Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 28. 9. 2023.

| Politika

Ostavke predsednika opština na jugu: Jedni već podneli, drugi još čekaju "direktivu šefa"

Autor:Tamara Todorović, Tamara Radovanović, Nikola Đukić, Sonja Vidojković, Ljubiša Mitić, Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će gradonačelnici i predsednici opština na jugu Srbije podneti ostavke, Južne vesti nezvanično saznaju da su neki od njih to već učinili, a zvanično su napustili tu funkciju predsednici opština Vladičin Han i Vlasotince. Ostali uglavnom odgovaraju da prvi put za to čuju, neki navode da će to učiniti ako takva instrukcija stigne od "šefa", dok Ljubić Međarac iz Doljevca kaže da "direktive ne prima", ali da će razmisliti.

1695906518267
Predsednici opština; foto: JV

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će gradonačelnici i predsednici opština na jugu Srbije podneti ostavke, Južne vesti nezvanično saznaju da su neki od njih to već učinili, a zvanično su tu funkciju već napustili predsednici opština Vladičin Han i Vlasotince. Ostali uglavnom odgovaraju da prvi put za to čuju, neki navode da će to učiniti ako takva instrukcija stigne od "šefa", dok Ljubić Međarac iz Doljevca kaže da "direktive ne prima", ali da će razmisliti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da bi izbori mogli da budu održani 17. decembra, a već danas pojavila se informacija da će predsednici opština i gradonačelnici do sutra podneti ostavke kao pripremu za izbore.

To je učinio predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović koji je u oprazloženju naveo da to čini kako bi prevremeni lokalni izbori mogli da budu raspisani u toj Opštini.

Građani će moći da ocene dosadašnje rezultate rada opštinskog rukovodstva, odnosno da svojm izbornom voljom potvrde pravac kretanja razvoja opštine koji je trasiran u poslednjih deset godina i tako dodatno ojačaju sve poziitivne promene koje su vidljive, merljive i dostupne svakom sugrađaninu - stoji u Ostavci.

Predsednik Opštine Vlasotince Bratislav Petrović, takođe je podneo jutros ostavku uz isticanje da očekuje izbore koje je opozicija tražila.

Očekujemo izbore, ako eventualno većina u Skupštini ne izabere novog predsednika. Razlog su svakako izbori, sam predsednik je obećao pošto opozicija traži izbore, evo mi smo odgovorni, pred nama je period ozbiljnog rešavanja problema i državnih pitanja i bitno je da narod odluči - rekao je Petrović.

Goran Cvetanović Cvetanović ne daje potvrdu; foto: M. M.Nezvanični izvori Južnih vesti potvrđuju navode da je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović takođe podneo ostavku, ali on nije bio dostupan na poziv novinarke, dok iz njegove službe ne odgovaraju.

Za razliku od njega gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski se javila i rekla da još nije dobila tu direktivu.

Predsednik Opštine Palilula kaže da ne zna ništa o tome, ali da se dugo nosi mišlju da podnese ostavku, predsednik Opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović tvrdi da prvi put čuje za to, a našalio se i da se uplašio, a slično je odgovorio i predsednik Medijane Nebojša Kocić.

Ukoliko je rad ocenjen od strane našeg šefa, onda ćemo postupiti onako kako nalažu naši organi - kratko je odgovorio Kocić.

goran ljubic međarac Ljubić kaže da za njega nema direktive; foto: JV (ilustracija)Nakon što se nekoliko njih javilo, brojevi telefona predsednika opština počeli su da budu nedostupni ili su odgovarali da su na sastanku. Predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović odgovorio je da je na sastanku i da će nakon toga videti o čemu je reč, kao i da je to za njega novina. Predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić Međarac takođe kaže da još ništa nije stiglo do njega i dodaje da bi izbori u ovom trenutku poremetili postojeće planove koji se tiču vođenja opština i izgradnje.

  • Novinarka: A ukoliko stigne takva direktiva?
  • Ljubić: Ja nemam problem sa izborima, baš me briga. Radim to što radim, celu godinu gradim, ne samo za izbore. Meni direktiva ne može da stigne, nikad meni ne stiže direktiva, jer ja odlučujem sam o nečemu. Meni može da stigne predlog da li to hoću da prihvatim.
  • Novinarka: Da li bi prihvatili onda?
  • Ljubić: Ništa ne sečem preko kolena. Ne možeš da me zoveš ujutru za devet sati. Moram da sednem, razmislim, dogovorim sa porodicom.

Dugogodišnji gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, upitan da li je podneo ostavku ili je tek planira, odgovorio je da za sad ne želi da kaže ništa, jer je to “tema za sutra”.

Sutra ćemo o tome da se oglasimo i pričamo, danas ništa ne mogu da kažem, pratim i ja to. I kad podneseš ostavku gradonačelnik si Pirota i svakog drugog grada, dok te ne razreše, da je neko podneo i pre 5 ili nedelju dana, rok za odlučivanje o tome je 30 dana - rekao je Vasić.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, kaže da za sada nema takvu informaciju i još nije podneo ostavku, ali ne isključuje mogućnost da to uradi ako se od njega tako traži.

Ostali gradonačelnici i predsednici opština na jugu koje su novinari Južnih vesti kontaktirali nisu odgovorili na pozive i poruke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepe le tvor Niš

    21:02 // 30. 9. 2023.

    Izgleda da nikome nije jasno zašto masovne ostavke. Razlog je da lideri opozicije ne mogu kvalitetno da se organizuju po opštinama jer nemaju toliki kapacitet da odu na svako mesto i aktivno agituju za svoje stranke i da u isto vreme razmišljaju šta će se dogoditi u svom pašaluku i da li će proći, pa ne smeju mnogo obilaziti sva mesta gde su predsednici podneli ostavke.

  • Dragan Petrovic

    12:16 // 29. 9. 2023.

    Kako li ce Gaga da izdrzi i formalno davanje ostavke...morace operativnim putem da je odvoje od fotelje,ali ce sve biti isto da 17.12.,a a mnogi se nadaju da ce ih partija po zasluzi udomiti na bolja mesta...nadam se da je racun bez krcmara ,mozda ce narod drugacije reci,cim je ovaj olako pristao,ima tu neka sacekusa i podvala,ako se u medjuvremenu nestone zakomplikuje i uvede vanredno stanje...

  • В. Стоиљковић

    10:49 // 29. 9. 2023.

    То је већ виђена стратегија, да се Председник искористи као изборна локомотива, а цела композиција ужаса настави да прави циркус.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.