Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 3. 3. 2020.

| Politika

PSG i DS osudili napade na novinare u Leskovcu, bez reakcije vlasti

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
88253783_2619969394994870_2841914305677361152_n
Nemi na napade ostali su predstavnici vlasti; foto: B. S.

Iako smatraju da svako ima pravo na svoje mišljenje i stav i da usled određenih događaja na njega mogu da reaguju, predstavnici Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke kažu da to nikome ne daje za pravo da fizički i verbalno nasrće na predstavnike medija. I dok predstavnici opozicoinih stranaka jučerašnji napad na novinare osuđuju, vladajuće stranke o incidentu ćute.

Uz povike "Pe**r ovde neće šetati" i "Ubij pe**ra" šetali su leskovački srednjoškolci, koji su novinare vređali, a na jednog i nasrnuli. Ovakvo ponašanje prema novinarima, smatraju u Pokretu slobodnih građana, slika je i prilika odnosa predstavnika vlasti prema predstavnicima medija.

Na najvišem nivou novinare šikaniraju, omalovažavaju, prisluškuju i napadaju etiketiranjem najgore vrste, ako smataraju da ne izveštavaju onako kako njima ne odgovara i jučerašnji slučaj je ogledalo toga. Postavlja se i pitanje ko je zloupotrebio decu lažnim najavama i naveo na takvo netolerantno ponašanje - navode u PSG.

Osude za napade na novinare stižu i iz Demokratske stranke, a od nadležnih zahtevaju da utvrdi razloge koji su doveli do “spontanog okupljanja”, ali i ko stoji iza lažnog obaveštenja o gej paradi.

Prema njihovom mišljanju, za incedent je kriva čitava zajednica koja ozbiljnije treba da se pozabavi edukacijom mladih.

Mlade ljude je najlakše indoktrinisati i bilo bi pogubno njih optužiti i osuditi. Naprotiv, cela društvena zajednica, roditelji i nastavnici treba da se pozabave ovim pitanjem i edukuju te mlade ljude da nasilje i mržnja nisu vrednosti kojima treba težiti, niti vode prosperitetu društva i država - kažu u Demokratskoj stranci.

Osude napada stižu i od Poverenice za ravnopravnost, Udruženja "Žene za mir" koje smatraju da su napadi i pretnje novinarima napadi na demokratiju i slobodu, a još juče je reagovalo i Udruženje novinara Srbije i Inicijativa za ljudska prava.

Poverenica osuđuje napade na novinare na protestu srednjoškolaca u Leskovcu zbog navodnog održavanja Parade ponosa. Incidenti i protest pokazuju neophodnost efikasnog i kontinuiranog rada sa mladima na poštovanju ljudskih prava i prihvatanju različitosti svakog pojedinca - kaže Poverenica.

Za razliku od opozicionih stranaka, udruženja iz nevladinog sektora i društava novinara, nemi na napade ostali su predstavnici vlasti.

Niko ni na lokalnom, ni na republičkom nivou do sada se nije oglašavao povodom događaja iz Leskovca.

Podsetimo, lažna najava gej parade okupila je danas mnogo mladih koji su nasiljem iskazali svoj stav prema LGBT osobama, a zbog napada na novinara lokalnog portala uhapšen je 25-godišnjak.

Osim što su mnogi osudili ovaj incident u kome su učestvovali i maloletnici, stručnjaci kažu da je to dokaz da je Srbija homofobično društvo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Шишач снс-ОВАЦА

    13:20 // 3. 3. 2020.

    Немачка '33. - '41.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: