Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 28. 11. 2023.

| Politika

Pavle Bihali za izbore predao 3.000 potpisa iz Vranja, iz Gradske uprave kažu da nijedan nisu overili

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
izbori 2022 foto milica milojvic kostic 2
Vranje opet u centru dešavanja oko lažiranja potpisa; ilustracija; JV / Milica Milojević Kostić

Republička izborna komisija odbila je da proglasi izbornu listu koju je predala koalicija u kojoj se nalazi partija koju predvodi ekstremni desničar Pavle Bihali, nakon što je utvrđeno da je više od polovine potpisa navodno overila Gradska uprava Vranje, što u odgovoru RIK-u demantuje njen načelnik Dušan Aritonović. Iz vranjskog odbora Pokreta Dveri kažu da je pričinjeno krivično delo u bilo kome od dva moguća scenarija kako je do krivotvorenja potpisa došlo.

Koalicija pod nazivom "Ruski manjinski savez - Pavle Bihali Gavrin, Dr Hristos Aleksopulos (Srpsko ruska partija Vukovi, Srpsko grčki pokret)" podnela je poslednjeg dana manjinsku izbornu listu sa 15 kandidata za koju su rekli da ih je svojim potpisima podržalo 5.192 birača, a ono što je interesantno, osim činjenice da ni broj nije tačan (utvrđeno 5.231 potpisa), je da je čak 2.965 izjava birača overeno u Vranju, što je daleko više od polovine.

Proveru tog podatka od Gradske uprave Vranje zatražio je sam RIK, a u odgovoru načelnik Dušan Aritanović kaže da potpisi za tu manjinsku listu nisu skupljani u Vranju, odnosno da ih Gradska uprava na čijem je čelu - nije overavala.

U knjigama overe Gradske uprave Vranje nije upisana nijedna overa izjave o podršci za navedenu izbornu listu. Za overu potpisa birača Gradskoj upravi Vranje se niko nije obratio za navedenu listu, odnosno podneo zahtev za overu, te samim tim niko nije ni platio troškove overe - odgovorio je Aritonović.

On je u pisanom odgovoru potvrdio i da u knjigama overe Gradske uprave Vranje ne postoji nijedan upis overenih navedenih izjava birača za tu listu, kao i da se u Gradskoj upravi ne nalaze primerci overenih izjava birača za navedenu izbornu listu.

Tako je Republička izborna komisija konstantovala da se ne mogu prihvatiti kao pravno valjane podnete izjave birača koje je navodno overila Gradska uprava Vranje pa je ta lista odbijena, uz druge propuste među kojima i da sam Pavle Bihali, poznat kao i predsednik Udruženja Levijatan, nije upisan u birački spisak.


Dveri Vranje: Ili su u pitanju falsifikati ili je zloupotreba pečata i potpisa

Prvi o navodnim potpisima iz Vranja su se oglasili iz Pokreta Dveri, odakle kažu da će se odgovorom načelnika GU Vranje priča verovatno završiti, ali da bi ustvari tu tek trebalo da počne.

Republičkoj izbornoj komisiji dostavljeni su potpisi sa pečatom Gradske uprave Vranje i potpisom overivača. Ili je neko falsifikovao pečat i potpis ili je neko u Vranju zloupotrebio pečat i overio potpise bez zavođenja u knjige. U oba slučaja počinjeno je ozbiljno krivično delo i u oba slučaja je neko neovlašćeno koristio lične podatke građana Vranja - kažu iz tog Pokreta.

Dodaju da je neophodno utvrditi šta se tu tačno desilo, da bi se moralo pristupiti i proveri verodostojnosti potpisa i drugih lista koji su overeni u Gradskoj upravi Vranje i pozivaju Aritonovića da utvrdi na koji način su potpisi za sporne liste overeni pečatom iz Vranja, kako bi se utvrdio počinilac i pozvao na odgovornost, jer se potencijalno radi o osobi koje je direktno njemu odgovorna.

Ćutanje i nečinjenje gospodina Aritonovića moglo bi se protumačiti jedino time da je on sa celom pričom bio upoznat i da pokušava da zataška ceo slučaj - saopštavaju iz Dveri.

Ukoliko reakcije načelnika ne bude, Srpski pokret Dveri obavestiće Tužilaštvo o nepravilnosti na listama i inicirati postupak protiv odgovornih iz Gradske uprave grada Vranja.

Ovde se ne radi samo o nekom sitnom pokušaju izbornih malverzacija, koje su postale zaštitni znak režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne Stranke, već o ozbiljnim krivičnim delima koja ugrožavaju bezbednost i zaštitu podataka građana Vranja i bacaju ljagu na ceo grad Vranje i sve njegove građane - kažu iz pokreta Dveri.

Podsetimo, to nije prvi takav slučaj u Vranju pred ove izbore - gotovo 2.777 potpisa podrške koje je koalicija koju predvodi bivši ministar Rade Basta navela da su overeni u Gradskoj upravi u Vranju ne postoje u evidenciji GU, potvrdio je načelnik Dušan Aritonović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • petar petrovic

    17:58 // 28. 11. 2023.

    Treba zabraniti tu neonacisticku organizaciju.

  • Савле Здухали

    17:45 // 28. 11. 2023.

    Вучићев фашистоид прерушен у љубитеља животиња.

  • Madjar

    16:50 // 28. 11. 2023.

    Zasto mu DB nije sredio iz Izraela?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: