Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:31, 18. 8. 2023.

| Politika

Protest u Nišu: Zebnja pred novu školsku godinu i podsećanje da obrazovanje treba da bude besplatno

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
ppn 1
Deseti skup u Nišu; foto: JV / Tamara Radovanović

Đaci, učitelji, profesori, nastavnici i roditelji ući će u novu školsku godinu sa strahom jer nijedan zahtev sa protesta "Srbija protiv nasilja" nije ispunjen - poruka je sa desetog skupa u Nišu. Predavači Sunčica Ivanović, Dejan Petrović i Marija Krstić sa govornice su upozorili na nezavidan položaj prosvetnih radnika, na to da oni svakodnevno trpe mobing i zlostavljanje, kao i na to da u Srbiji školovanje i dalje nije besplatno, iako bi trebalo da bude.

protest 1 Deseti protest; foto: JV / Tamara RadovanovićOni su i negodovali zbog toga što je nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, a sam skup počeo je podsećanjem na tragediju u školi "Vladislav Ribnikar". Aktivistkinja Danijela Vujošević pročitala je imena stradalih.

Država je rešila da ćuti i do današnjeg dana nijedan zahtev nije ispunjen. Za 14 dana počinje nova školska godina. Ponovo ćemo se pogledati u oči sa našim učiteljima, nastavnicima i profesorima. Na roditeljskom će nam preneti šta je Ministarstvo prosvete planiralo kako bi obezbedilo kontinuitet u obrazovno-vaspitnom radu, iako svi znamo da država ništa suštinski neće promeniti ako mi kao društvo ne budemo rešili da promenimo ovaj sistem iz korena.

protest 2 foto: JV / Tamara RadovanovićSunčica Ivanović, koja je ostala bez posla na Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija u Ćupriji, rekla je da medicinske sestre obrazuju kadrovi SNS-a i SPS-a koji ne postoje u sistematizaciji.

To su veterinari, poljoprivredni inženjeri, Megatrend ekonomisti… U Pirotu je zaposlen pedagog sa masterom iz psihijatrije. To je kadar koji će vašoj deci davati vakcine, koji će vam uključiti infuziju - navodi ona.

ppn 2 foto: JV / Tamara RadovanovićPodseća i na problem zapošljavanja onih koji završe školu ili fakultet i upozorava da prosvetni radnici svakodnevno trpe mobing i zlostavljanje.

Ja sam ostala bez posla i plate da bi Martinović, Orlić i državni sekretar Bošnjak dobili po ko zna koju platu - kaže Ivanović.

ppn 3 foto: JV / Tamara RadovanovićUčitelj iz OŠ "Učitelj Tasa" Dejan Petrović ističe da zbog neispunjenih zahteva sa velikom zebnjom čeka početak školske godine, a osvrnuo se i na pravo na besplatno obrazovanje.

Gruba procena je da u jednoj školi za jednu godinu nakon prodaje udžbenika ostaje preko 5 miliona dinara koje dele izdavač, distributer i direktor škole. Ekskurzije i rekreativne nastave su po ekstremno visokim cenama i za to su odgovorni direktori i podobni roditelji u savetima roditelja, kao i uplašeni prosvetni radnici i roditelji koji ćute i sve to dopuštaju - zaključuje Petrović.

ppn 4 foto: JV / Tamara RadovanovićObratila se i Marija Krstić iz Specijalne škole na Bubnju i poručila da je sve veći deficit nastavnika matematike, srpskog jezika, biologije, fizike i hemije.

Status prosvetnih radnika je sve nezavidniji. Problem adekvatnog nastavnog kadra je sve izraženiji, a svršeni diplomci su sve nezainteresovaniji za prosvetni poziv. Plate prosvetnih radnika su proteklog meseca u Srbiji bile manje za 10% zbog godišnjeg odmora, dok cene rastu iz dana u dan - kaže Krstić.

Građani su nosili transparente na kojima piše: "Dabogda Megatrend ekonomisti lečili sve SNS-ovce od zavisnosti od funkcija" i "U državi Srbiji je isti protokol lečenja za ljude, stoku i biljke".

ppn 5 foto: JV / Tamara RadovanovićKako su organizatori ranije najavili, to je poslednji protest u Nišu bez šetnje, pošto planiraju da od naredne nedelje šetnja ponovo bude deo skupa.


Zahtevi protesta:

  1. Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru - smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa. ppn 6 foto: JV / Tamara Radovanović

  2. Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

  3. Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ili ris

    20:55 // 22. 8. 2023.

    ukraina za nas je velika nepoznanica,ljudi zive,pravoslavna,kulturna itd sa druge strane jos veca svetska sila uz pojam dolar.zato i molimo da oni porazgovaraju izmedgu

  • ili ris

    10:47 // 22. 8. 2023.

    ja mislim da je do kulturu i rad jedno uz drugo jer tako i zivimo.eto prasnjav put se gradi a okolo nejaka deca pa i cisternu treba potraziti radi prasinu

  • ili ris

    10:06 // 22. 8. 2023.

    vi dame i gospoda da budete u taj pobednicki tabor to od vas sada i drzava trazi to tu je nepismen narod uz rekla kazala vodge a to se odslikava kao mobing,kriminal,tezak itd.sve je to zakon.eto sada i raspravljamo o bogu bogatstvo i o kriminalu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: