Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 28. 11. 2023.

| Politika

Ponovo lažiranje potpisa u Vranju: Dostavili izjave birača a Gradska uprava tvrdi da ne postoje

Autor:Sanja PetrovIzvor:Slobodna reč, Južne vesti
Izbori
Do glasanja nije stiglo, a već nepravilnosti; ilustracija, foto: M. M.

Gotovo 2.800 potpisa podrške (2.777) za koje je koalicija koju predvodi bivši ministar Rade Basta navela da su overeni u Gradskoj upravi u Vranju, ne postoje u evidenciji GU, potvrdio je načelnik Dušan Aritonović, piše Slobodna reč. Slučaj lažiranih potpisa otkrili su članovi Republičke izborne komisije iz Zeleno-levog fronta, a nije prvi u Vranju.

Juče je iz Zeleno-levog fronta saopšteno da su njihovi članovi otkrili da je lista iza koje stoji Basta dostavila 2.700 potpisa, za koje Gradska uprava Vranja tvrdi da nisu tamo overavani.

Ovo je sada već jasan trend pokušaja zloupotreba koji se iz GIK-a prenosi u RIK. Pozivamo sve aktere da poštuju zakone i da se drže demokratskih principa - naveli su iz ZLF, uz zvaničan dokument koji potpisuje Aritonović.

Nakon ovog saznanja i prigovora ZLF-a, Republička izborna komisija je donela zaključak kojim se koaliciji "Dosta! Evropski put" Radeta Baste nalaže da u roku od 48 sati otkloni nedostatak izborne liste, koji je smetnja za njeno proglašenje i dostavi 8.009 pravno valjanih potpisa, odnosno izjava birača.

Takođe, RIK ovoj listi nije priznao status liste nacionalne manjine, zbog namere da se sticanjem ovog statusa izigra zakon.

Da se u Vranju opet dele potpisi, "a zaborave da ih unesu u matične knjige", objavio je i politikolog Boban Stojanović, koji je podsetio na slučaj neregularnih potpisa uoči parlamentarnih izbora prošle godine, kada je GU Vranje overila manje potpisa nego što je stiglo u RIK.


Tasić: Pokušaj da se oteža smena nedemokratske vlasti

Politikolog Stefan Tasić iz redova Zeleno-levog fronta za portal Slobodna reč objašnjava da su njegove kolege slučajno primetile neregularnost i zbog toga su od Gradske uprave zatražili zvanične podatke. Kako kaže, poslednjih dana je za najmanje 4 liste utvrđeno da su potpisi podrške falsifikovani.

Otkrili su falsifikate na osnovu poznanstva sa ljudima koji su navedeni kao birači koji su dali podršku listi. Jasno je da se ne radi o izolovanom incidentu i radi se o pokušaju da se kroz izvršenje krivičnog dela poguraju određene liste - započinje Tasić.

Kaže da mnoge partije nemaju infrastrukturu i ljude na terenu, njihovo prikupljanje potpisa se "ne vidi", ali u ekspresnom roku ipak prikupe i podnesu liste, što se, prema njegovim rečima, dešava iz izbornog procesa u proces godinama unazad, često uz podršku "režimskog inženjeringa".

Zbog legitimiteta izbornog procesa i smanjenja uticaja režima tome se mora stati na put, kaže on, i dodaje:

Ovo je pokušaj da se poguraju određene liste, kako bi se zapravo uticalo na postizbornu matematiku i otežala smena nedemokratske vlasti. Najbolji lek za to je masovna izlaznost, jaka kontrola izbora na samom biračkom mestu i naravno, glasanje za jasne opozicione liste - zaključuje Tasić.


Stojanović: Izbori nisu pošteni čak ni u procesu kandidovanja

Politikolog Boban Stojanović kaže da i ove godine svedočimo da izbori u Srbiji nisu pošteni, čak ni u procesu kandidovanja, govoreći za televiziju N1 o novom slučaju lažiranja izjava birača.

Često se čuje da izborni rezultati zavise od onog ko broji glasove, a ja bih rekao da izborni rezultati zavise i od onog ko ima mogućnost da različitim fantomskim listama prikupi potpise potrebne za kandidovanje, a onda taj neko uzme određeni procenat glasova, pa to ode u one bačene glasove, pa se to proporcionalno rasporedi strankama, najviše naravno onoj koja je osvojila najviše glasova - pojasnio je Stojanović.

Kako je dodao, problem je nastao posle vanrednog stanja 2020. godine, kada je odlučeno da osim javnih beležnika, izjave birača mogu da overavaju i gradske uprave, odnosno opštinski overitelji.

Mislim da kod javnih beležnika ne postoje nepravilnosti, oni uzimaju ogroman novac na overavanje izjava podrške, tako da mislim da ne bi to rizikovali - rekao je on.

S druge strane, kaže da opštinski overitelji, odnosno "opštine imaju bazu naših podataka, i oni mogu da uzmu birački spisak, da izvuku 100, 200, 300 imena, da upišu njihove podatke".

Ti ljudi postoje, njihovi JMBG su ispravni i onda budu prihvaćeni. Kad vidite da su izjave podrške na nekoj listi samo opštinski overitelji overavali, verujte mi da ta lista ima nešto problematično - dodaje.

Ističe da to sve govori u kakvom sistemu živimo, kao i da "ovde nema ni ‘d’ od demokratije, ‘s’ od slobodnih izbora, ‘p’ od poštenih izbora".

Politikolog, istraživač centra Savremene politike i urednik vesti na portalu European Western Balkans, Aleksandar Ivković, novi slučaj lažiranja potpisa podrške "fantomskim listama" ocenjuje kao "izvrgavanje izbora ruglu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    15:54 // 28. 11. 2023.

    A sta bi sa Madjarima nastanjenim u Vranju?Od postenih izbora nema nista,po jutru se dan poznaje...izgleda da ce izbori zavrsiti na ulici...

  • Бата Рака из Ниш

    14:15 // 28. 11. 2023.

    ЦиркуСНС!

  • da li će policija i tužilaštvo da reaguje, sumnjam jer su svi u službi jednog čoveka

    13:47 // 28. 11. 2023.

    šta tek rade na sns, sps i ostalim njihovim listama. svi oni su za zatvor ali pravna država NE POSTOJI . Sve je SNS okupirao. 17.12. sudbonosni dan

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: