Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 21. 4. 2016.

| Politika

Politički slogani mlaki, neubedljivi, zaodenuti kičem

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
plakati
"Izbori neinventivni jer su neiskreni"; foto: JV

Poruke u nazivima izbornih lista za odbornike Skupštine Grada Niša i slogani na stranačkim bilbordima u Nišu su neubedljivi i "zaodenuti mlakim lokal-patriotskim kičem" i to su "stari znaci koji publici nemaju šta novo da prikažu", smatra sociolog medija Zoran Jovanović.

Nis-moj-grad Koalicija Demokratske stranke - SDS - NPS - LDP listi dala naziv "Niš, moj grad!"; foto: FB profil Dragoslava Ćirkovića Pet od četrnaest izbornih lista predatih Gradskoj izbornoj komisiji imaju političke slogane u svojim nazivima - u jednom se pominje Srbija, a u ostala četiri Niš.

Ova kampanja je neinventivna jer je neiskrena. U izbornom cirkuskom šatoru ponovo će se sučeliti stari znaci koji publici nemaju šta novo da prikažu. Svesni toga, a i činjenice da su svoje navijače viiše puta izneverili, novi, srari politički maratonci ponašaju se poput onih učenika koji mrmljaju nešto tek da bi dobili prelaznu ocenu - kaže Jovanović.

Nišlije će na izbornom listiću za gradske odbornike na biralištima 24. aprila pod rednim brojem 1 zateći naziv liste koja, bez obzira na to što je reč o lokalnim izborima, za nosioca ima lidera stranke na nacionalnom nivou - "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Stranka koja ima ambiciju da dobije izbore na republičkom nivou uzvikuje: Srbija, koja je višedecenijski gubitnik svega i svačega, pobeđuje! Konačno, biće sve u redu ako njih izaberemo! Samo još u to i da poverujemo! - kaže Jovanović.

Pod rednim brojem 3 na listiću će pisati "Niš, moj grad" - Demokratska stranka - SDS - NPS - LDP, pod brojem 5 glasači će zateći listu Udružena opozicija - "Srcem za Niš" - prof. dr Milan Višnjić, pod brojem 6 je lista "Miša Jović - Levica Srbije - Niš za sve nas", a pod brojem 9 - "Iskreno za Niš - general Momir Stojanović - advokat Srđan Aleksić".

Otuda neubedljivi slogani u kojima se ističu emocije prema svom mestu, ili se poziva na nezaobilazni emotivni organ - srce. S druge strane, oni koji tvrde da je dosta bilo, što i sami građani znaju, ne usuđuju se ni da nagoveste kako će nama biti sa njima - priča Jovanović.

Nova-stranka Nova stranka nudi "nove ljude"Prema mišljenju ovog profesora grupe komunikoloških predmeta na Filozofskom fakultetu u Nišu, sve ovo i "običnom posmatraču kazuje da su karte već podeljene", a da "šou mora da se odigra i onda kada akteri za tako nešto i nisu bog zna kako zainteresovani".

Zato se sve radi sa pola snage i bez one vatre koja bi, makar naivne, ogrejala. O direktnim sučeljavanjima nema ni govora, jer bi u njima neka neopreznost mogla da otvori košaru prljavoga veša, a njega, izgleda, ima u izobilju i to sa svih strana - smatra Jovanović.

Da u naziv svoje liste unesu i politički slogan, prema Zakonu o izborima, mogu da urade samo koalicije dve ili više političkih partija. U tom slučaju naziv i nosilac liste se određuje sporazumno, a ako politička stranka sama podnosi listu, naziv liste se određuje prema nazivu stranke.

Pošto nisu mogle kroz naziv liste, stranke koje na izbore izlaze samostalno potrudile su se da političku poruku biračima pošalju preko bilborda, plakata, interneta...

Tako "Nova stranka", koja će se naći pod rednim brojem 10 u kampanji koristi slogan "Novi ljudi za bolji Niš".

Ima i onih koji, iako se na izborima pojavljuju u koaliciji, kampanju koriste za ličnu i promociju sopstvene stranke.

Bane-Jovanovic-bilbord Iako deo koalcije, Narodni pokret Srbije u kampanji i sam; foto: Vanja KeserBranislav Jovanović, na primer, jedan od lidera koalicije "Niš, moj grad", član Narodnog pokreta Srbije, ali kandidat za odbornika Rusinske stranke, sa bilborda na raskrsnici kod Crvenog pevca poručuje "Da ponovo radimo i gradimo".

Lider iste koalicije Dragoslav Ćirković, kandidat SDS-a za predsednika Opštine Medijana i odbornika u gradskoj skupštini sa svojih plakata šalje poruku "Niš - moj grad, Medijana - moja kuća".

Sve ovo, saglasni su kulturolozi i sociolozi, ukazuje na to da je ova kampanja neinventivna, a Jovanović smatra da je razlog tome to što je i neiskrena.


Izborne liste koje nude kandidate za Skupštinu Grada Niša

1. Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje
2. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka
3. Niš, moj grad! - Demokratska stranka - SDS - NPS - LDP
4. Ivica Dačić - SPS - JS
5. Udružena opozicija - Srcem za Niš - Prof dr Milan Višnjić
6. Miša Jović - Levica Srbije - Niš za sve nas
7. Jedinstvena ruska stranka - dr Bojan Stojanović
8. Dveri - Demokratska stranka Srbije
9. Iskreno za Niš - general Momir Stojanović - advokat Srđan Aleksić
10. Nova stranka 
11. Ruska stranka - dr Miroslav Milosavljević
12. Romska stranka Jedinstvo
13. Dosta je bilo - Saša Radulović
14. Srpsko-ruski pokret

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kalča

    17:35 // 22. 4. 2016.

    Tačna dijagnoza. U mikron. Čestitam.

  • Til Ojlenšpigel

    10:59 // 22. 4. 2016.

    Napravljen je svinjac od već prljavog grada.Gledaćemo ove parole još dve godine dok kiša,vetar,sneg i sunce ne učine svoje.

  • misko

    10:23 // 22. 4. 2016.

    Zorane ti li si? Pa gde si, tvoji komentari su mi nedostajali...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: