Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 20. 6. 2018.

| Politika

Opozicija: Još nema poziva za sednicu Skupštine

Autor:V. Milić, J. Adamović Izvor:Južne vesti
skupstina
Sala i dalje prazna; foto: JV arhiva

Iako se približio rok kada bi Nišom mogao da upravlja Privremeni organ, koji može da odlučuje bez pitanja odbornika delegiranih na osnovu izborne volje građana, i dalje nema termina održavanja sednice Skupštine koja bi takav scenario mogla da spreči. Kako kažu šefovi opozicionih odborničkih grupa Demokratske stranke i Niške inicijative, još nema poziva za sednicu za koju je predsednik Skupštine Rade Rajković pre dva dana rekao da će biti održana u zakonskom roku koji ističe u subotu 23. juna.

Međutim, zbog neodogovaranja na telefonske pozive novinari Južnih vesti, već dva dana nisu čuli ni glasa od čoveka koji treba da okupi niške odbornike, kako bi, između ostalog, glasali o tački koja je već mesecima u fokusu niške, ali i srpske javnosti - poklanjanje Aerodroma “Konstantin Veliki” Republici.

Sednica na kojoj je trebalo da Skupština usvoji ovu odluku, koju je Gradsko veće bez ikakvih najava donelo u martu, odložena je zbog, kako je tada rečeno, “dezinformisanja javnosti”. Ipak, ni tada nije bilo "jakih" argumenata od strane lokalne, ali ni republičke vlasti, a predsenik Aleksandar Vučić je čak i postavio ultimatum Nišlijama - ako ne daju aerodrom, nema para. S druge strane, opozicija, nevladine organizacije i građani sumnjaju da poklanjanje niškog aerodroma ima veze sa koncecijom za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla".

Odbornici su još od 23. marta na pauzi, a kako kaže Miodrag Stanković šef odborničke grupe demokrata u parlamentu Niša, poziva za sednicu i dalje nema.

Nikakvih poziva nije bilo, nezvanične informacije neke, ono što oni pričaju ovako po kuloarima je da će da bude u petak, ali nije bilo ništa konkretno. Sutra je već četvrtak, oni mogu da organizuju neki sastanak za sutra, ali ja mislim da oni neće ni da organizuju sastanak, nego će ako bude sednica sutra da nas pozovu u toku dana da nas obaveste, s obzirom na to da je nastavak sednice, verovatno će samo da nas obaveste u petak da će da se održi - rekao je Stanković.

Poziv nije stigao ni na adresu Srđana Nonića koji u Skupštini predvodi odbornike Niške inicijative, a kako je kazao, u trenutku kada je razgovarao sa novinarkom, stigla mu je dopuna skupštinskog materijala. Nonić kaže da vladajuća većina nije sazvala ni sastanak šefova odborničkih grupa, što i nije obaveza, ali je "džentlmenska" praksa.

Nije bio sastanak, niti smo obavešteni da će da bude, niti smo dobili najavu za sednicu. To je akt dobre volje vladajuće koalicije da se dogovorimo oko dnevnog reda. Taj sastanak nije obavezan ni po kakvom poslovniku, ni po statutu ni po bilo kom drugom aktu, to je čisto kurtoazije radi, zbog nekog džentlmenskog dogovora da se mi sastanemo. Oni mogu da zakažu Skupštinu, zadnji datum je 23. ako se ne varam, u subotu - rekao je Nonić.

Nonić dodaje da je ovih dana i sam pokušao da sazna kada će se sednica održati, ali da od skupštinskih organa nije dobio informaciju. Podsetimo, bilo je raznih izgovora za neodržavanje sednice - od pokvarene klime u skupštinskoj sali, prvomajskih praznika, do gradske slave.

Iako se u javnosti spekulisalo da će Niš zbog nezasedanja parlamenta dobiti Prinudnu upravu, ministar lokalne samouprave Branko Ružić danas je kazao da Niš neće po automatizmu dobiti privremenu upravu, već to zavisi od političke odluke Vlade Srbije.


Da li će se odlučivati o Aerodromu?

Aerodrom Ko će upravljati niškim aerodromom?; foto: D. P.Ako sednica i bude zakazana za petak, kako je najavljeno, ostaje pitanje da li će se tačka o predaji “Konstantina Velikog”, zbog koje su građani protestovali, naći na dnevnom redu. Iako je bila u materijalu kada je prvobitno trebalo da zaseda parlament u aprilu, moguće je da ova tačka bude izbačena na početku sednice.

Možemo da nagađamo samo. Taj materijal za Aerodrom je već stigao u pripremi one prve sednice, kad je odložena. Od tada je stiglo samo proširenje dnevnog reda, dosta stvari je stiglo. Bar nekih 20 do 25 tačaka - rekao je Nonić.

Dodaje i da na sednici, zbog neodržavanja Odbora za imenovanja možda neće biti i drugih bitnih tačaka, kao što su imenovanja novih direktora Turističke organizacije, Narodnog pozorišta, Muzeja i drugih ustanova. Članica Odbora za imenovanja Radmila Popović objašnjava da ovo telo zaseda 24 sata pre Parlamenta i daje svoje predloge odbornicima.

Za početak neka oni nama potvrde da će biti sednica, a sednica ako bi bila u petak to znači da Odbor mora da bude sutra, onda bi ja već danas bila pozvana na Odbor, a ja nemam nikakvu informaciju i niko me nije zvao i kontaktirao, tako da se dovodi u pitanje sama sednica. Poziv na Odbor bi već u neku ruku bio potvrda sednice, a mi nemamo ni poziv uopšte - rekla je Popovićeva.

Osim toga, odbornici bi trebalo da odlučiju o razrešenju aktuelnog direktora Aerodroma Vladice Đurđanovića, koga je Gradsko veće već “pustilo niz vodu” zbog nezakonitog povećanja plata još iz 2015. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ZIVI ORGANIZAM

    12:08 // 21. 6. 2018.

    Pa trenutna opozicija jos ne postoji.Kad su bili na vlasti govorili su kako je STRANKA zivi organizam i u hodu se menja.(saradnja sa opozic.)Sta sad.

  • Relja S.

    12:02 // 21. 6. 2018.

    Koja opozicija kad su svi presli ili tajno suruju.Pocev od Ops. Medijana,DS. Masa dir. iz G17. LDP Necer.NacelniciG17.Proslo je vreme sitnih varki.

  • dragoljub stamenković

    09:04 // 21. 6. 2018.

    Rajković?
    Ko njega šta pita , lutka koju pomeraju kanapima .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: