Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 28. 2. 2011.

| Politika

Pokret boraca juga Srbije

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
Prokuplje; foto:commons.wikimedia.org

PROKUPLjE - U Prokuplju je održan sastanak predsednika i predstavnika Udruženja boraca ratova od 1990. do 1999. godine iz Niša, Lebana, Leskovca, Bojnika, Prokuplja, Žitorađa, Blaca i Kuršumlije na kome je doneta odluka o formiranju jedinstvene organizacije pod nazivom „Pokret boraca juga Srbije“.

Prema rečima učesnika sastanka osnovni razlog formiranja Pokreta jeste jedinstven nastup boraca kod nadležnih državnih organa u cilju rešavanja aktuelnih problema članova organizacije.

- Kao razjedinjeni i sa postojanjem više boračkih organizacija nismo bili u mogućnosti da brzo, efikasno i na opšte zadovoljstvo naših članova rešavamo probleme iz oblasti materijalno-socijalne i zdravstvene zaštite, da rešavamo probleme invalida rata i druge probleme - izjavio je Tomica Stevanović, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. do 1999. godine Prokuplja.

On je naglasio da će se u najskorije vreme formirati i organi „Pokreta boraca juga Srbije“ i da će u tim organima biti zastupnjena sva boračka udruženja ovog dela Republike.

Stevanović tvrdi da će u najskorije vreme delegacija kod nadležnih državnih organa i institucija pokušati da da svoje primedbe i sugestije na predloženi Zakon o boračkoj i invalidskoj zaštiti učesnika rata devedesetih godina koji se u Skupštini Srbije nalazi još od 2007. godine.

- Sa pojedinim odredbama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti ne možemo biti u potpunosti zadovoljni. Nastojaćemo da putem razgovora sa predlagačima ovog zakona damo određene sugestije, mišljenja i predloge kako bi se stvorile zakonske predpostavke za poboljšanje materijalno-socijalnog statusa naših članova i njihovih porodica – naglašava Stevanović i dodaje da će oni učiniti sve da u ovu organizaciju budu uključena i druga udruženja iz mnogih opština sa juga Srbije koja nisu prisustvovali sastanku u Prokuplju. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bozidar Boza Vidanovic

    22:55 // 1. 2. 2013.

    Udruzenje boraca rata od 1990.god."Nisavski okrug"-GRAD NIS,zeli da uspostavi kontakt sa POKRETOM BORACA JUGA SRBIJE i daotpocnemo zajednicke akcije za resavanje socijalnih i materijalnih problema boraca ratova od 1990.god.kao i boraca od 1999.god.O UDRUZENJU:Formirano je 19.04.1993.god.u Nisu kao nisavski okrug.Udruzenje je pre desetak godina formiralo gradsko udruzenje-grad Nis,pet opstinskih udruzenja:Medijana,Pantelej,Palilula,Crveni Krst i Niska Banja.Udruzenje je,takodje imalo mesne Odbore kao i Sekcije u nekim preduzecima:EI,MIN i dr.Pre mesec dana gradsko udruzenje je preregistrovano u APR pod nazivom:"Udruzenje boraca rata od 1990.god.NISAVSKI OKRUG-GRAD NIS(maticni broj:28099894). Pozdrav iz Nisa!

  • Petar I

    14:29 // 16. 3. 2011.

    ODLIČAN PRIMER ZA SVE MUSLIMANE BOSNE I SRBIJE NIJE SENAD NEGO BOBAN

    Sreda, 16. Mart, 2011.| Autor: MILANKA ERAKOVIĆ
    Senad Avmedov, koga je ratni vihor kao trogodišnje siroče doveo u Srbiju, zavoleo svoje hranitelje i promenio ime u Slobodan – Boban Gajić

    ŠABAC – Životna priča Senada Avmedova, danas Bobana Gajića, liči na filmsku priču.

    Ratni vihor u bivšoj Jugoslaviji mnogima je potpuno izmenio život. Trogodišnjem dečaku, koga je još 1994. godine vojska ostavila u blizini šabačke pijace „Živinarnik“, sudbina je odredila trnovit put. S pijace je odveden u Centar za socijalni rad.

    Dete nije mnogo govorilo o sebi. Prošlost kao da je bila izbrisana. Nije znao ni kako se zove ni odakle dolazi.

    U traganju za njegovim identitetom, čime su se bavile nadležne službe, stigla je krštenica iz Srebrenice u kojoj je stajalo ime Senad Avmedov. Ni nakon priče objavljene na televiziji niko se nikad nije javio. Senada niko nije tražio.

    A Milica i Ljubiša Gajić, skromni ljudi iz Mačvanskog Pričinovića, uvek su želeli dete. Centar za socijalni rad smešta malog Senada u njihov hraniteljski dom.

    - Kad su nam ga dali, rekli su nam samo – dajte mu ljubavi, to je ono što mu nedostaje – kaže Milica Gajić.

    Senad je odrastao u Pričinoviću. Živeli su skromno, onako kako se moglo i moralo. Sve je nekako išlo dok je Ljubiša radio u „Izgradnji“. U međuvremenu Senad je završio srednju mašinsku školu u Šapcu, a kad je rešio da uzme ličnu kartu, odlučio je da bude ono što je jedino znao, sin Milice i Ljubiše.

    - Rešio sam da promenim ime i prezime. Da se zovem Slobodan – Boban, kako su me i moji novi roditelji zvali, i da nosim njihovo prezime – kaže nam Boban.

    Želja da sazna ko je odavno ga je napustila.

    - Nikada nisam išao u Srebrenicu. Imao sam prilike, ali ne želim. Ovde sam otkad pamtim, volim Milicu i Ljubišu, oni su mi jedini roditelji – kaže ćutljivi Boban.

    Iako se život suro

  • Topličanin

    03:06 // 5. 3. 2011.

    Samo napred borci, izborite se za svoja prava.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: