Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 28. 11. 2023.

| Politika

Po 8 izbornih lista u Prokuplju, Žitorađi i Kuršumliji, upola manje u Blacu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
izbori
Istekao rok za predaju izbornih lista; Foto: Lj. M.

U finišu roka za predaju izbornih lista za predstojeće lokalne izbore na teritoriji Topličkog okruga, Republička izborna komisija prihvatila je kandidate za odbornike lokalnog parlamenta na listi "Srbija protiv nasilja - Prokuplje", "Ujedinjena opozicija u Kuršumliji", "Blace protiv nasilja" i čak četiri nove liste u Žitorađi - "Da izgradimo Žitorađu - Marija Stanković", "Građani na prvom mestu - Dejan Stanković", "Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić" i "Žitorađa protiv nasilja".

Rok za predaju izbornih listi istekao je 26. novembra u ponoć, tako da više neće biti predaje novih, a ono što je obeležilo prethodni period je pojava nekoliko grupa građana koje su “preko noći” sakupile potreban broj potpisa, iako na spisku za odbornike imaju tek po nekoliko kandidata.

Zbog nepravilnosti i neusaglašenost u naslovu liste, prokupačka opozicija okupljena u koaliciji "Srbija protiv nasilja" morala je da ponovo sakuplja potpise građana i oni su poslednji predali listu u Prokuplju, samo nekoliko sati pre isteka roka.

Smatramo da je ovo bio način da nas vladajuća većina dodatno ometa i da pokušaju da spreče predaju liste, ali smo mi za dva dana prikupili potreban broj potpisa. Narodu je dosta ove vlasti koja ih ucenjuje i očekujemo da ćemo ostvariti dobar rezultat - kažu u koaliciji "Srbija protiv nasilja - Prokuplje".

U Prokuplju će birači moći da biraju kandidate sa 8 izbornih lista, a pored SNS, SPS i "Srbija protiv nasilja" koji imaju pune liste sa po 55 kandidata, na glasačkom listiću će biti i Zavetnici, koalicija oko Miloša Jovanovića, Narodna stranka u Prokuplju, Srpska radikalna stranka i "Nova lica Prokuplja" koja ima samo 5 odborničkih kandidata.

U Kuršumliji je za lokalne izbore 17. decembra prijavljeno 8 lista, od kojih su popunjene sa maksimalnim brojem odbornika 4, a pored SNS i SPS, punu listu sa 25 odbornika su predali Zavetnici i "Ujedinjena opozicija Kuršumlije".

U opštini Žitorađa poslednjeg dana pre isteka roka prihvaćene su još 4 liste pa će birači, pored naprednjaka, socijalista, Jedinstvene Srbije, “Socijalne pravde i odgovornog društva”, birati i kandidate za odbornike sa lista “Da izgradimo Žitorađu - Marija Stanković", “Građani na prvom mestu - Dejan Stanković", “Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić" i “Žitorađa protiv nasilja”.

U toj opštini će socijalisti Ivice Dačića i Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme izaći odvojeno, a interesantno je da je prvi na listi kod naprednjaka Marko Milenković, biši poslanik SRS koji je tokom svog mandata prešao kod naprednjaka, a na prošlim izborima bio deo vladajuće većine i odbornik - niške Skupštine.

Najmanji izbor birači će imati u Blacu, gde su za predstojeće izbore predate samo 4 liste. Uz naprednjake i socijaliste prihvaćena je i lista koalicije okupljene oko Miloša Jovanovića iz NDS kao i lista "Blace protiv nasilja Miroslav Miki Aleksić i Marinika Tepić".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    19:39 // 29. 11. 2023.

    U Kuršumliji Džoda i njegova lista kod Joksima ubedljivo vode.Tu je Simonović koji je totalni autsajder.

  • Ivan

    18:51 // 28. 11. 2023.

    Nova lica Prokuplja?
    Ma ajte?

  • Goran

    17:05 // 28. 11. 2023.

    Kako sad da glasamo naše kad su na četiri liste. Će glasamo Kecmana i celu njegovu kuću

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: