Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:37, 30. 7. 2019.

| Politika

Podeljena osećanja niške opozicije oko bojkota izbora

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
5.-protest-u-Nišu-10-foto-Juzne-vesti-Vanja-Keser
Ujedinili ih protesti, ali da li će ih izbori i odluka o bojkotu razdvojiti?; foto: V. K

Dok iz niškog odbora Pokreta slobodnih građana kažu da je besmisleno sada proglašavati bojkot, iz Stranke slobode i pravde kažu da su bliži neizlasku na izbore, a Niška inicijativa navodi da su na pola-pola oko ove glavne političke teme koja preti da podeli opoziciju u Srbiji. Kao glavni predizborni uslov postavljaju ravnopravnost u medijima.

Republički i lokalni izbori trebalo bi da budu održani na proleće 2020. godine. Međutim, već sada je aktuelna priča o bojkotu koja deli opoziciju i javnost. Predsednik PSG Sergej Trifunovic pominjao je pripreme za izbore, pa je naišao na oštre kritike onih koji su odlučno za bojkot. Organizatori protesta “1 od 5 miliona” pozvali su one koji nisu za bojkot da ne dolaze na demonstracije.

Protiv bojkota izjasnila se Demokratska stranka Srbije, ali i pojedine javne ličnosti kao što su bivši ministar finansija Božidar Đelić i književnik Filip David.

Sa republičkim održavaju se i lokalni izbori. Niške stranke navode da se nacionalna predizborna slika preslikava i na lokal, ali definitivnu odluku o bojkotu nemaju.

Poverenik PSG u Nišu Predrag Jovović kaže da je naivno očekivati da će se izborni uslovi razlikovati u Nišu i celoj Srbiji. Zato odluku o izlasku na izbore vezuju za poboljšanje uslova.

Jasno je da ukoliko stanje ostane nepromenjeno mi nećemo učestvovati na njima, ali mislim da je besmisleno u ovom trenutku proglašavati bojkot - navodi Jovović.

Kao elementarne uslove za izbore navode - medijsku ravnopravnost, sređivanje biračkih spiskova i zabranu funkcionerske kampanje.


Bane Jovanović za međunarodnu kontrolu, Nonić “vaga” bojkot

Branislav-Jovanovic-JV Zna se, kaže Branislav Jovanović, šta je prava opozicija; foto: JV

Odbornik Bane Jovanović, predsednik niškog inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, napominje da nema slobodnih izbora bez pravne države, slobode medija, ali i bez međunarodne kontrole. Tvrdi da je opoziciji ukraden 1 mandat na izborima 2016. godine.

Sigurno smo bliži bojkotu, a istraživanja pokazuju da SNS u Nišu stoji najgore i da nemaju nikakve rezultate - kaže Jovanović.

Za Srđana Nonića iz Niške inicijative, političke organizacije koja deluje lokalno i nema centralu u Beogradu, bojkot je legitimni vid političke borbe, ali upozorava na scenario u kojem Vučić napravi lažnu opoziciju, a prava ostane van institucija.

Treba videti kako ostati vidljiv i delovati ukoliko izađeš iz institucija, a Vučić napravi svoju opoziciju. Razmatramo obe opcije - kaže Nonić.

Izlazak na izbore vezuju za bolju medijsku sliku, realno izveštavanje, učešće u komisijama i celom izbornom procesu, a dodaje da institucije moraju da rade u interesu građana, a ne stranaka.

Izbori su proces od 4 godine a ne samo tog dana, mi već imamo problem. Od 2016. godine imamo medijsku sliku i sliku demokratije koja je nedemokratska, apsolutistička, diktatorska i kriminalna u najmanju ruku, već smo sad u problemu u Nišu - rekao je Nonić.


Ko je prava, a ko lažna opozicija?

nonic-majica-foto-J-C Još "vagaju"; foto: J. C.Prepucavanja u opoziciji Jovović iz PSG-a tumači kao emotivni pristup temi. Za Baneta Jovanovića postoje dve opozicije.

Postoji lažna i prava opozicija. Kod prave opozicije je jedinstven stav o bojkotu. A pravi su oni koji su hapšeni i danas proganjani i ne bi prodali veru za večeru i oni koji su nešto radili u životu i imaju rezultate - kaže Jovanović.

Srđan Nonić naglašava da bojkot ne može da uspe ako nije jedinstven, ali sumnja u iskrenost ljudi koji se zalažu za bojkot. Zato odluku Niške inicijative neće vezivati za njih.

Možda pred izbore kažu nije upalio naš blef mi izlazimo na izbore i onda mi ispadnemo budale, moramo da menjamo mišljenje - kaže Nonić.

Šefu Niške inicijative ne deluje da su bojkotaši promislili strategiju i da imaju 3 politička koraka unapred.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojko bojkot

    16:02 // 30. 7. 2019.

    Totalni bojkot jedina prava stvar, ako se skroz ne odblokiraju mediji i to odmah od Septembra cemu izbori u sveopstem medijskom mraku da izadjemo samo da bi smo dali legitimitet SNS-u.

  • Njanja

    14:31 // 30. 7. 2019.

    Bitno da zemaljski dani teku.

    • Zlobnik

      07:42 // 31. 7. 2019.

      @Njanja : "Nebeskog naroda" ?????

  • Mirko

    14:27 // 30. 7. 2019.

    Pazite sad... opozocija ne moze da se dogovori da li ce izaci na izbore...a sta ce biti ako dodju na vlast (citaj nikad) Tada ce biti haos oko fotelja. Ds se podelio, Dosta je bilo da ne postoji jer im je Nonic uzeo mandate, Banana vise ne zna u kojoj je stranci, Cirkovic za penziju spreman, Momu svi napustili. I sta da ocekujete drugovi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: