Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 6. 12. 2022.

| Politika

Opozicija najavljuje bojkot izbora za savete mesnih zajednica u Leskovcu, ne učestvuje ni SPS

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
izbori 2022 foto milica milojvic kostic 2
Leskovčani će na izborima moći da zaokruže samo jednu političku opciju; foot: JV / MMK

Izbori za savete svih 139 leskovačkih mesnih zajednica biće održani 25. decembra, kada će građani moći da glasaju samo za predstavnike SNS-a, s obzirom na to da su preostale stranke i grupe građana najavile da neće učestovati u izbornom procesu. Iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno”, jedine opozicione političke opcija u Skupštini Grada, ističu da su izbori već sada neregularni, dok Jelena Spirić iz SSP-a ističe da izbore u mesnim zajednicama treba sprovesti tek nakon promene lokalne vlasti.

Posle Piroćanaca i Lebančana izgleda da ni Leskovčani na izborima za savete mesnih zajednica neće imati izbora pa će svi koji budu odlučili da izađu na glasačka mesta dati podršku listi vladajuće stranke. Kao razlog što građani neće moći da na demokratski način izaberu svoje predstavnike, lider Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” Nenad Zdravković vidi to što to njegova politička opcija, iako je deo Skupštine, nije dobila mesto u Gradskoj izbornoj komisiji.

Po Zakonu su u obavezi da nam daju mesto u toj komisiji i zbog toga su izbori već sada neregularni. Evidentno ne žele da budemo uključeni u izborni proces. Konačnu odluku još nismo doneli, tačno je da mnogi naši članovi žele da učestvuju i da smo mi kao Grupa građana spremni - rekao je Zdravković.

Leskovac Opozicija složna da ne postoji mogućnost za realizaciju izbora; foto: M. M.Predstojeće izbore bojkotovaće i iz SSP-a, odakle kažu da ne žele da učestvuju u izborima kada su građani uplašeni, kao i da će demokratski izbori biti sprovedni nakon što prvo dođe do promene lokalne vlasti.

Bojkotujemo jer smo grad sa najnižim demokratskim uslovima, izbori u Leskovcu su samo farsa. I da neko od nas pobedi u nekoj od mesnih zajednica, ta mesna zajednica bi bila devastirana od lokalne vlasti. Tek nakon promene gradske vlasti, mesne zajednice će moći da funkcionišu normalno uz participaciju građana, što i jeste jeste suština - kaže Spirić.


Ni koalicioni partner naprednjaka SPS ne ide na izbore

Spirićeva ističe da ni SPS, kao koalicioni partner SNS-a neće učestvovati na izborima za savete mesnih zajednica.

Da je takva odluka doneta, Južnim vestima potvrđeno je iz Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije.

Tačno je, jer smo na sednici Gradskog odbora doneli odluku da naša stranka ne učestvuje na izborima za savete mesnih zajednica. Takođe, svi naši članovi koji žele da učestvuju samostalno, imaće našu podršku - kažu iz SPS-a.


Za Cvetanovića bojkot izbora najgore rešenje

Da je sve političke stranke i grupe građana u Leskovcu obeshrabrila činjenica da je SNS u samo 24 sata uspeo da u svih 139 mesnih zajednica kandiduje članove, ocenjuje gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Ipak, dodaje i da bojkot nije rešenje i da bi svi građani trebalo da izađu na izbore. Goran Cvetanović, SNS Cvetanović želi da na izborima svi učestvuju; foto: M. M.

Mesne zajednice su osnovne ćelije svakog društva. Ljudi se tu najbolje poznaju i znaju koji su problemi prisutni. Smatram da svi treba da učestvuju na ovim izborima, jer direktno odlučuju o sebi. Ja bih voleo da svi izađu na izbore, jer su oni jedino merilo. Možda ih je obeshrabrila činjenica što smo za samo 24 sata uspeli da skupimo sve neophodne potpise i predamo liste za svih 139 mesnih zajednica - kaže Cvetanović.

Podsetimo, nakon što je mandat svih članova mesnih zajednica istekao, na Skupštini Grada 27. juna doneta je odluka o raspisivanju izbora, da bi predsednik Skupštine Aleksandar Đurović doneo odluku da oni budu održani 25. decembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sindjelic

    18:46 // 7. 12. 2022.

    Daklem pored biranih lica na izborima za zakonitost u radu bi bio zaposljen sekretar kao opstinski radnik- pravnik a svi u savetu mesne zajednice bi dobijali dnevnice kao i odbornici u skupstini za sate koje rade. Dakle da se drzava vrati u sela iz kojih je odavno pobegla i direkno sve radi protiv sela tera ljude na iseljanje iz njih. Dati ljudima mogucnost da sami uredjuju svoju kucu i zivot.

  • Sindjelic

    18:35 // 7. 12. 2022.

    Budzet MZ bi se punio i od prihoda od poreza koje opstina dobija od Srbijasume i elektrodistribicije od bandera itd. Tako bi svaka MZ mogla da gradi svoje ulice, mostove, da odrzava vodovode, atarske puteve a ne kad pukne vodovodno crevo trk po milostinju za svoje pare kod predsednika pa ako on odobri, pa cudimo se sto selo odumire. Pored izabranih lica u MZ bi kao sekretar morao biti placen.

  • Sindjelic

    18:23 // 7. 12. 2022.

    Drzava treba da dodje u mesnu zajednicu. Moja mesna zajednica pogotovu na selu treba da bude moja drzava, jedan drzavni sluzbenik informaticki obucen da omogici da tu vadim licnu kartu, placam porez, registrujem domacinstvo itd. a ne iz Oruglice posnegu peske jel nema prevoza za svaku sitnicu Leskovac. MZ mora da ima svoje stalne prihode svoj budzet od poreza na zarade zaposljenih, od kacarina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: