Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 24. 6. 2018.

| Politika

Odbornik vlasti koji nije glasao za poklanjanje: Limitiranje broja putnika vodi aerodrom u propast

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Nebojša Bogdanović
Nije podržao poklanjanje aerodroma; Foto: Vanja Keser

Jedini odbornik vladajuće većine koji na sednici Skupštine grada nije podržao poklanjanje niškog aerodroma državi bio je Nebojša Bogdanović iz Socijalističke partije Srbije. Bogdanović je tražio da se obećanja Vlade za razvoj aerodroma pretvore u pisane garancije i u pravno-obavezujući sporazum između Grada i države, predlagao je i da se aerodrom pretvori u mešovito akcionarsko društvo, a ocenio je da limitiranje broja putnika vodi u ekonomsku smrt.

Tok tromesečne “afere aerodrom”, uz sve što je izrečeno i urađeno, Bogdanović je ocenio kao nešto što “ne može služiti na čast ni republičkoj, ni gradskoj vlasti”. Retoriku centralne vlasti nazvao je “naredbodavnom i na momente uvredljivom”, a ona je, kako kaže, primljena podanički i bez pogovora.

Bogdanović je naveo da je u senci politike ostala pravna i ekonomska suština pitanja aerodroma, a ograničavanje broja putnika vidi kao najveći problem.

Govori se o ograničavanju putnika na 1 milion, to nije malo, možda se u ovom trenutku čini i nedostižno, ali je nevolja u tome što ekonomija ne trpi limite. Svako ograničavanje nužno vodi najpre do stagnacije, a posle do pada. Limitiranje takođe odvraća potencijalne partnere. U ekonomskom smislu limitiranje broja putnika nužno dovodi aerodrom do propasti, ne odmah, ne za godinu, dve, tri, ali znači sigurnu ekonomsku smrt - rekao je Bogdanović.


Tražio i pravno-obavezujući sporazum Grada i Republike

Za obećanja centralnih vlasti Bogdanović je rekao da ih je bilo dosta, ali je dodao da odbornici nisu dužni da ih “skupljaju po etru”.

Zašto se to ne napiše? Ako su iskrena obećanja, a ja ne sumnjam da jesu, onda nije nikakav problem da se napišu. Ako neće da napišu onda imamo pravo da imamo skepsu u odnosu na izrečeno - upitao je Bogdanović.

Zato je tražio da se formira gradski tim za pregovore s Vladom Srbije i da se napravi ugovor koji bi bio neka vrsta pravno-obavezujućeg sporazuma za budućnost niškog aerodroma.

Sve je moralo biti stvar ozbiljnog dogovora pretočenog u ugovor, pravno-obavezujući dokument koji sadrži sve neophodne elemente, predviđene investicije, takse, prihvatanje dosadašnjih ugovora i slično. To bi smirilo strasti, definisalo odnose, ne samo sa ovom, već i sa budućim vladama Srbije jer odluka koju donosi ova skupština je trajna, a vlade se menjaju, te taj dokument bi bio obavezujući za svaku drugu vladu - tvrdio je Bogdanović.

aerodrom Bogdanović imao razne predloge za aerodrom; Foto: M.Z./J.V.Jedan od predloga Bogdanovića bio je i da se aerodrom pretvori u mešovito akcionarsko društvo, pa bi se tako rešio dug od 157 hektara Grada prema Republici, kojim je gradonačelnik Niša Darko Bulatović više puta pravdao poklanjanje aerodroma.

Može se ići na akcionarsko društvo i ta suma bi bila pretočena u većinski paket akcija za državu, time bi aerodrom bio i niški i državni. Takvih primera u svetu ima, da su aerodromi u mešovitom vlasništvu - predlagao je Bogdanović.


Da li Nišlije nisu patriote ako su protiv poklanjanja aerodroma?

Bogdanović se dotakao i antagonizama između grada i države, kako ih je nazvao, i u javnosti, ali i na samoj “aerodromskoj” sednici prisutnih komentara “pa zar Niš nije u toj državi, pa zar ta država nije i Niš” kojim se pravdalo poklanjanje aerodroma.

Molim vas, ti odnosi su uređeni, postoje država kao republička vlast i postoji Grad Niš kao jedinica lokalne samouprave. Ako je država dovoljna, što svi imaju lokalne samouprave u svetu? - upitao je Bogdanović.

Dotakao se i teme patriotizma i lokal-patriotizma.

Takođe mešali su se termini, država i otadžbina. To takođe nije isto. Država je instrument, mehanizam, režim, a otadžbina je daleko iznad toga. Nismo mi zbog takvog odnosa manje patriote od nekih drugih - objasnio je Bogdanović.

Zbog svega ovoga, zbog duga prema građanima, kako je rekao, ali i zbog neobjavljivanja koncesionog ugovora sa Vansijem, Bogdanović je zatražio odlaganje odluke o sudbini aerodroma, dok se ne dobiju sve informacije.

Ipak, njegov predlog nije prihvaćen, a odmah nakon njega za govornicu je izašao njegov partijski kolega, šef odborničke grupe SPS Aleksandar Cvetković i naglasio da će SPS glasati za predaju aerodroma.

Međutim, Bogdanović je na glasanju bio uzdržan.


Odgovor Perišića: O infarktima i putnicima

zoran perisic- foto - vanja keser Perišić imao zanimljivo poređenje na replici; foto: Vanja KeserJedini koji je replicirao Bogdanoviću bio je šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić, inače kardiolog, uz paralelu između broja infarkta i broja putnika.

Ne slažem se delom koji govori o rastu broja putnika, ne limitiramo rast broja putnika, to je kao kad bi ja napravio projekciju da ćemo raditi godišnje 1500 infarkta, to je nemoguće, nema 1500 infarkta u regionu. Ne možemo mi doći ni do 750.000 putnika, zato je taj rast broja putnika do milion po mom mišljenju naučna fantastika - naveo je Perišić.

Podsetimo, na ovoj sednici, sa 44 glasova “za” i 5 “protiv” na glasanju koje je ponovljeno i uz odbijanje zahteva opozicionih odbornika za glasanje prozivkom, vladajuća većina u niškom parlamentu izglasala je predlog Gradskog veća kojim se niški Aerodrom “Konstantin Veliki” ustupa Republici na upravljanje bez naknade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Peki

    11:24 // 25. 6. 2018.

    Pametni predlozi od pametnog i hrabrog coveka!

    • Boza

      20:20 // 25. 6. 2018.

      A i lepo se vidi da nije jedan od ovih ostalih Sojica tamo.

    • qgo

      17:20 // 26. 6. 2018.

      POstovana redakcijo, soske je moj komentar gde sam napisao da je Bogdanovic policajac cenzurisan? Poznajem doticnog vise od 20 godina i znam sigurno da je radio u policiji kao inspektor za narkotike. Mozete da ga pitate i on ce vam to potvrditi. Uzgred, pitajte ga sta je Kanazir rekao o srpskoj genetici. Odgovor je vise nego veoma zanimljiv.

  • Dragoljub J.

    00:17 // 25. 6. 2018.

    Nahvaliste čoveka kao da je glasao protiv. To što se uzdržao od glasanja niti šta menja u njegovom taboru, koji je većinski glasao za, niti podriva namere naprednjaka. Zna on šta je koalicija i da se iz tog zagrljalja može samo po cenu propasti na lokalu. Suviše je to dobro osmišljen marketinški trik u režiji M. Ilića koji se elegantno izvukao nedolaskom, da bi poverovao u dobre namere sps-a.

  • PRANJE OD SVOJIH KOBAJAGI

    23:26 // 24. 6. 2018.

    Da li ce SPS iskljuciti Bogdanovica i Mileta Ilica iz stranke kao sto je jaki Palma iskljucio mladu odbornicu? Ako to prodje tako dvolicnost na delu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: