Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 14. 12. 2023.

| Politika

Opozicija najavljuje krivične prijave protiv tri niške televizije zbog emitovanja filma "Tajkunske rukoveti"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
TV Belami film o opoziciji 12.12.2023
"Mediji koji istinu prodaju za novac nisu mediji"; ilustracija; foto: Dveri Niš

Zbog filma u produkciji Informera, koji u sklopu predizbornog programa emituju niške televizije, predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” došli su ispred Belamija i pozvali one koji su snimali i one koji film emituju da podnesu krivične prijave protiv opozicionih lidera koji su u filmu “satanizovani” i označeni kao lopovi. Ako se to ne desi, kažu, oni će podneti krivičnu prijavu protiv njih zbog povrede ugleda i časti. I niške Dveri osuđuju emitovanje filma u niškim medijima i poručuju da je to projekcija straha režima od gubitka vlasti u Nišu.

Tajkunske rukoveti - naziv je “dokumentarnog” filma u produkciji televizije Informer, koji je najpre emitovan na medijima sa nacionalnom pokrivenošću, a zatim i na niškom medijskom nebu. Emitovale su ga televizije Belami, Niška i Zona plus.

belami 2 Deo opozicije došao ispred "Belamija"; foto: JV / Tamara RadovanovićNiška opozicija smatra da je emitovanje filma brutalna propaganda puna jezivih laži i poziva one koji su snimili film da sve što su u njemu prikazali predaju nadležnim organima. U suprotnom, kaže narodna poslanica u prethodnom sazivu i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević, posle izbora oni koji su snimili i oni koji emituju film odgovaraće.

Mi smo jedina država u svetu gde su ljudi za koje vlasti tvrde da su najveći lopovi u istoriji države na slobodi. Gospodo, ako su Dragan Đilas, Boško Obradović, Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović i drugi lopovi, fašisti, nasilnici, izvolite, uhapsite. Ako nisu, ja im garantujem da će posle 17. decembra odgovarati, kako oni koji su pravili taj film u cilju satanizovanja opozicionih lidera i obmanjivanja birača, tako i oni koji su taj film emitovali - navodi Milošević.

I Ana Eraković sa liste Narodnog pokreta Srbije kaže da lokalni mediji, koje finansiraju građani, ne pružaju mogućnost građanima da čuju drugu stranu i takođe najavljuje krivične prijave za krivično delo povreda ugleda i časti.

belami 1 "Belami" omiljen na gradskim konkursima; foto: JV / Tamara RadovanovićMilošević ističe da se Belami, Zona plus i Niška televizija finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Niša i da je godišnji promet Belamija oko 80 miliona dinara, a 90% toga je iz novčanika građana, odnosno javni novac.

Recimo, ove godine 36 miliona dinara iz budžeta Niša otišlo je medijima povezanim sa Vitkom Radomirovićem. Prošle godine je to bilo 50 miliona, 2021. - 28 miliona, 2020. - 42 itd. To je novac koji ide samo iz budžeta Grada. Pored toga, ti mediji dobijaju novac iz opštinskih budžeta, od javnih preduzeća, od Kliničkog centra, od Instituta “Radon” u Niškoj Banji itd - kaže Milošević.

Podseća da su tri niške televizije direktno povezane sa SNS-om i da je vlasnik Zone plus brat Bratislava Gašića, dok su preostale dve u vlasništvu Radomirovića. Poziva građane da pogledaju te tri televizije, kako bi se uverili da na njima nema druge strane i da niko iz opozicije ne dobija priliku da tamo nešto kaže, da se odbrani ili iznese ideje.


Dveri Niš: Mediji koji istinu prodaju za novac nisu mediji

Emitovanje filma na tri niške televizije osuđuje i narodna poslanica u prethodnom sazivu i predsednica Gradskog odbora Dveri Tamara Milenković Kerković, koja je i sada na listi koalicije Dveri - Zavetnici. Ona smatra da takav govor mržnje jeste projekcija straha režima od gubitka vlasti u Nišu.

Filmom se targetiraju opozicione stranke i iznose najgore uvrede i laži o opozicionim liderima, kako nacionalnog, tako i prozapadnog bloka. Cilj tog kršenja Zakona o elektronskim medijima i svih medijskih zakona od strane tzv. niških medija, koji su za poslednjih osam godina koštali Nišlije više od 4,5 miliona evra, jeste stvaranje predstave o tome da vlast radikala presvučenih u SNS, koja je Srbiju dovela do ekonomskog, socijalnog i nacionalnog sloma, nema alternativu - navodi Milenković Kerković.

dverri I Dveri osuđuju emitovanje filma; ilustracija; foto: Dveri NišIstiče da nijednom nije dobila poziv bilo koje od tih televizija da gostuje i da za šest godina ti mediji nisu preneli nijedno od više stotina saopštenja Dveri.

Ni tokom predizborne kampanje za izbore 3. aprila 2022, a ni tokom kampanje za izbore koji će se održati 17. decembra, ni ja, ni bilo koji drugi predstavnik opozicije nije dobio poziv za gostovanje, diskusiju ili debatu sa kolegama kandidatima za poslanike iz drugih stranaka vlasti ili opozicije - kaže Milenković Kerković.

Smatra da su Belami, Zona plus i NTV jeftino kupljene od građana Niša, da su njihovi vlasnici bliski režimu i da je Belami “plaćeni megafon” svih vlasti od 1996.

Sufinansirane parama siromašnih Nišlija sa po 80 miliona dinara godišnje ne ispunjavaju svoju zakonsku ulogu. To nisu mediji, to su trovači javnog prostora i zato će se nakon promene vlasti u Nišu preispitati svaka dodeljena državna pomoć tokom osam godina, koliko traje sufinansiranje, a u kome su novcem građana Niša finansirane te medijske fabrike laži i govora mržnje - navodi Milenković Kerković.

Zaključuje da je za novac koji je za osam godina isplaćen tim televizijama moglo da se rekonstruiše niško Porodilište i da su đaci mogli da imaju besplatne udžbenike.

Filmom koji su emitovale stvaraju sliku da SNS nema alternativu u Srbiji, kaže Milenković Kerković i podseća da je protiv Belamija, vlasnika Radomirovića i autorke emisije “Milenino ćoše” još februara podnela prijavu REM-u zbog govora mržnje, kao i da je REM pokrenuo postupak tek 15. maja.

I ona poručuje Nišlijama da će mediji koji istinu prodaju za novac iz budžeta Niša odgovarati za kršenje zakona i neosnovano bogaćenje svojih vlasnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    10:57 // 16. 12. 2023.

    Protestovao sam 1998. kad je nepomjanik napisao sramni zakon o informisanju ispred NTV da je ne zatvore, da sam znao šta će da postane poneo bih pokvareno, buđavo povrće.

  • Pepe le tvor Niš

    20:42 // 15. 12. 2023.

    Jelte, a kada to isto emituje Nova S onda je to "istraživačko novinarstvo".

  • BPetrović, dipl.zapl.ing.

    16:38 // 15. 12. 2023.

    Narod u Zaplanju kaže
    "Će im se privatite pokratko".
    A i ja to kažem, odgovaraće
    "Kad se žene vrnu iz drva".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: