Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 4. 4. 2023.

| Politika

Odbornik Stanković traži da Grad obezbedi novac za lične pratioce i privatne vrtiće

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
miodrag stanković
Podneo odborničku inicijativu; foto: Niš moj grad

Pošto su pojedina deca ostala bez prava na uslugu ličnog pratioca, odbornik u niškoj Skupštini Miodrag Stanković zahteva da se rebalansom budžeta obezbedi novac za uslugu ličnog pratioca kako bi se lista proširila i sva deca ostvarila pravo na tu uslugu. Takođe, on traži da se obezbedi više novca za funkcionisanje privatnih predškolskih ustanova.

Stanković smatra da svi roditelji koji su predali zahtev za uslugu ličnog pratioca imaju pravo na pomoć jer je tim stručnjaka procenio da je njihovom detetu ta usluga potrebna. On u odborničkoj inicijativi traži da Grad obezbedi novac za tu uslugu i omogući svoj deci pravo na pomoć.

Zahtevam da se rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbede dodatna sredstva za uslugu ličnog pratioca, kako bi se proširila lista, odnosno svi imali podjednaka prava za tu uslugu - izjavio je Stanković.

Osim novca za uslugu ličnog pratioca, Stanković kaže da u privatnim predškolskim ustanovama koji imaju verifikaciju Ministarstva prosvete trenutno boravi 650 dece i još toliko je na čekanju, pa traži od Grada da obezbedi novac za njihovo funkcionisanje.

Da se obezbede dodatnih 50 miliona, što sam predlagao amandmanom na budžet za 2023. godinu, za funkcionisanje privatnih predškolskih ustanova. Novac koji je predviđen budžetom za 2023. godinu za subvencije privatnim vrtićima skoro da je potrošen, jer je lose planiran. Zato je neophodno da se rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbede dodatna sredstva, kako roditelji ne bi došli u situaciju da plaćaju pun iznos boravka dece u privatnim vrtićima – traži odbornik.

Podestimo, ove godine pojedina deca ostala su bez prava na uslugu ličnog pratioca, a roditeljima su kriterijumi za izbor bili nejasni jer su prošle godine imali pravo na tu uslugu. Gradonačelnica je rekla da je Komisija smatrala da ukoliko jedan od roditelja ne radi ima ko da brine o detetu, pa su prednost imali svi samohrani roditelji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzemperkovski

    16:51 // 5. 4. 2023.

    Kad ce da casti harmonikas? Dobio prostorije ko Sima Spasic a ni kafu da pusti.

    • Tajanstveni Alan

      19:45 // 5. 4. 2023.

      Mogu da se slozim da je Mikica jalov politicar, no poredjenje sa bolesnim covekom, kome je potrebna medicinska pomoc, je neprihvatljiva .

  • Гага

    15:51 // 5. 4. 2023.

    Накнаду за личног пратиоца и треба дати родитељу детета који не ради...или су приходи породице мали...ко ће боље да води бригу о таквом детету?!?

  • Goran Jovic

    11:11 // 5. 4. 2023.

    Kako je neko sebi dao za pravo da deci sa invaliditetom uskrati to pravo?
    Lični pratilac je osoba koja pruža vašem detetu odgovarajuću individualnu i praktičnu podršku. To se odnosi na oblast kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, kako bi se vaš mališan uključio u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, uspostavljajući što veći nivo samostalnost

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: