Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 8. 12. 2020.

| Politika

Pola godine od izbora, a dnevnice za dežurstvo kraj kutija u Nišu još nisu isplaćene svima

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Izbori_2020_foto_Matija_Gacic_ JV (3)
Dežuarli ceo dan, a još čekaju dnevnice; foto: M. G.

Aktivisti koji su dežurali u biračkim odborima ispred Koalicije za Pantelej na opštinskim odborima u Nišu još nisu dobili obećane dnevnice. Lider koalicije Slaviša Dinić najavljuje tužbu i kaže da je to slučaj sa svim listama koje su učestvovale samo na opštinskim izborima, a u Opštini Pantelej ističu da će platiti čim im RIK dostavi zapisnike o prisutnosti.

1.500 za člana i 2.500 dinara za predsednika biračkog odbora - tolika je bila naknada onima koji su 21. jun, umesto kod kuće, proveli u kontroli izbornog procesa. Ipak, ni taj novac nije stigao na račune svih članova odbora.

Još nisu isplaćeni birački odbori. Isplatili su republičke liste, ali gradske i opštinske liste nisu isplaćene uopšte, tako da ljudi koji su dežurali nisu dobili dnevnice. Verovatno u nedostatku para lokalna vlast šeta ljude na relaciji Grad-Opština, ali novac ni nakon 5 meseci nije isplaćen - kaže Dinić.

Predsednica Gradske izborne komisije Ljiljana Berić kaže da je krajem prošle nedelje završena isplata za dežurstva na lokalnim-gradskim izborima, ali da su za dežurstva na opštinskim, nadležne opštine.

Konkretno, u Opštini Pantelej, gde je Dinićeva koalicija učestvovala na izborima i prešla cenzus, kažu da će novac isplatiti kada dobiju spiskove.

Gradska opština Pantelej će isplatiti dnevnice nakon dostavljanja zapisnika o prisutnosti od strane radnog tela RIK-a, iz razloga što Opštinska izborna komisija nema podatke o licima koji su bili u sastavu biračkih odbora na dan izbora 21. juna 2020. godine - stoji u odgovoru Opštine.

Dodaju da su već isplatili dnevnice za ponovljene izbore koji su na nekoliko biračkih mesta u Panteleju održani 5. jula.

Dinić kaže da se ne radi samo onima koji su dežurali u biračkim odborima, nego da novac nije isplaćen ni članovima Opštinske izborne komisije. Član OIK-a ispred njegove Koalicije je, kako kaže, već podneo tužbu, a najavljuje i tužbu u ime aktivista koji nisu dobili dnevnice.

Pošto ljude šetaju i prebacuju odgovornost, a onda oni zovu mene jer sam bio nosilac liste, ja sam im obećao da, ukoliko novac ne isplate do 15. decembra, da ćemo podneti jednu kolektivnu tužbu kako bi dobili nadoknadu koja im sleduje - zaključuje Dinić.

U Opštini kažu da do sada nisu dobili nijednu tužbu, a na sve buduće, pojašnjavaju, odgovoriće u skladu sa zakonom.

Podsetimo, u Nišu se na parlamentarnim, gradskim i opštinskim izborima glasalo na 176 biračkih mesta, od kojih su 34 u Panteleju. Svaka kandidovana politika opcija imala je člana i zamenika člana u svakom biračkom odboru.

Kašnjenja u isplati je bilo i za parlamentarne i za lokalne izbore, a novac je na račune onih koji su dežurali počeo da stiže tek nakon 2 meseca od glasanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Knjazevacka

    07:36 // 31. 8. 2021.

    A na Baneta i na njegovi desetinu studenta platili se

  • Dzamutka

    16:07 // 9. 12. 2020.

    Dinicu, sto nisi bojkotovao izbore ? Hteo si, licno, za sebe da obezbedis drzavne jasle ! I, ne treba da ti daju, s djavolom si tikve sadio .

  • Mara

    08:48 // 9. 12. 2020.

    @AV izvinite ja sam ga tako razumela

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: