Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 29. 4. 2021.

| Politika

Odbornik Stanković traži besplatne udžbenike za niške školarce

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
mikica-ds-foto-jcm
Traži besplatne udžbenike; foto: JV/J. C. M. arhiva

U stilu Pokreta “Dosta je bilo” i ukazujuću na udžbenike Fondacije “Alek Kavčić”, odbornik Koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković poziva aktuelnu vlast da pomogne u odobravanju besplatnih udžbenika u niškim školama i zahteva da se proveri da li su direktori konsultovali savete roditelja oko izbora knjiga.

Napomenuviši da roditelji za pojedine udžbenike moraju da izdvajaju i više od 200 evra, Stanković poziva da knjige za najmlađe budu besplatne.

Umesto da interes roditelja i đaka bude na prvom mestu, interes izdavača je prevladao. Godinama se favorizuju pojedini izdavači knjiga, a ko na kraju plaća najskuplju cenu? Roditelji. Znamo koliko košta školska godina, počevši od udžbenika, pribora, odeće, obuće i ostalih potreba đaka. A sada kad je moguće da se bar oslobode troškova plaćanja udžbenika, to ne može, jer nekome ne odgovara – izjavio je Stanković.

On upućuje na sajt besplatniudžbenici.com i podseća da je rok za izbor udžbenika istekao 15. aprila, ali traži da Grad pomogne da se taj rok u niškim školama produži, iako je to odluka Ministarstva prosvete i odnosi se na sve lokalne samouprave i sve škole.

Zahtevam da Skupština Grada Niša produži rok za izbor udžbenika i da da preporuku školama da besplatne udžbenike uvrste u svoj plan i program, a sve u korist građana Niša, odnosno roditelja dece koja se školuju“ – zaključio je Stanković.

Po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja direktor je dužan da pre donošenja odluke o izboru udžbenika konsultuje Savet roditelja, pa je odbornik zatražio da se utvrdi da li su direktori poštovali tu odluku.

Podsetimo, roditelji su se žalili da pojedini direktori u niškim školama nisu odobrili besplatne udžbenike, a koliko je to škola i da li je to njihovo ekskluzivno pravo, nisu odgovorili iz Ministarstva prosvete.

inicijativa Podneo i odborničku inicijativu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radmila

    19:10 // 4. 5. 2021.

    Cula sam da je i u Beogradu u veci broj skola prihvacen program od za besplatne online udzbenike. Sta ceka Nis i sta ceka nasa gradonacelnica?

  • Ema

    21:57 // 2. 5. 2021.

    U Boru su besplatni udžbenici odavno za sve đake, u Nišu se ovi vladari opasno ugrađuju. Alal im

  • Čudesni dribling

    10:40 // 30. 4. 2021.

    Što to nisi davao kad si bio VLAST?
    Da se razumemo, država i treba da bude efikasna i štedljiva i to TREBA da subvencioniše, ali, zašto nije bila takva i kada su TVOJI vladali?
    Zbog takvih i ovo stado nikako da se opasulji i svrgne sadašnju bagru nad bagrama na vlasti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: