Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 16. 8. 2022.

| Politika

PSG: Tražimo veća ulaganja u festival i hitnu reakciju Grada Niša na najavu odlaska "Nišvila"

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
nisvil
U čijim rukama je budućnost "Nišvila"; foto: T. T.

Pre dva dana je završen 28. Nišvil pod simboličnim sloganom "Još ovaj put", a reakcije političara na dalju sudbinu internacionalnog džez festivala ne prestaju. Iz Pokreta slobodnih građana Niš poručuju da festival mora da ostane u tom gradu i da bude niški, pa od Grada i Ministarstva kulture traže hitnu reakciju povodom najavljene selidbe ove kulturne manifestacije i sredstva za njeno dalje funkcionisanje.

Oko 850 muzičara na 15 scena, džez zvuci i drugi žanrovi, tetatar, film, brojne radionice, dobra atmosfera i druženje obeležili su ovogodišnji Nišvil.

Zbog nedostatka novca i dalje je neizvesno da li će festival biti i naredne godine održan u Nišu. Direktor Ivan Blagojević je istakao da ove godine nisu podržala ni javna preduzeća, kao i da se nijedan ministar nije pojavio na Nišvilu.

I pored nerešene situacije na relaciji Festival-Grad-Ministarstvo, borba za Nišvil je počela. Podršku da festival ostane u gradu su pružili brojni građani na društvenim mrežama, a uključile su se i političari i političke stranke. publika Ovogodišnji "Nišvil" je posetilo oko 100.000 ljudi; foto: JV/Jelena Mišić

Iz niškog ogranka Pokreta slobodnih građana pozivaju Grad Niš i Ministarstvo kulture da hitno reaguju na najavu seljenja festivala iz Niša i Srbije i obezbede sredstva za funkcionisanje ovog, kako kažu, najvažnijeg kulturnog događaja u gradu koji svake godine dovede preko 100.000 posetilaca i koji je svrstan među 10 najznačajnijih džez festivala na svetu.

Nepojmljivo je da se svake godine sve manje sredstava iz budžeta Republike i grada izdvaja za ovaj festival, da gradska vlast nikako ne uspeva da prepozna ono što vredi, ono što jeste najveći događaj u oblasti kulture u regionu, a da sve više para odvaja za prekobrojno zaposlene u javnoj upravi. Kao da namerno teraju Nišvil iz Niša , odnosno iz Srbije -rekao je član predsedništva i poverenik Pokreta slobodnih građana za Niš Predrag Jovović.

jovovic Iz PSG-a traže hitnu reakciju nadležnih; foto: PSG Niš Jovović je istakao da kultura u Nišu sve više devalavira i da je neophodno da se blagovremeno prikupe podaci o potrebnim sredstvima za organizaciju ovog i drugih programa u oblasti kulture, kako bi se u budžetu za narednu godinu planirala adekvatna sredstva.

Takođe, gradska vlast bi trebala da svojim autoritetom (koji izgleda nažalost da uopšte i nema) kod nadležnih republičkih organa obezbedi više sredstava i za Nišvil ali i za Filmske susrete i druge kulturno umetničke manifestacije, koje zaista treba da budu kulturno-umetničke. Ružno je i veoma ponižavajuće da se u javnost iznose podaci o navodnom nenamenskom trošenju sredstava a da za to nema dokaza. Na taj način se stvara vrlo štetna i nepotrebna slika o festivalu i ljudima koji rade u organizaciji - ističe Jovović.

Dodaje i da je opšte poznato da aktuelna vlast lažima uništava sve što vredi, ali da od Nišvila treba da se suzdrži, pa poručuju da festival mora da ostane u Nišu i da bude niški.

Gradsko rukovodstvo treba da obezbedi ne samo finansijska sredstva već i sve ostale neophodne uslove da Nišvil živi tokom cele godine a ne da opstrušu rad Nišvil muzeja. Šest miliona dinara, koliko je ove godine manje dato za Nišvil, je mnogo manje sredstava nego što je dato za čišćenje nestručno napravljene fontane u centru Niša koja i dalje ne radi. Nišvil sigurno vredi mnogo više nego led sijalice za osvetljenje mosta koje su već ispale iz ograde i prete da povrede ljude koji prolaze mostom - zaključuje Jovović.

Podsetimo, ovogodišnji festival je održan od 11. do 14. avgusta. Kako je protekao festival pogledajte u tekstovima na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ČEDO MIRA

    23:47 // 16. 8. 2022.

    Za festival DAAA... Ali i finansijsku odgovonost.Opravdati svaki dinar narodnih para i sve transparentno iskazati. I BEZ POLITIKE I UCENE. Nema "ljutiš" uvaženi g-dine Ivane ako neko traži kompletan finansijski izveštaj o utrošenom novcu. To ne ide tako. Za program kapa dole. Bravo.

    • Alex

      08:23 // 17. 8. 2022.

      Jel podnosi izveštaj Medijana za kulturno leto? A za burekdžijade i slične manifestacije? A za Nove i Srpske Nove Godine? A za razne javne nabavke preko firmi članova partije? Ajmo malo da češljamo odatle prvo pa ćemo da dođemo i do Nišvila.

  • Mika

    23:33 // 16. 8. 2022.

    'el ste vi poludEli?? KakvA kultura taj Nisvil, il' kakO vec?? Kultura je, bre, Angelina, Mira Škorić, Željko Vasić... Zoka Brunclik za docek...., to je, bre kultura sto grad ima pare da gi daje! :D Toj da se zadrzi- a ne taj neki nisvil s' hipici i raznorazni od tamo negde!
    Kad bi jos Gagu fon Mirkovic dovEli u Nis ko sto su u Kursumliju i Blace- ugodjaj bi bio potpun! A tek Dzej Kej! Leleeeee..

  • Daki

    16:24 // 16. 8. 2022.

    Za razliku od Filmskih susreta gde je Grad organizator festivala ovde je organizator fizicko lice.Osim ljubavi prema dzez muzici u sta ne sumnjam motiv za organizaciju festivala je i profit(zarada).Koliko znam organizator festivala od tih pet dana festivala zivi cele godine i to mu je jedino zanimanje "organizator festivala". Ako ce novac gradjana Nisa da ide u "dzep" organizatora onda sam protiv.

    • Jasno

      17:13 // 16. 8. 2022.

      Da bre, organizacija festivala se završi za pe,šes dana! Prijatelju, taj covek pregovara cele godine za narednu, onu tamo i onu iza godinu. Uklapa nastupe u termine, kontaktira rezerve, radnike, volontere, razlicite umetnike... To nije posao od cetiri dana dok traje festival. A zarade i ugostitelji, trgovci, hotelijeri, prevoznici... Nisvil ce nestati jer ne koristi NJIMA, jel' jasno sad?

    • Bruno

      19:48 // 16. 8. 2022.

      Zato što je grad organizator Filmskih susreta, on je u stagnaciji, pretekao ih Palićki. Oni organizuju susrete 1-1,5 mesec, i zato su takvi.

    • Alex

      08:19 // 17. 8. 2022.

      Evo ja predlažem da ti organizuješ tako neki festival i da ti Grad daje pare za to. Ali da ga napraviš tako kako ti kažeš za 4,5 dana a onda cele godine uživaj da vidimo jel može tako.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: