Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 26. 2. 2021.

| Politika

PSG Vranje: Preporuka Vlade da se “Jumku” oprosti dug koštala građane milijardu dinara

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Jumko - Vranje
Novac Vranjanaca, kažu, pretvoren u dim i prašinu; foto: "Jumko" Vranje

Nakon što su gradski većnici na sednici odlučili da kompaniji Jumko oproste dug od milijardu dinara, u zamenu za trajni ulog u kompaniji, iz Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana u Vranju kažu da je novac svih Vranjanaca pretvoren u dim i prašinu. Udeo Grada u vlasinštvu kompanije čiji dugovi višestruko prelaze vrednost njene imovine, konstatuju, ne vredi ništa.

Iz PSG-a podsećaju da se Jumko zadužio zato što nije izmirivao obaveze koje su dužni da izmiruju svi privredni subjekti, a da je rukovodstvo od 2016. godine pregovaralo sa kompanijom da od nje preuzme deo imovine koja joj nije potrebna u poslovanju, konkretno - fubalski stadion, pomoćni teren, bazen, kao i zemljište sve do poseda kompanije Kavim-Jedinstvo.

Međutim, tadašnje “napredno” rukovodstvo kompanije “Jumko” je otvoreno opstruiralo ove pregovore, tvrdeći da će dogovor lako postići kada i gradska vlast postane “napredna”. I eto, pet godina nakon preuzimanja gradske vlasti od strane lokalnih naprednjaka, bila je dovoljna samo “preporuka” Vlade Republike Srbije, da milijardu dinara para svih Vranjanaca pretvore u dim i prašinu! - saopštavaju iz PSG-a.

Dodaju da nije neophodno navoditi šta se sve u gradu može napraviti ili popraviti za milijardu dinara, niti koliko bi gradu značila pomenuta imovina kompanije Jumko, a da ovako ostaje udeo u vlasništvu kompanije čiji dugovi višestruko prelaze vrednost njene imovine.

Pored toga, ova kompanija ostvaruje gubitke u svom redovnom poslovanju, tako da udeo u vlasništvu ne može donositi udeo u profitu, jer profita nema! Poštovano rukovodstvo grada Vranja, uvaženi gradonačelniče, molimo vas da pronađete drugi modalitet poslušnosti prema centralnoj vlasti, neki koji neće osiromašene građane koštati milijarde dinara njihovog novca- navode iz PSG-a.

Podsetimo, po preporuci Vlade Srbije da se izvrši konvertovanje duga u trajni kapital, Grad Vranje je kompaniji Jumko oprostio dug od 1,05 milijardi dinara koji je preduzeće imalo prema lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima. To praktično znači da će Grad na osnovu potraživanja imati određene akcije u Jumku, koji je jedno od 17 strateških preduzeća koja je do pre 4 godine država štitila od naplate, a onda se u nekim preduzećima, kako bi opstala, počelo sa unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Osim sa Jumkom, Grad je 2013. godine po istom principu rešio i dug Simpa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    09:30 // 26. 2. 2021.

    Da li se neko interesuje, kritikuje nešto, buni... Jok! Zato, udri po stadu svim silama!

    • А време идеее...

      10:17 // 26. 2. 2021.

      Доста времена прође..
      Њихова срећа је што људи имају краће памћење него једноћелијски организам.

    • Čudesni dribling

      10:41 // 26. 2. 2021.

      @А време идеее...
      Ne vređaj amebe, i njihovo bivstvovanje je smislenije!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: