Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 29. 5. 2023.

| Politika

Odbornik Stanković traži da se ukine porez na imovinu za domaćinstva

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
miodrag stankovic
Smatra da povećanje poreza opterećuje građane; foto: "Niš moj grad"

Odbornik u niškoj Skupštini Miodrag Stanković smatra da povećanje poreza opterećuje građane, naročito one sa malim primanjima kojih, kako kaže, ima najviše pa predlaže da se domaćinstva oslobode poreza na imovinu i da se progresivno oporezuje svaka sledeća nekretnina koju građani imaju.

Miodrag Stanković iz koalicije “Niš, moj grad” kaže da gradska vlast u Nišu iz godine u godinu uvećava porez na imovinu da bi svoju “nesposobnost” i loše punjenje budžeta pokrila novcem građana.

Prvi problem je sistemski, kada je 2013. godine višestruko uvećan porez na imovinu. Pre nego što je donet Zakon o povećanju poreza na imovinu, govorio sam da je povećanje poreza na imovinu od 300% potpuno neodrživo, ali je ipak sprovedeno u delo - kaže Stanković.

Drugi problem je, kako on kaže, to što je lokalna vlast spojila dve zone pa za nekadašnju drugu zonu, građani sada plaćaju porez prema kriterijumu prve zone.

Porez na imovinu u Nišu veći je za 15% od januara 2023. godine. Izmenjene su i zone za plaćanje poreza, čime su neki građani dobili rešenja za još većim procentom u odnosu na prošlu godinu - ističe Miodrag Stanković.

On smatra da obrazloženje lokalne vlasti da je povećanje poreza na imovinu posledica cena nekretnina, neopravdano jer je procenat stanovništva koji ima novac za kupovinu nekretnina je zanemarljiv u odnosu na građane koji žive u sve većem siromaštvu.

Trebalo bi zauzeti proaktivnu poresku politiku i smiriti neprekidan rast cena nekretnina. Upravljanje javnim finansijama ne znači samo ubiranje poreza, već i preraspodelu prihoda od svih tih nameta - kaže Stanković.

Dodaje da se iz godine u godinu povećava budžet Grada od prihoda poreza na imovinu i da lokalna vlast "živi na grbači naroda“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    07:15 // 30. 5. 2023.

    A ukinuli su naknadu za konverziju zemljišta.

  • Milos Mali

    23:24 // 29. 5. 2023.

    Meni je porez uvecan za 50% ja ne znam sta su sa ovim zonama uradili

  • nisliski mohikanac

    20:22 // 29. 5. 2023.

    Nisam siguran od čega imam veći transfer blama, od ovog mega populističkog predloga ili od ovog predlagača,lažnog opozicionara.Jaooo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: