Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 22. 10. 2023.

| Politika

Odbornik Stanković traži da se dugovanja radnicima propalih niških firmi reše po modelu u Vojvodini

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
niš moj grad
Isplatu čeka oko 7.000 ljudi; foto: "Niš, moj grad"

Oko 7.000 radnika propalih niških firmi od 2014. godine čeka isplatu zaostalih zarada, a neki od njih svakog petka protetsuju ispred Gradske kuće u Nišu, pa odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković traži da Grad bude medijator između njih i države u rešavanju problema i da “recept” treba prepisati od Vojvođana.

Radnici više od 30 firmi na osnovu sudskih presuda i dalje čeka isplatu, a Stanković kaže da oni ne mogu da plate sopstvena dugovanja gradskim i državnim preduzećima. Predlaže da se u Nišu postupi kao u Vojvodini.

U Vojvodini su preko samo jedne advokatske kancelarije naplaćene zaostale novčane zarade za 3.000 radnika, što znači da je Vojvodina to omogućila svojim građanima. Zašto su građani juga Srbije građani drugog reda - pita odbornik Stanković.

Smatra da se u Srbiji ustalilo da iza skoro svakog državnog preduzeća u stečaju ostanu kolone nekadašnjih radnika koji nisu uspeli da naplate zaostale plate.

Zakon kaže da ako preduzeće čija je struktura kapitala većinski u državnom vlasništvu ode u stečaj, stečajni poverioci se namiruju rasprodajom stečajne mase. Među njima bi najpreči trebalo da budu bivši zaposleni, dok se u praksi to ne dešava - navodi on.

Predsednik Udruženja radnika, boraca i penzionera “Pobeda” Radosav Spaić nezadovoljan je nakon sastanka sa šefom kabineta premijerke Srbije.

Bili smo u Vladi zbog predloga izmene i dopune Zakona o suđenju u razumnom roku. Pošto je bilo mnogo nejasnoća, tražili smo od Vlade da nam taj predlog razjasne. Uspeli smo, rekli su da oni koji imaju sudske presude, a završen stečaj, neće imati pravo na zaostale novčane zarade, što je praktično 50% radnika koji potražuju svoje zarade. Pravo na naplatu zaostalih zarada imaće samo radnici kojima su firme i dalje u postupku stečaja. Takođe, oni koji do sada nisu tužili državu zbog neisplaćenih zarada neće imati prava na naplatu potraživanja - tvrdi Spaić.

Kako navodi, Udruženje zahteva da svi radnici imaju pravo na neisplaćene novčane zarade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag

    11:48 // 23. 10. 2023.

    Opet ovaj zaposleni u vodovodu ima misljenje..

  • Sramno

    10:21 // 23. 10. 2023.

    Ovi sve vise i vise podsecaju na PUPS.Niska mladost hahaaah.

  • Fica

    10:05 // 23. 10. 2023.

    Pitanje za gradonačelnicu, zašto smo mi nišlije građani trećrg reda?! Kako je vojvodina naplatila potraživanja a mi ne možemo?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: