Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:48, 5. 4. 2021.

| Politika

Politikolog Cvijetin Milivojević: Vučić je gazda svih medija

Autor:FonetIzvor:Fonet

Da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije genije u propagandi i da, za razliku od opozicionih lidera, on čita istraživanja, ali da je lako kreirati željenu sliku kada se uvede totalna diktatura u medijski prostor, kao što je on uveo, rekao je politikolog Cvijetin Milivojević u serijalu Kvaka 23. Kao stručnjak za politički marketing, on je objasnio da je suština propagande da je u njoj dozvoljeno sve, pa i laž i ukazao da predsednik Vučić to "beskrupulozno koristi".

Milivojević je novinarki Danici Vučenić rekao da je malo političara u opoziciji, pa čak i u vlasti koji bi bili spremni da idu toliko daleko, da je Vučić prešao tu granicu i da izlazi iz svake od osam nadležnosti koje su u Ustavu Srbije propisane za predsednika, budući da je u praksi i sudija i tužilac i poligrafista, i advokat i ministar spoljnih poslova i ministar unutrašnjih poslova.

I ministar finansija i ministar svih najvažnijih ministarstava i šef i političkog i medicinskog dela Kriznog štaba i prvi stručnjak za epidemiju i raznosač respiratora i glavni vakser i antivakser - nabrojao je Milivojević.

Govoreći o odnosu Evrope prema predsedniku Srbije, tvrdi da je on doveden 2012. godine, uz saglasnost Berlina, Vašingtona ali i Moskve i da mu je jedini zadatak bio da Srbiju izvlači sa Kosova, a da je uvodi u Evropsku uniju.

On prvi zadatak obavlja, jer je u međuvremenu potpisao Briselske sporazume, a drugi dosta loše i puzajuće - protumačio je Milivojević

Prema njegovom stavu, Vučić podmeće Kosovo kao priču na unutrašnjem planu, a na spoljnom, pod firmom kooperativnosti, uništava demokratiju poslednjih sedam godina.

Osvrćući se na ozbiljne kritike kojima je predsednik Srbije izložen iz međunarodne zajednice zbog stanja u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, Milivojević je istakao da "Vučić i dalje ima prostora i da je još jahač koji je u sedlu“.

Nije, međutim, odbacio mogućnost da ponovo "postane hiperkonstruktivan u vezi sa Kosovom i ponovo dobije naklonost EU“, ali i da proba da iskoristi, kao izlaznu varijantu, "naređenje“ Unije, koja, iako to glasno nije rekla, suštinski nije priznala prethodne parlamentarne izbore.

Zbog toga on mora da raspiše vanredne izbore, da se ratosilja funkcije predsednika SNS i tako izađe na sledeće predsedničke izbore - predviđa Milivojević.

On ocenjuje da je Vučićeva druga mogućnost da uđe u rat sa opozicijom, što je malo verovatno jer bi, kako je rekao, morao da vodi dva rata paralelno, pošto već ima rat u svom najbližem stranačkom okruženju.

Smatra i da je Evropski parlament pre neki dan napravio "ustupak“ Vučiću, najavom pregovora vlasti i opozicije tek za leto, što zbog godišnjih odmora može da znači i septembar, a to mu daje još pola godine mogućnosti da manipuliše i radi šta hoće.

Analizirajući propagandu Vučićeve vlasti, Milivojević je uočio tri faze, među kojima je prva preumljenje, kada od ratnog huškača pokušava da postane protestant nemačkog političkog uverenja i šalje poruku da je on novi Zoran Đinđić.

U drugoj fazi se "samožrtvuje“, dok je sada na delu treća faza koja se oslanja na praksu ogoljene propagande, a to se manifestuje kroz činjenicu da je Vučić grazda svih medija i da ga cela Srbija sluša preko svih njegovih medija.

Svaka tema koje se dohvati je velika, od vakcinacije ili pandemije, do nacionalnih tema, u kojima ljude koji smatraju da Kosovo ne treba da bude van Srbije naziva mitomanima, pa čak i ratnim huškačima - primetio je Milivojević.

Kako je protumačio, to nije manipulacija, već može da se smesti u domen kućnog vaspitanja, jer na takav način poručuje da zaboravimo šta je ranije govorio i da mu oprostimo “ružnu prošlost”.

Istovremeno, jedan deo uticaja propagande i spinova na građane može da se smesti u kontekst političke kulture, ali je važno imati na umu i da građani nisu dobro informisani, zaključio je Milivojević.

Više o tome pogledajte u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    11:26 // 5. 4. 2021.

    "Iskreno, jedva čekam Porodicu 2, ako me razumete."

  • SNS moja stranka facebook grupa

    11:03 // 5. 4. 2021.

    Najveca podrska nasem precedniku Aleksandru Vucicu

  • Darko

    10:56 // 5. 4. 2021.

    Mani se ti Vucica, mene zanima sta cete vi promeniti kada dodjete na vlast. Evo ja licno sam protiv Vucica, ali nisam za vas jer bas nikad nisam cuo sta planirate u buducnsti. Manite me Kosova, ulaska u Eu, Ruskog malignog uticaja i slicnih velikih tema. Zanima me npr. poreska politika, sta npr. mislite o problemu sa frilenserima..

    Necu bre coveca da glasam za nekog samo zato sto je protiv Vuci

    • Čudesni dribling

      12:05 // 5. 4. 2021.

      U priličnoj meri si u pravu. Ali, mislim da sve ove stranke, nazovi alternativne, i imaju neke svoje predloge i programe za konkretne probleme (ja sam ponešto imao prilike da čujem i pročitam), samo što to većinski narod interesuje kao lanjski sneg! Naravno, Vođa koristi tu situaciju za propagandu i zastrašivanje, i, vladaće još 150 godina, sekira mu upala u med!

    • Čudesni dribling

      12:08 // 5. 4. 2021.

      I, drugo, grešiš oko ovog Cvijetina, on ne pretenduje ni na kakvu vlast, odličan je analitičar, i te kako zna da kritikuje i nemuštu opoziciju, samo treba biti zainteresovan i pratiti, čitati, slušati, naravno, koga to interesuje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: