Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:17, 3. 3. 2016.

| Politika

Opozicija sumnja da niški SNS sprema izbornu krađu

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
IMG-3317
Formirana GIK; foto: JV

Od 15 članova danas formirane Gradske izborne komisije, koja će se starati o regularnosti predstojećih izbora, većinu čine SNS i njihovi koalicioni partneri, upozoravaju iz opozicije, “zbog čega izbori mogu biti neregularni”. Vladajuća većina tvrdi da je sve po zakonu.

Kako kaže Slaviša Dinić iz “Koalicije za Niš”, koja se jutros udružila u novu odborničku grupu sa DSS-om, najveći deo nove komisije čine odbornici iz grupe SNS-PSS-PS.

Međutim, opoziciji je sporna i odbornica iz grupe Niške priče i SDPS, koji je, kaže Dinić, koalicioni partner naprednjaka na republičkom nivou, kao i odbornica iz Pokreta socijalista i odbornik iz samostalnog DSS-a.

Dinić sumnja da će ove stranke uskoro potpisati koalicione sporazume na lokalu, nakon čega će, kažu, zavladati “jednoumlje u komisiji”, a takav sastav će biti i u “suprotnosti sa zakonom koji kaže da nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu komisije".

Iako smatra da trenutno formalno nema neregularnosti, jer se radi o različitim odborničkim grupama, Milan Lapčević iz DSS-a smatra da, ukoliko se oformi koalicija između ovih stranaka, GIK će moći “da manipuliše rezultatima lokalnih izbora”.

SNS na ovaj način želi da ima punu većinu u ovoj komisiji, što nas navodi na zaključak da se pripremaju neke mutne radnje i da na ovaj način žele da naprave izbornu krađu. Ukoliko se formira koalicija, odbornici DSS-a i Koalicije za Niš će podneti tužbu Upravnom sudu da se izborna komisija promeni - kaže Lapčević.


Zbog GIK promene i u gradskoj skupštini

Nakon što su odbornici imenovali novi sastav Gradske izborne komisije i za predsednicu tog tela izabrali aktuelnu zamenica sekretara Skupštine grada Jelenu Žarić Kovačević (SNS), ona je podnela ostavku na u gradskoj skupštini.


Jovanović: Sve po propisima

Odgovarajući na optužbe, predsednik niške Skupštine Mile Ilić pojasnio je da su sve odborničke grupe predložile ovakav sastav GIK-a.

Ovo potvrđuje i šef odborničke grupe SNS-a Dejan Jovanović koji kaže da sastav GIK-a, kao što i Zakon propisuje, odražava sastav odborničkih grupa u Skupštini.

Komisija je precizno sastavljena i niko nije uskraćen. I najmanja odbornička grupa od tri člana ima svog predstavnika u Gradskoj izbornoj komisiji. Čak i odbornička grupa DSS - Koalicija za Niš, koja je formirana jutros, uvrštena je u sastav, tako da će i oni imati svog predstavnika u komisiji - kaže Jovanović.

Ipak, pravi odnos snaga u Gradskoj izbornoj komisiji između stranaka na vlasti i opozicije znaće se nakon raspisivanja izbora i formiranja svih predizbornih koalicija koje su trenutno u pregovorima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Brane

    21:35 // 4. 3. 2016.

    Moramo znati da se glasovi broje na birackim mestima i tu nema problema. Problem je sto se glasovi ka vrhu nesabiraju!!! Sta kaze CESID, uz male korekcije, to ti je! Tako je bilo uvek, pa bice i sada!!!

  • desa

    05:31 // 4. 3. 2016.

    I,onda je mrmot,zavio čokoladu u foliju . .,.

  • Paja

    23:21 // 3. 3. 2016.

    Čekaj pa ovaj Dinić više nije levica? Sad je desnica? Ma biće on na svim stranama samo da je u vlasti. A i ovaj DSS se krpi sa svima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: