Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 25. 2. 2020.

| Politika

Pokret za razvoj Medveđe poziva na bojkot izbora

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
izbori glasanje foto aleksandar kostic juzne vesti
Pozivaju građane na bojkot; Ilustracija; foto: A.K.

Nakon bojkota vanrednih lokalnih izbora održanih septembra 2019. godine, Pokret za razvoj Medveđe poziva građane da ne izađu ni na predstojeće jer uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, kako kažu, ne postoje. U lokalnom parlamentu nema pravih predstavnika građana, smatraju oni, a promene sistema trenutno su moguće jedino bojkotom.

Srpska napredna stranka već je dokazala da ima "mašinu koja melje opoziciju", kažu u Pokretu, a predstojeći izbori samo su nastavak loše prakse kojom se krše osnovna ljudska prava jer slobode medija i transparentnosti nema.

Na predstojećoj političkoj utakmici vlast je već proglasila trijumf. Nama unapred vezuju ruke i noge, jer nemamo mesta za promovisanje političkog programa, a nakon odluke o bojkotu, nazivaju nas kukavicama. Niko ozbiljan ne želi da učestvuje kao ikebana u njihovoj predstavi, a bojkot je svima nama koji smo se za njega odlučili sredstvo da se sistem vrati u zakonske okvire i garantuje građanima dostojanstven život - kažu u ovom pokretu.

Dodaju i da se zalažu za promenu izbornih pravila, a dok se to ne dogodi, političkim kolegama i građanima poručuju da na izbore ne treba ni izlaziti.

Izborna pravila trebalo bi promeniti u smisli da se glasa za osobu i program po većinskom sistemu na nivou čitave Srbije i na lokalu, a za gradonačelnike sa liste većinski. Dok se ne promene pravila i izborni uslovi pozivamo sve građane da izbore u aprilu bojkotuju - kažu oni.

Građane podsećaju da ništa od obećanja - povećanje plata za 15 %, nove investicije, radna mesta, koja su dobili prošlog leta, nisu isupunjena, te da se ne nadaju previše ni predstojećim.

Podsetimo, Pokret za razvoj Medveđe ukazivao je na niz nepravilnosti i tražio poništavanje lokalnih izbora, ali je Izborna komisija tvrdila da je sve po zakonu.

Vanredne lokalne izbore u Medveđi pratile su posete brojnih ministara, ali i nastup predsednika Srbije i prvog čoveka SNS Aleksandra Vučića koji je tamo održao miting.

Na biračkom listiću bilo je 6 stranaka i sve su prešle cenzus. U izbornom danu džipovi bez tablicma obilazili su Medveđu, funkcioner SNS i narodni poslanik ove stranke Dragan Šormaz rekao je da su oni deo stranačke mašinerije, dok je policija tvrdila da je tog dana zaustavljeno samo jedno vozilo bez tablica.

Predstavici Srpske desnice snimali su štampanje biračkih listića, a objavljen je i spisak onih koji primaju socijalnu pomoć zbog čega je poverenik vodio postupak protiv Crvenog krsta, a zatim tražio i pokretanje prekršajnog postupka, dok je Pokret slobodnih građana podneo krivičnu prijavu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: