Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 7. 3. 2024.

| Politika

Opozicija u Blacu: Poslednja Skupština nelegalna i bez kvoruma

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
blace centar
Opozicija u Blacu podnosi krivične prijave i tuži Upravnom sudu; Foto: Lj. M.

Iako su po rečima opozicionih odbornika blačke Skupštine imali samo 12 od ukupno 25 odbornika na prozivci, što nije bilo dovoljno za kvorum, rad i odlučivanje, vladajuća većina koju predvodi Srpska napredna stranka je ipak održala sednicu zbog čega im opozicija piše krivične prijave, a održanu Skupštinu pokušaće da obore i na Upravnom sudu. Predsednik Skupštine Blaca Dejan Mijajlović (SNS) tvrdi da je sve urađeno po novom zakonu koji je stupio na snagu 7. februara 2022. godine.

Opozicija u Blacu koju predvode četiri odbornika Socijalističke partije Srbije i po tri iz MIloš Jovanović - Nada i Blace protiv nasilja, tvrde da su blački naprednjaci prekršili sve zakone i na silu održali Skupštinu, iako su imali samo 12 odbornika u sali pre početka. 1 Poslednja Skupština Blaca na Upravnom sudu; Opština Blace

Naprednjaci u Blacu imaju 15 odbornika nakon poslednjih izbora, na pretposlednjoj Skupštini u februara, sa njihove liste izabran je Ivan Burgić za predsednika opštine i Suzana Veljović kao njegova zamenica i to sa 13 glasova odbornika, jer čak ni dva njihova odbornika nisu bila za te predloge i glasali su protiv. Kako na toj Skupštini nisu verifikovani mandati novih odbornika, naprednjaci su ostali sa 13 odbornika, jedan od njih nije došao na poslednju Skupštinu koju je i opozicija bojkotovala, pa su ostali sa 12 odbornika i nikako nisu mogli da započnu Skupštinu bez kvoruma - kaže odbornik SPS-a.

Naprednjacima su kako kaže za kvorum poslužila dva nova odbornika kojima su kasnije verifikovani mandati i koji su sami za sebe glasali, što nije po zakonu i statutu lokalnog parlamenta u Blacu, a što će pokušati da obore na Upravnom sudu.


Mijajlović: Opozicija ne poznaje zakon

Dejan Mijajlović, predsednik Skupštine Blaca kaže da je Skupština bila legalna i da opozicija ne zna zakon.

Oni se nadaju da nije bila legalna jer na sednici gde je bio izabran predsednik i zamenik predsednika opštine koji su automatski izgubili mandate, a mi na toj sednici nismo verifikovali odmah nove mandate sledećih na listi za odbornike, kojima to mesto automatski pripada. U zakonu stoji da Komisija može u roku od dva dana da verifikuje mandate, što je i urađeno - prokomentarisao je Mijajlović.

Po njegovom tumačenju zakona o lokalnoj samoupravi nakon odluke Komisije, novi odbornici mogu da prisustvuju Skupštini, čine kvorum i mogu da glasaju za svoju verifikaciju.


Tesna većina na strani naprednjaka u Blacu

Od 15 odbornika Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu Blaca, njih 13 je glasalo za izbor predsednika i zamenika opštine Blace.

Jedan odbornik SNS-a nije više sa njima jer mu je obećano mnogo toga i ne slaže se sa politikom te stranke, a jedan i ne znamo ko je. Smatramo da je ova garnitura korumpirana i da neće dugo opstati na vlasti - kaže odbornik SPS-a.

Daodaje da su odbornici opozicije nikada jedinstveniji i nekompromitovani bez dosijea i krivične odgovornosti, što po njemu nije slučaj za naprednjake.


SPS u Blacu ostvario jedan od najboljih rezultata u Srbiji

Lista SPS-a u Blacu je na lokalnim izborima održanim 17. decembra prošle godine ostvarila jedan od najboljih rezultata te partije u Srbiji, sa podrškom koja prelazi 15% izašlih birača u tom mestu, dok je republička lista dobila upola manje, oko 6% što je na nivou republičkog proseka.

Zato su socijalisti rešili da nastave dosadašnju politiku na lokalu, da budu na strani naroda i da se bore za prave vrednosti, te da kako tvrde budu opozicija većini korumpiranih političara te opštine koji svoj lični interes i interes stranke stavljaju ispred interesa građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    22:24 // 7. 3. 2024.

    Ako neko u Blacu poznaje zakon - to je upravo predsednik skupštine.
    Kako je uopšte nekom palo na pamet da posumlja u intelektualne i radne kompetencije Dejana Mijajlovića. Čitav svoj RADNI vek sve do odlaska u ZASLUŽENU penziju on je proveo stručno se usavršavajući baš za ovaku vrstu poslova. Noćima nije spavao, učio je slovo po slovo...
    O Bože - Ima li te ????
    Nije džaba grad danas tukao Blace

  • Burgić BG

    18:09 // 7. 3. 2024.

    Samo nas može da spasi Srđan Aničić !!!
    Niste svesni koliko nas ima iz Blaca u Beogradu i svi mi ponosno kažemo odakle smo.
    Svi pitaju za Srđana.
    Nema bolji od njega u Blacu!!!!
    Narodni čovek

  • Savin

    14:21 // 7. 3. 2024.

    Zato je u Babusnici kvorum SNS-u dao DS.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: