5 miliona stanovnika. Da li sada kulturna saradnja predstavlja politizaciju onoga što se zove kultura ili je to iskrena želja za saradnjom dva carska grada - pita Stanković.

Podseća da je Grad Niš ove godine ugovorio saradnju i sa Berševom iz Izraela, Bizertom iz Tunisa i Poznanjom iz Poljske, ali da još nema informacija o benefitima tih saradnji. Zato zaključuje da gradska vlast tako želi samo da dobije političke poene.

To su potvrdili 2015, kada su prekinuli dugogodišnju saradnju i partnerstvo sa gradom Vekše iz Švedske, koja je davala izuzetne rezultate i sa kojim su realizovana dva značajna projekta. U pitanju je dugogodišnje partnerstvo sa gradom koji nosi titulu najzelenijeg u Evropi - kaže odbornik Stanković.

Prema njegovim rečima, sporazumi koji su do 2012. godine potpisivani sa drugim gradovima doprineli su razvoju Niša u oblastima energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, ekonomskog razvoja, evropske integracije i zapošljavanja.

Podsetimo, gradonačelnica Dragana Sotirovski i predsednik Odbora za spoljne poslove Sankt Peterburga Evgenij Dimitrijevič Grigorijev potpisali su sporazum u petak. Ona je istakla da će se saradnja bazirati na kulturi i obrazovanju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radmila

    21:48 // 1. 11. 2022.

    Podrška iz Duvanista, teta Rada

  • Dunja

    23:09 // 30. 10. 2022.

    Hvala i za inicijativu za našu ulicu na Bubnju. Konačno su se smilovali da je stave u funkciju. Dunja sa Bubnja je uvek uz Vas.

  • Sanja

    11:10 // 30. 10. 2022.

    Vreme je za smenu bahate i neodgovorne vlasti SNS i SPS

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: