Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 19. 10. 2018.

| Politika

Politički izlet iz fotelje gradonačelnika - Bulatović kritikovao SzS i Dveri

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bulatović4:3
Malo politike na gradskom sajtu, nije na odmet; Foto: Vanja Keser/Južne vesti

Iako često ne odgovara ili nema komentar na pitanja koja su iz njegovog resora ili ga se lično tiču, kao što su hapšenje većnika ili incident na Kosovu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na zvaničnom sajtu Grada kritikovao Savez za Srbiju i njihove političke stavove, kao i izjave poslanika Dveri Srđana Noga. Stručnjaci kažu da ima prostora za istragu Agencije za borbu protiv korupcije zbog mešanja funkcija.

Na zvaničnom sajtu Grada Niša, što je javni resurs, osvanulo je Bulatovićevo saopštenje pod naslovom “Izjava gradonačelnika Niša povodom napada Saveza za Srbiju na grad, gradsku ustanovu kulture Simfonijski orkestar i na državni vrh”, u kojem on, kako piše, brani Simfonijski orkestar kao gradsku ustanovu od Saveza za Srbiju.

Optužbe da Savezu za Srbiju navodno nije dozvoljeno organizovanje planiranih političkih aktivnosti u Nišu, neosnovane su i neistinite – nikada, ni od koga i ni jednim aktom taj isti Savez nije zatražio korišćenje i zakup prostora Simfonijskog orkestra. Ni od same ustanove, niti od bilo koga u gradu - piše u saopštenju.

Ipak, Bulatović se nije na tome zadržao, pa je tako sa javne funkcije, iz fotelje gradonačelnika, nastavio sa odgovorima SzS, s tim što je njegova diskusija postala podobnija za sajt Srpske napredne stranke, čiji je član, a ne za sajt jednog grada.

Oni, koji bi žarko želeli da se prihvati ta njihova lažna slika, ubeđeni su da mogu da manipulišu građanima i smatraju da je narod večiti maloletnik. I, naravno, hteli bi da oni budu večiti staratelji tog istog naroda. Iako su, što je takođe poznato, u prošlosti vodeći ovu zemlju uništili sve što je vredelo i što su mogli - samo je jedan deo Bulatovićeve izjave.

Saopštenju prvog čoeka Niša ni tu nije bio kraj, iako je već dobrano zagazilo u političke vode, već se dotakao i jučerašnje situacije iz Narodne skupštine, kada je poslanik Dveri Srđan Nogo, u jednoj od diskusija, govorio “o javnom vešanju premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića”.

Kako se baš u isto vreme dogodilo da u Narodnoj skupštini poslanik Srđan Nogo iz opozicionog Pokreta Dveri, koji je u Savezu za Srbiju, skandalozno preti vešanjem premijerke Ane Brnabić u centru Beograda, a potom i ubistvom predsednika Republike Aleksandra Vučića, vraćajući Srbiju u najmračnija i najtragičnija vremena sa početka Drugog svetskog rata i ranijim periodima, a Boško Obradović čelnik tih istih Dveri dan ranije pozivao oficire i vojsku na puč, odnosno na nasilje - piše u saopštenju.


Malo i o sve modernijem "stranom faktoru"

Na kraju svog saopštenja Bulatović je pružio podršku i u ime Nišlija “stao u odbranu” premijerke i predsednika.

...i stanemo u njihovu odbranu protiv pojedinaca i grupa koji nametanjem nasilja i ne prezajući ni od čega, pokušavaju da realizuju naloge svojih stranih poslodavaca i donatora da se destabilizuje naša zemlja - zaključio je Bulatović.

Svoju izjavu je završio, kako kaže, poznatim citatom “Nasilje i zagovaranje nasilja su uvek poraz“.


BIRODI: Ima prostora za istragu Agencije za borbu protiv korupcije

Predsednik Biroa za društvena istraživanja i nekadašnji saradnik Saveta za borbu protiv korupcije Zoran Gavrilović, kaže da u prvom delu saopštenja Bulatović kao gradonačelnik legitimno staje ispred jedne gradske institucije, ali zato, kako kaže, u drugom prelazi granicu koja definisana Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pominjanje nestabilnosti, Noga i ostalih stvari jeste prostor da Agencija za borbu protiv korupcije ispita da li je gospodin Bulatović prekršio Član 29. Zakona i svoju javnu funkciju pretvorio u partijsku, odnosno zloupotrebio javne resurse - kaže Gavrilović.

Iako je ovaj član Zakona uglavnom u fokusu u periodu izbornih kampanja kada su mešanja javne i političke funkcije najčešća, Gavrilović kaže to postoji i van izbora.

Funkcionerska kampanja ne postoji samo u predizbornom periodu. To mešanje je uvek prisutno, a Bulatović je sve ovo mogao da kaže kao političar, ali je morao javnosti to da naglasi - kaže Gavrilović.

Baš to i piše u Članu 29. Zakona o borbi protiv korupcije koji se tiče mešanja javne i političke funkcije.

Funkcioner je dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta. Funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata - piše u Zakonu.

Podsetimo, o spornom događaju koji se ticao navodno otkazane tribine pozicionog Saveza za Srbiju u sali niškog Simfonijskog orkestra se prethodnih dana, sa 2 saopštenja oglasio niški SNS, čiji je Bulatović dugogodišnji član.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slaviša

    11:09 // 21. 10. 2018.

    Mora čovek, šta će, dobio nalog iz centrale da svim sredstvima treba da se brani preCednik.

  • Tivat

    20:21 // 20. 10. 2018.

    Doslo vreme za dozu slihtanja AV,da ga ima u vidu!Velika konkurencija uvlakaca,mora covek,samo mu naocare smetaju,opet ih non -stop pipka.

  • Propast rimskog carstva

    10:14 // 20. 10. 2018.

    Dva gradonacelnika za redom iz SNS-e znaci propast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: