Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:27, 31. 8. 2020.

| Politika

Odbornik grupe “Niš, moj grad” traži besplatne udžbenike i maske za sve učenike

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
miodrag stanković
Podneo inicijativu; Foto: Miodrag Stanković

Svim učenicima Grad Niš treba da obezbedi besplatne udžbenike i bar po 3 zaštitne maske - tako kaže odbornik grupe “Niš, moj grad”, pa je zato podneo i odborničku inicijativu u Skupštini grada. Za one đake koji nemaju računar, Stanković traži da im Grad obezbedi ako nastava bude onlajn.

Ovih dana počinje nova školska godina, a odbornik Stanković kaže da S obzirom da svaka gradska opština u Statutu ima propisanu obavezu da se "stara o unapređenju, učestvuje u finansiranju, pomaže razvoj vrtića i osnovnih škola", pa bi one mogle da preuzmu i snose deo troškova.

Podseća da osnovne i srednje škole u Nišu pohađa preko 40.000 učenika, a da je standard njihovih roditelja nezavidan i posebno opterećen u ovo doba godine zbog - ogreva, priprema zimnice, kupovina odeće i obuće za školarce, posebno kupovina maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju za celu porodicu, namirnica bogatih vitaminima, sintetičkih vitamina i drugih preparata za podizanje imuniteta i dr.),

Zato Stanković u podnetoj inicijativi kaže da je neophodno da Grad obezbedi učenicima nekoliko stvari.

Svim učenicima budu obezbeđeni besplatni udžbenici, a za one učenike koji nemaju računare niti mogućnost da ih kupe, obezbede računari na korišćenje, ukoliko se nastava odvija on line;

U svakoj školi budu pojačane mere higijene objekata (hodnici, učionice, školske klupe, stolice, stepenište, toaleti, sale za fizičko obrazovanje i dr.);

Da svaki učenik dobije dnevno bar po tri maske (čiji je zaštitni efekat, po mišljenju stručnjaka svega sat-dva) i po dva para rukavica;

Da na ulazu u školski objekat bude obezbeđeno merenje temperature, dezinfekcija obuće i ruku;

Da u školskim hodnicima budu rapoređeni dozeri sa tečnošću za dezinfekciju ruku ili suvu dezinfekciju - piše u inicijativi.

Odbornik Stanković podseća da je novoizabrana gradonačelnica Dragana Sotirovski u svom ekspozeu navela da će posebnu pažnju posvetiti socijalno ugroženom stanovništvu.

Danas je sve manje ljudi koji imaju novac da kupe knjige i opremu deci za polazak u školu. Nastavni program se menja iz godine u godinu, pa se štampaju nove knjige koje koštaju i do 16000 dinara. Predlažem da se socijalno ugroženim roditeljima, koji su već kupili knjige, refundiraju troškovi - navodi Stanković.

Usvajanje inicijative predlaže već na narednoj sednici posle najavljenog rebalansa budžeta, a zaključuje da bi time Niš postao pozitivan primer na koji način se treba odnositi prema građanima.

Podsetimo, danas su maske dobili zaposleni u školama, a javna preduzeća su svim obrazovnim ustanovama donirala toplomere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S koje sam ja planete

    12:19 // 3. 9. 2020.

    "Brankice, taj telefon u koji gledas vredi barem 300 evra, a kladim se da i tvoja deca imaju bar takav, ako ne i bolji. Za telefone imas,a za knjige nemas".
    Mislim da mi nismo bas toliko bez para koliko su nam se promernili prioriteti. Danas sva deca nose telefone, tablete i sl., a roditelji im kukaju kako nemaju za osnovno. Nismo pecinski ljudi, ali od kad je telefon osnovna zivotna potreba?

  • S koje sam ja planete

    12:14 // 3. 9. 2020.

    Hajde ovako-slazem se da je cena udzbenika visoka, ali cu ispricati situaciju u kojoj sam se nasla krajem avgusta 2015, a mislim da je i sada tako. Sedimo nas nekoliko na poslu u kancelariji i cutimo. Kolegenica gleda u svoj pametni telefon i pita nas ostale da li tacno znamo gde se u centru Nisa tacno prodaju polovne knjige, treba da kupi deci,a nema para. Ja cutim, a dolslo mi da joj kazem: "Bra

  • Sanja

    11:21 // 2. 9. 2020.

    Bravo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: