Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 6. 1. 2017.

| Politika

Politička 2016: Preletanja uživo i promene u strankama na vlasti

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pristupnice-M.-S
Pristupnica SNS najtraženija u 2016. godini; foto: M. S.

Godinu za nama obeležili su izbori na svim nivoima, ali političari u Nišu, nakon preletanja uživo u TV programu, podigli su lestvicu kada je reč o prelascima iz stranke u stranku. SNS i SPS u Nišu pokušavaju da se konsoliduju, opozicija raštrkana, izborni bljesak "Dosta je bilo" i neodlučni DSS.

glasanje-V.-K Stručnjaci za glasanje - svake godine po nekoliko puta; foto: V. K.Da nije bilo Bele Palanke, gde se od izbora napravila prava papazjanija, Niš bi bio grad gde su građani u jednom izbornom ciklusu najčešće izlazili na birališta. Samo u Opštini Medijana i selu Gornji Matejevac se glasalo po nekoliko puta, a izbori za gradski parlament su ponovljeni na čak 20 mesta.

Građani su kao i pre 4 godine najveću podršku dali politici Srpske napredne stranke, a mnogi su tokom izbora i ponavljanja viđali i prijavljivali “ljude u crnom” koji su patrolirali naseljima, propitivali ljude za koga će da glasaju i agitovali. Simpatizeri brojnih stranaka, a ponajviše SNS-a, su obilazili kuće i zgrade, zvonili na vrata i delili promo materijal.

milovanovic-JV MIlovanović za konsolidaciju SNS NIš; foto: A. S.Pobeda je na kraju izvojevana u gradu i svim niškim opštinama, a onda je vrh stranke odlučio da “sredi” odbor u Nišu. Za poverenika je imenovan Zvezdan Milovanović, vlasnik Televizije “Kopernikus”, a rokade su pretrpeli i opštinski odbori.

Unutarstranački izbori za gradski odbor nisu održani od osnivanja stranke, a novi poverenik ih je najavio za proleće 2017. godine, odmah nakon predsedničkih.

Koaliciju u Nišu napravili su sa radikalima, strankom iz koje je dobar deo niških naprednjaka i potekao, i sa drugovima iz prethodnog mandata - socijalsitima.

sps-JV Ranković na čelu niškog SPS; foto: A. S. (JV)I niški SPS je, kao i njihovi koalicioni partneri, na izbore išao raspušten sa predsednikom u v. d. stanju, ali su oni krajem godine održali izbore na svim nivoima pa je tako za predsednika Gradskog odbora SPS izabaran Žarko Ranković, dok se u sedlo, kao predsednik Opštinskog odbora SPS u Medijani, vratio Igor Novaković koji dugo nije bio u prvom planu kod socijalista.


Preletanje pred kamerama

Iako su sada koalicioni partneri, upravo su prelasci članova, funkcionera i kandidata za odbornike iz SPS u SNS, i to u jeku predizborne kampanje, obeležili godinu za nama.

Funkcioner SPS i donedavni predsednik Skupštine u Medijani Momčilo Radojčić crveni socijalistički dres zamenio je belo-plavim naprednjaka, jer kako je tada rekao, lider SNS Aleksandar Vučić “ima petlju da se bori protiv korupcije”.

stojkovic-rintscreen Uživo promenio stranku; foto: printscreenUživo u popodnevnoj emisiji Televizije “Belami” dotadašnji predsednik Opštinskog odbora SPS u Paliluli Miloš Stojković potpisao je pristupnicu Srpske napredne stranke koju mu je ponudio tada lider naprednjaka na Paliluli Boban Džunić.

Kasnije je Stojković tvrdio kako je sa sobom u SNS poveo 1.000 socijalista iz njegovog odbora, a nekoliko dana pred izbore i jedan od kandidata za odbornike SPS je uzeo člansku kartu SNS.

I socijalisti su se tada hvalili dolaskom članova, a nezadovoljni članovi Srpske napredne stranke su čak i javno iskazivali svoje nezadovoljstvo, pa je tako u emisiji “15 minuta” Miodrag Stanković Uča pocepao svoju i ženinu člansku kartu SNS, dok je Dejan Rajković napustio naprednjake i politiku rekavši da “SNS u Nišu ne postoji i da neće na listu na kojoj je kandidat za predsednika Opštine čovek koji je diplomirao u 62. godini”, aludirajući na Bratimira Vasiljevića koji je nakon izbora i postao predsednik Opštine Pantelej.

Miodrag-Stankovic-Uca-JV Uča pocepao člansku kartu SNS; foto: JVJedan od osnivača SNS Moma Stojanović pred izbore je formirao svoju Grupu građana “Iskreno za Niš”, a nju je podržao i tadašnji većnik Srđan Aleksić koji je nakon izbora ipak ušao u kaoliciju sa SNS, strankom koju nikada nije zvanično ni napustio.


Opozicija bez dogovora

U 2016. godinu, većina stranaka koje se u Nišu deklarišu kao opozicione, ušla je ujedinjeno. Očekivali su mnogo od izborne godine, ali na kraju svako ide svojim putem.

Iako su potpisivali pojedinačne i zajedničke sporazume, nijedna koalicija se nije zvanično održala. Prvo su opozicioni blok napustili Reformsiti, a onda sa Demokratskom strankom, Socijaldemokratskom strankom, LDP i Narodnim pokretom, nije htela ni stranka Zajedno za Srbiju.

Nova stranka je već odavno rešila da nastupi sama, a od svih opozicionih opcija na izborima je najbolje prošao Pokret “Dosta je bilo” koji je nastupio u svojoj režiji i zadobio simpatije i podršku Nišlija.

Opozicija-Nis-JV NIkako da nađu zajdnički jezik; foto: JVNakon izbora na koalicione partnere se naljutio LDP, a onda je i DS u niškoj Skupštini formirao svoju odborničku grupu, dok su Narodni pokret Srbije, čiji su kandidati na izbornoj listi formalno predstavljali Rusinsku stranku, formirali Odborničku grupu sa SDS.

Pre izbora su zajedno bili i DSS i Dveri, ali je i ta koalcija pukla prvog dana po ulasku u lokalni parlament. Jelena Đorđević, odbornica Dveri, prešla je u Jedinstvenu Srbiju, dok je Goran Đorđević iz DSS podneo ostavku na sve stranačke funkcije zbog saradnje njegove stranke sa SNS.

Niški DSS je trenutno bez predsednika, a dokle će tako biti trebalo bi da se zna za nekolioko meseci kada bi prema Statutu stranke trebalo da budu raspisani izbori.

SNP hvata zalet

boban Iz DS u prorusku stranku; foto: Ivan MančićSrpska narodna partija koju predvodi nekadašnji funkcioner DSS Nenad Popović u koaliciji je sa SNS na republičkom nivou, a na jugu Srbije jako uporište imala je u Niškoj Banji, jer jedan od njenih osnivača i donedavni predsednik Opštine Zoran Vidanović.

Iako je on na izbore u Banji izašao u koaliciji sa GG “Iskreno za Niš”, SNS je odneo pobedu, a SNP je rešio da ojača svoj odbor u Nišu. Za njegovog predsednika imenovan je dugogodišnji član Demokratske, a kasnije i Socijaldemokratske stranke Boban Mihajlović.

Bez obzira na saradnju sa SNS na republičkom nivou, Mihajlović je rekao da će SNP u Nišu biti opozicija, a opoziciono će delovati i lekar Saša Živić koji je sa aktivistkinjom Draganom Rodić nekoliko dana pre aprilskih izbora postao član Nove stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rodjen loš

    13:27 // 6. 1. 2017.

    Kakav čovek treba da bude onaj ko zbog fotelje menja stranku? Nula rodjo, ništa, prazno, šuplje.

  • lahor

    12:28 // 6. 1. 2017.

    Da se čoveku smuc

  • Овца за шишање

    10:27 // 6. 1. 2017.

    'Ај', разумем, незадовољни смо били, како их зову, "жутима", али где овакве (снс-ОВЦЕ) да доведемо на власт???!!! И најгори до 2012. (Милошевић) је далеко мање лоша варијанта од снс-ОВАЦА! Ово, бре, све неписмени, неспособни, бахати клинички случајеви, на челу са вођом им Пинокиом! 'Ајмо сад памет у главу, иду председнички, да их начнемо, ту ће бити Јанковић, Јеремић, Обрадовић... за сваког нешто.

    • GORDANA (DS MADIJANA)

      16:14 // 6. 1. 2017.

      Kvalitet SNS-a narušavaju interesne RASIMOVE i VULINOVE grupice !

    • Na trn

      14:28 // 7. 1. 2017.

      Da se nacnu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: