Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 1. 2. 2018.

| Politika

Odbornike vlasti i opozicije u Leskovcu ujedinio loš plan rada Narodne biblioteke

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
biblioteka
Vlast i opozicija u Leskovcu se složila da je predloženi plan biblioteke loš, foto: B.A.

Plan rada Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu, koji se, kako su ocenili odbornici opzicije, samo prepisuje iz godine u godinu, ali i neadekvatno raspoređen novac, koji ova biblioteka dobija od svih Leskovčana, neki su od razloga koji su ujedinili vlast i opoziciju da ne daju saglasnost na predloženi finansijski i plan i program rada ove ustanove.

Rasprava koja je trajala više od 40 minuta dovela je do odbijanja ovog predloga, a neki od zamerki koje je izneo odbornik Demokratske stranke Saša Stojanović bio je nerealan broj mogućih članova, neozbiljan književni program, kao i nedostatak izdavačke delatnosti.

Zašto biblioteka nema svoje izdavaštvo? Odakle toliki optimizam i procene da će biti 9.000 članova? Mi nemamo ozbiljan književni program u Biblioteci i to je posledica, ili nedostatka novca ili nečije nesposobnosti – zaključuje Stojanović.

Opozicioni odbornici imali su zamerke i na finansijski izveštaj, pa su direktorku ove ustanove pitali zbog čega je za reprezentaciju opredeljeno milion dinara, a za nabavku novih knjiga samo 480.000. Zbog čega pare svih građana, kako je ocenio Bratislav Perić iz opozicionog SDS, nisu opravdane kako treba u izveštaju.

Nismo čuli šta je sa tim parama. Valjda ste u teoretskom delu mogli da stavite obrazloženje za svaku stavku, jubilarne nagrade – toliko i toliko radnika i zbog toga je toliko novca. Objašnjenje pre svega, za svaku paru, dugujete građanima – rekao je Perić. knjige Odbornici se pitali i zašto više para nije opredeljno za nabavku novih knjiga, foto: B.A.

Nakon dosta opaski i negativnih komentara na finansijski i plan i program rada Narodne biblioteke, odbornicima se obratila direktorka Gordana Đorđević koja je odgovorila tek na neka pitanja opozicije, napomenvši da nadzor nad radom ovom ustanovom vrši i Narodna biblioteka Srbije.

Svaki plan i program koji vi ovde usvojite i svaki izveštaj o radu se prosleđuje matičnoj službi Narodne biblioteke Srbije. Da bilo šta nije u redu, ja ne bih sada stajala pre vama – rekla je Đorđević.

Dodala je da se milion dinara za reprezentaciju odnosi na obeležavanje jubileja „Dobrodošli prvaci“ u okviru koje se priprema iznenađenje, kao i ketering za tri stručna seminara koja će biti organizovana za sve bibliotekare sa teritorije Jablaničkog okruga.

U žustru i dugu raspravu ušao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je na kraju odbornike pozicije i pozvao da ne glasaju za dati predlog.

Ovih 480.000 dinara se odnosi na knjige, to je oprema za kulturu. Ali svejedno, može da bude milion dinara za knjige, a 50.000 za reprezentaciju. Sve ostalo je neprimereno. Molim odbornike pozicije da glasaju protiv ovog izveštaja. Hvala. – kratko je zaključio Cvetanović.

Ovo je prvi put u ovoj godini da su se odbornici vladajuće stranke i opozicije složili oko nekog predloga.

Podsetimo, isti ovaj plan i program rada usvojen je ne sednici Gradskog veća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: