Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 30. 3. 2023.

| Politika

PSG: Nadležni da podrže inicijativu da Niš dobije Institut za kardiovaskularne bolesti

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš KOSTA
Lekari već uputili inicijativu; ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Zbog porasta broja pacijenata kojima su potrebne operacije srca i krvnih sudova, iz Pokreta slobodnih građana zahtevaju od nadležnih da podrže inicijativu zaposlenih na niškoj Kardiohirurgiji i nađu način da Niš dobije Institut za kardiovaskularne bolesti. Smatraju i da lekarima niške Kadriohirurgije ipak treba platiti to što operišu vikendima i da im zbog toga treba odati posebno priznanje.

114 zaposlenih na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu uputilo je februara ove godine inicijativu predsedniku Srbije i Vladi da taj grad konačno dobije Institut.

Iz PSG-a traže od nadležnih da to podrže i omoguće formiranje Instituta, s obzirom na to da su, kako navode, pacijentima na jugu Srbije intervencije na srcu i krvnim sudovima nedovoljno dostupne, za razliku od onih koji žive u Beogradu ili Vojvodini, gde postoje instituti “Dedinje” i “Kamenica”

Imajući u vidu porast broja pacijenata kojima su neophodne intervencije na srcu i krvnim sudovima kao i povećanu smrtnost tih pacijenata zbog nedovoljne dostupnosti intervencija, zahtevamo od nadležnih da omoguće formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti Niš - saopštavaju iz Pokreta.

Smatraju da resursi za to postoje i da to dokazuju rezultati koje postižu zaposleni na Klinici za kardiohirurgiju, kao i opremljenost te Klinike.

Tim ljudima, kao i prof. dr Draganu Miliću odajemo posebno priznanje jer već desetu nedelju zaredom rade vanredno bez ikakve naknade ili dodatnih sati, kako bi smanjili liste čekanja. Bez obzira na to što su sami odlučili da vanredno i bez naknade rade, zahtevamo da im se obezbede sredstva, kako bi njihov rad bio plaćen - kažu iz PSG-a.

Dodaju da bi trebalo da UKC Niš postane regionalni centar, kao i da grad dobije opštu bolnicu, koja je tokom poslednjih meseci bila najavljivana, a o kojoj je govorio i predsednik Vučić.

Pokret slobodnih građana je usvojio Političku platformu za razvoj regiona južne Srbije, a kao jedna od mera za ravnomeran regionalni razvoj, posebno južne Srbije je i jačanje potencijala u oblasti primarne i tercijarne zdravstvene zaštite - navode iz Pokreta slobodnih građana.

Zaključuju da je aktuelna vlast potpuno preuzela upravljanje potencijalima za ekonomski i privredni razvoj zemlje i da je tako onemogućila da jug Srbije upravlja sopstvenim razvojem, kao i da predstavnici vlasti često ne odgovaraju na inicijative poput one koja se tiče Instituta za kardiovaskularne bolesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan

    23:26 // 30. 3. 2023.

    Vi li postojite, pa gde ovog Milica falite, namignula vam Sotirovska I vi odma podrška bate. Alal neka je i vama ko god da ste

  • Dejan

    21:32 // 30. 3. 2023.

    A ko će biti direktor neki Tomica ili neki Dragan koji nisu u stanju da jedan diplomski rad samostalno napišu...

  • TheDoktor

    19:00 // 30. 3. 2023.

    Bukvalno imamo institut za Kardiovaskularne bolesti na 10 km od Nisa.Citat sa web sajta Instituta Niska banja: "Institut „Niška Banja“ je zdravstvena, naučno-nastavna i istraživačka ustanova koja se bavi lečenjem i rehabilitacijom pacijenata obolelih od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti."
    Ajd da potrosimo pare na jos jedan institut a Nis npr nema bolnicu.Razliku izmedju bolnice i KC guglajte

    • strucnjak

      20:42 // 30. 3. 2023.

      Ovaj dr je van vremena i prostora...ocigledno nije nikad bio u "Istitutu" u banji...sto bi narod reko-i na tarabi pise... pa nije

    • Sreca

      20:48 // 30. 3. 2023.

      THE END pacijent ! Blago Nisu sa tako pametnim koji kazu da ne treba institut.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: