Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 23. 5. 2024.

| Politika

Opozicija tvrdi da se "pumpaju" cene teretana na otvorenom u Leskovcu, iz vlasti kažu neosnovane kritike

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
teretana-le-foto-sajtgradleskovac
Tri teretane plaćene oko 12 miliona dinara; foto: Grad Leskovac

U poslednjih 10 dana u Leskovcu su otvorene 3 teretane na otvorenom koje su plaćene oko 12 miliona dinara sa PDV-om, a iz Narodnog pokreta Srbije navode da iz vlasti "pumpaju" cifre oko izgradnje istih i predlažu da ih grade đaci leskovačke Mašinske škole kao deo prakse. Iz kabineta gradonačelnika Leskovca stiže odgovor da su kritike opozicije neosnovane i zlonamerne, a da su cene te jer kupuju sprave moraju da imaju ispunjen standard bezbednosti.

Teretana kod Tehnološkog fakulteta, u Ulici kralja Petra Prvog i naselju Solidarnost otvorene su ovog meseca u Leskovcu. U proseku, kako su saopštili iz Grada Leskovca, jedna je koštala 3,4 miliona, druga 5,3 miliona i treća 3,5 miliona dinara.

Da je sve to moglo da se plati manje, ističu iz NPS-a i navode da su teretane debelo preplaćene.

U razgovoru sa nekim leskovačkim privrednicima koji imaju registrovane firme i bogato iskustvo i u pravljenju sprava za vežbanje na otvorenom i pojedinim koji se bave građevinom dolazimo do informacija da su cene izgradnje i opremanja daleko niže od onih koje nam se serviraju kao gotova stvar. Evo i nekih cena do kojih smo došli. Priprema terena najviše do 200. 000 dinara, materijal podloge sa ugradnjom do 250.000 dinara i proizvodnja sprava za vežbanje zajedno sa transportom i ugradnjom je oko 130.000 dinara po spravi - navode i Narodnog pokreta Srbije.

teretana2-le-foto-sajtgradleskovac foto: Grad LeskovacIz GrO Narodnog pokreta Srbije Leskovac daju i predlog - da ovakve stvari izrađuju i proizvode u okviru praktične nastave Mašinske škole "Rade Metalac".

Davanjem sertifikata za izradu ovakvih sadržaja Mašinskoj školi bi bila najkvalitetnija investicija za budućnost leskovačke privrede, a to je naravno uvek investiranje u znanje i obrazovanje - predlažu iz NPS-a.

Iz kabineta gradonačelnika Leskovca nazivaju ove kritike neosnovanim i zlonamernim, a najavljuju da će nastaviti sa izgradnjom teretana na otvorenom. Napominju i da je važno da one sve imaju određen standard.

Da bi se izgradile teretane na otvorenom neophodno je da ponuđač ispuni obavezan Standard koji sve sprave moraju da zadovolje, STANDARD: SRPS EN. 16630. Ovaj standard utvrđuje opšte zahteve za bezbednost za proizvodnju, montiranje, kontrolu, održavanje trajno instalirane slobodno dostupne opreme za fitnes na otvorenom. Samim tim bilo koji ponuđač za sve sprave mora da poseduje sertifikat ili deklaraciju o usaglašenosti sa referentnim standardom - navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu Grada Leskovca.

Na tender su se javila 2 ponuđača koji su ispunjavali tražene kriterijume, a odabrana je grupa ponuđača koju predvodi niška firma Ekogrid.

Na predlog da ove poslove obavlja škola "Rade Metalac" odgovataju da ona unazad petnaestak godina nema obrazovne profile u kojima se učenici na praktičnoj nastavi obučavaju za ovu vrstu poslova, niti poseduju potrebne sertifikate, ateste za proveru i verifikaciju za proširenu delatnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Taki

    13:33 // 23. 5. 2024.

    Da li se pitaju da ima ljudi koji treniraju duze od 10 god. i da znaju sve sto se tice teretane.Cemu sve ovo kao za onaj klozet.

  • Tender na steroidima

    13:10 // 23. 5. 2024.

    Cene su nabildane

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Više zaradi suncobran u Crnoj Gori nego radnik u Srbiji, sramota!

Sramota Čitalac

Tekst: Leskovačka opozicija: Zahtevi radnika opravdani, problem nije rukovodstvo, već država

Pronađite nas na: