Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 28. 2. 2023.

| Politika

Pirot bez antikorupcijskog plana, deo opozicije traži njegovo usvajanje

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pirot, foto lj.f.
Pirot bez LAP-a, foto: Lj. F.

Među 34 lokalne samouprave koje nisu donele lokalni antikorupcijski plan (LAP), prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, nalazi se i Grad Pirot, a upravo donošenje takvog dokumenta, uz formiranje stalnog Radnog tela za praćenje, traže iz opozicione odborničke grupe Najbolje za Pirot.

Do 15. decembra 2022. godine, od 145 gradova i opština, model LAP-a donelo je 111 lokalnih samouprava.

Plan je donelo 76,55% od 145 jedinica lokalnih samouprava koje podležu ovoj obavezi. Agenciju je 30 JLS informisalo da nisu izradile LAP, a 4 nikada nisu dostavile podatke o izradi LAP-a i formiranju tela za njegovo praćenje - saopštili su iz Agencije.

I Grad Pirot se na to obavezao Statutom iz marta 2019. godine, ali to da danas nisu učinili.

Iz odborničke grupe Najbolje za Pirot pozivaju predsednicu Skupštine da tu tačku dnevnog reda stavi na sednicu narednog zasedanja.

Već skoro 4 godine predsednik Skupštine ne stavlja na red to pitanje, a sadašnja predsednica Dimitrijević je dve i po godine na tom mestu. Ovakvim pasivnim ponašanjem ona postaje, uz blagoslav gradonačelnika i Srpske napredne stranke, zaštitnik razbuktalog kriminala i korupcije u Pirotu. Stalno radno telo uz formiran antikorupcijski plan bio bi ogromna brana daljem razvoju kriminala i korupcije koji su jedan od glavnih razloga masovnog iseljavanja stanovništva iz Pirota - kažu iz te odborničke grupe.

Objašnjavaju da bi formiranjem tog kontrolnog tela građani mogli da imaju direktan uvid u rad lokalne samouprave, mogli bi brže da dođu do dokumenata iz sfere rada gradske samouprave, a tako bi se povećala transparentnost u radu.

Pozivamo predsednicu Skupštine da počne radi posao za koji je plaćena i da počne da sprovodi obaveze uspostavljene Statutom. Glavno pitanje je zašto ona ne želi da se formira to kontrolno telo i čije interese ona štiti, interese građana ili interese kriminala - saopštavaju pirotski opozicionari.

Ukoliko to pitanje predsednica lokalnog parlamenta ne stavi kao tačku dnevnog reda na sednici naredne Skupštine, tražiće dopunu dnevnog reda i obavestiti sve nadležne institucije u zemlji o nepoštovanju Statuta Grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ivan ignjatovic

    18:25 // 28. 2. 2023.

    uprava grada uporno izbegava da radi po zakonu,ove zemlje.iako ispunjava uslov uslov jer ima status grada,godinama nece da formira odelenje zastitnika gradjana.

    • bivsi tigrovac

      19:55 // 28. 2. 2023.

      Naravno da nece jer ce mnogi da se zale na tigar.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: