Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 18. 10. 2023.

| Politika

PSG predlaže 10 mera za sprečavanje korupcije u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
korupcija
Smatraju da se vlast netransparentnim trošenjem novca građana krije od odgovornosti; ilustracija; foto: JV

Pad Gradske uprave u Nišu prema indeksu transparentnosti u predizbornoj godini pokazuje, smatraju iz Pokreta slobodnih građana, da će se novac trošiti na kupovinu glasova i pokušaj opstanka SNS-a na vlasti. Ta stranka, kako navode, pokušava da se sakrije od odgovornosti netransparentnim korišćenjem novca i predlažu 10 mera za sprečavanje korupcije.

Iz PSG-a kažu da su Nišlije na taj način višestruko oštećene, pošto nema novca za izmeštanje pruge iz centra grada, za kvalitetnu kanalizacionu mrežu, za saniranje rupa na putevima i za jasno obeležavanje pešačkih prelaza.

Zloupotrebe poput korupcije, nameštenih tendera, kupovine glasova, zapošljavanja na imaginarnim radnim mestima, jesu jedini način na koji oni znaju da rade - navode iz PSG-a.

Predlažu otvaranje javnih finansija kao mehanizam za prevenciju i otkrivanje korupcije i navode deset mera. Prva je da lokalni budžet bude dostupan na zvaničnom sajtu Grada u Excel-u.

Druga je da se građanima omogući da u realnom vremenu prate potrošnju novca iz budžeta, objavljivanjem podataka na dnevnom nivou, a predlažu i da se objavljuju redovni mesečni izveštaji.

Kao meru navode i to da se svi ugovori koje potpisuju Grad Niš, gradska preduzeća i ustanove u roku od 48 sati nakon potpisivanja, kao i ukidanje prakse da konkursna dokumentacija bude takva da se unapred zna pobednik tendera.

Kao šestu meru predlažu da svaki direktor može da bude izabran isključivo na javnom konkursu, prema kriterijumima stručnosti, radnog iskustva i integriteta, a kao sedmu da se objave podaci o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta Gradske uprave i javnih preduzeća.

Traže i da se svakom građaninu omogući da onlajn, na sajtu Grada Niša, u realnom vremenu, prati tok svog predmeta, poput žalbu, predstavki i peticija.

Svake godine pre donošenja budžeta organizovati javnu raspravu, uključujući i konsultativne skupove i redovno istraživanje stavova građana - kažu iz Pokreta.

Kao poslednju meru navode da se o najvećim investicionim i infrastrukturnim projektima u gradu odlučuje na referendumu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    09:15 // 19. 10. 2023.

    Radovan Živković to predlaže? Čovek koji je u vlasti bio preko socijalista,demokrata, pa i naprednjaka? Dajte, uozbiljite se malo...

  • daca

    08:31 // 19. 10. 2023.

    Ha,ha,ha..nemoguca misija dok je ova lopovska vlast,i ovakav narod.

  • S.Stojkovich

    07:28 // 19. 10. 2023.

    Ova vlast kao i sve prethodne,posle drugog sv. rata,pocivaju na korupciji.Sistemskoj i materjalnoj.Nema leka toj bolesti ovde.Negde drugde mozda...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: