Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 21. 12. 2018.

| Politika

Opozicija: Ispitivati sumnjive radnje u Medijani, a ne novinare

Autor:M. Z.Izvor:
ds i nova
Političke stranke za slobodu štampe; logo

Nakon saslušavanja novinara Južnih vesti kojem je policija tražila da otkrije izvor informacija za svoje tekstove, niška opozicija navodi da vlast treba da odgovori na sumnjive radnje u Opštini Medijana, a ne da koristi policiju za pritisak na medije. Dodaju i da se "prsten autoritarizma vlasti Aleksandra Vučića i njegovih satrapa sve više steže".

Jučerašnje saslušanje novinara Stefana Markovića isprovociralo je reakciju opozicione Demokratske stranke Medijane, opštine u kojoj su se dešavale malverzacije o kojima je pisao Marković.

Uz osudu, DS pita kako je meta novinar, a ne vlast Medijane.

Umesto da odgovori građanima i novinarima šta se to sumnjivo dešava u Opštini, vlast koristi organe represije prema novinarima, zaboravljajući da se tu nalazi samo i isključivo da bi radila u korist građana Opštine Medijana, a ne u svom ličnom interesu - navodi DS.

Demokrate podsećaju i na Zakon o informisanju po kojem novinar nije dužan da otkriva svoje izvore i da su ovakvim postupkom službenici Opštine Medijana prekršili zakon ove države.

Ponašanje zvaničnika u Opštini Medijana je nezamislivo u demokratskom i civilizovanom svetu. Ali je u današnjoj naprednjačkoj Srbiji pritisak na novinare i gušenje slobodnog izveštavanja postalo svakodnevica. Skoro svi pisani i elektronski mediji su pod kontrolom vladajuće stranke. A oni novinari koji su još uvek slobodni, pozivaju se u policiju - kažu demokrate.

Dodaju i da neće dozvoliti da se sloboda mišljenja uništava i gazi, a napominju da ovo nije prvi napad na Južne vesti, podsećajući na višemesečnu poresku opsadu ovog medija sa juga Srbije.


Nova stranka: Cilj da se svi mediji stave pod kontrolu jednog čoveka

Protivzakoniti atak na novinara Južnih vesti, kako navode iz Nove stranke, predstavlja još jedan u nizu pritiska na medije i dokaz da se prsten autoritarizma vlasti Aleksandra Vučića i njegovih satrapa sve više steže.

Ova partija takođe podseća da je zaštita novinarskih izvora zakonima svih modernih zemalja medijska svetinja.

Ovim je nastavljena praksa gaženja i gušenja novinarskih sloboda sa isključivo jednim ciljem – da se svi mediji stave pod kontrolu jednog čoveka i postanu oruđe u širenju njegove propagande i jednoumlja - kažu u Novoj.

Građane pozivaju da se odupru, kako kažu, talasu sistematskog uništenja naše države.

Obe stranke pozvale su na nastavak subotnjih protesta, sutra u Beogradu.

Podsetimo, novinar Južnih vesti Stefan Marković saslušan je juče u policiji po prijavi portparola Opštine Medijana Dušanke Kitanović, a policija je u stanici novinaru zatražila da otkrije izvor svojih informacija, koje je koristio za pisanje serije tekstova o malverzacijama u Medijani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • steva prvosaopšteni

    16:55 // 22. 12. 2018.

    To je samo zastrašivanje novinara da ne bi pisali o stvarnim razmerama korupcije u državi i stvaranje privida da tužilaštvo nešto radi. Čista podvala i obmanjivanje javnosti. Neka malo inspektori i tužilaštvo krenu i na Univerzitet u Nišu, a neka obiđu i pojedine fakultete. Svašta će pronaći. Kriminala, korupcije i nepotizma do guše!

  • Forum žena - Medijana

    12:15 // 22. 12. 2018.

    Imamo obećanje D. Đorđevića da će pomeriti Kocića i Jovkovića, te opomenut Zvezdana.

    • Marko

      14:21 // 22. 12. 2018.

      Ciba mu pomaže, biće nečega.

  • Sunce posle kise

    10:51 // 22. 12. 2018.

    Nikad vise ispitivanja mutnih radnji. Valjda ce uroditi plodom ali se cini da je sve gore ili tako mora da bi nam bilo bolje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: