Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 26. 12. 2022.

| Politika

Opozicija traži hitnu obustavu transporta opasnih materija železnicom kroz Niš i jug Srbije

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Pruga-Matejevac8,-mart-2019;-foto:-JV-D.-M
Opozicija smatra da trenutno nema važnije teme u Srbiji; foto: JV

Nakon izlivanja amonijaka iz vagona koji je iskliznuo na pruzi Dimitrovgrad - Niš, iz Narodne stranke zahtevaju hitan prekid transporta opasnih materija železnicom kroz Niš i ceo jug Srbije. Dveri traže odgovore od ministra Vesića - ko je odgovoran za nesreću i da li će biti nadoknađena šteta građanima, a predsednik Skupštine Srbije odbio je da zakaže vanrednu sednicu zbog ovog akcidenta.

Đorđe Stanković Stanković traži hitnu obustavu transporta opasnih materija; foto: Printscreen Poslanik iz Narodne stranke Đorđe Stanković pozvao je ministarku zaštite životne sredine Irenu Vujović, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i premijerku Anu Brnabić, da objasne šta se desilo u Pirotu. On zahteva hitnu obustavu transporta opasnih materija železnicom.

Kao građanin Niša moram da zatražim da se hitno obustavi svaki prevoz železničkim saobraćajem opasnih materija kroz Niš, ali i kroz ceo jug Srbije. Pruga u Nišu prolazi pored parka Čair, u kom se igraju deca, pruga prolazi kro centar grada i posledice izletanja voza sa opasnim materijama iz šina bi bile katastrofalne - kaže Stanković.

On je u Skupštini rekao da ova situacija treba svima da bude opomena i da trenutno u Srbiji nema važnije teme. Zbog prevrtanja vagona koji prevozi amonijak, Stanković je zatražio i odgovore na pitanja za koga se prevoze takve materije ali i ko kontroliše količine opasnih supstanci koje se prevoze.

Tamara Milenković Kerković Milenković Kerković podseća da je ovo druga nesreća za tri godine; foto: Pokret Dveri Narodni poslanik Tamara Milenković Kerković i Dveri Niš traže od ministra Vesića da se hitno utvrdi odgovornost i podsećaju da je ovo druga nesreća za tri godine. Slična situacija desila se 2019. godine kada su kod niškog sela Jasenovik ispale iz šina cisterne sa amonijakom, zbog čega su meštani sela evakuisani.

Iz cisterni kraj sela Jasenovik tada na sreću nije došlo do curenja otrova, za razliku od najnovije nesreće u kojoj je amonijak u dodiru sa vodom iz Nišave u koju se izlio stvorio ogroman oblak zabog koga je u Pirotu proglašeno vanredno stanje - kaže Milenković Kerković.

Od ministra Vesića, narodna poslanica je zatražila odgovore na pitanja - ko je odgovoran za nesreću, u kakvom je stanju pruga Niš - Dimitrovgrad i da li će kompanija “Eliksir” koja je vlasnik cisterni sa amonijakom, isplatiti štetu građanima Niša, Pirota, Bele Palanke i svih okolnih sela za narušeno zdravlje i pretrpljeni strah, ali i za izgubljene ljudske živote.


Predsednik Skupštine odbio da zakaže vanrednu sednicu zbog situacije u Pirotu

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić zatražio je od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da danas sazove vanrednu sednicu zbog akcidenta u Pirotu.

Moraju biti održane sednice nadležnih odbora i da vidimo ko bi šta trebalo da radi. Ili ćete da se pravite ludi, a situacija nije pod kontrolom. Pozivam vas da se hitno reaguje, jer je stvar ozbiljna i ugroženi su životi ljudi i pitanje je kako će se sve završiti - rekao je Aleksić.

On je pozvao Vesića da trebalo da objasni kako je iskliznuo vagona na pruzi u čiju je rekonstrukciju uloženo 250 miliona, a ministarku Vujović da kaže šta radi sa svojim resorom.

Ministar za državnu upravu i lokalnu Samoupravu Aleksandar Martinović rekao je da opozicija pokušava da profitira na nesreći koja se dogodila.

Da li je neko odgovoran ili ne, pokazaće istraga. Ovaj događaj se za sada tretira kao akcident. Molimo vas da vodite računa o svojim rečima ili nastavite i dalje da se radujete kad u Srbiji neko umre. Neće narod da glasa za one koji se raduju nečijoj smrti, za one koji se rauju kad se prevrne cisterna - rekao je Martinović.

Poslanici su negodovali zbog izlaganja Martinovića, a Vladimir Orlić je odbio da zakaže vanrednu sednicu jer, kako je rekao, nema osnova za to.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    09:01 // 28. 12. 2022.

    Срећни смо што се није цистерна преврнула у сред града Ниша.

  • Alo

    08:00 // 27. 12. 2022.

    Ne obustavu nego hitno izmeštanje pruge iz centra grada.

  • Pentraksil

    21:51 // 26. 12. 2022.

    Ovo je moglo i u Nis da se izlije u centar... Prugu ce izmeste kad izmeste beograd i novi sad u centar Nis

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: