Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 14. 8. 2022.

| Politika

Poslanica Dveri iz Niša: Tražiću u Parlamentu neradnu nedelju i u privatnom sektoru

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Tamara Milenković Kerković
Nedelja kao neradni dan postala civilizacijski standard još za vreme Konstantina Velikog, podseća Kerković; foto: Pokret Dveri

Neradna nedelja pitanje je zdravlja i ravnoteže porodičnog, privatnog i poslovnog života zaposlenih, smatra poslanica Dveri iz Niša Tamara Milenković Kerković i kaže da će zbog toga u Parlamentu tražiti izmenu zakona i propisa koji omogućavaju poslodavcima da nedelju proglase uobičajenim radnim danom.

Kako stoji u saopštenju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa poslaničkom grupom Dveri, uoči formiranja Narodne skupštine, odbio njihov predlog o uvođenju neradne nedelje u privatnom sektoru, ali će se za to “da radnici ne umru za mašinom” boriti u Parlamentu”.

Preksinoć su građani Srbije mogli da čuju i poznate prenaglašene izjave, poput onih: “Ne dam, dok sam živ!, “Ko sme da zabrani ljudima da rade nedeljom? Ili “Ko hoće može da umre za mašinom!” Suprotno od ovog stava neradnu nedelju smatramo delom osnovnog prava na nedeljni odmor koji tradicija, kultura i vera naših građana vekovima smatraju danom kada se čovek posvećuje Bogu, sebi, porodici i prijateljima. Nedeljom se porodica okuplja, neguju se porodične vrednosti, a neradne nedelja pitanje je zdravlja i ravnoteže porodičnog, privatnog i poslovnog života zaposlenih - piše u saopštenju.

Kerković podseća da je nedelja kao neradni dan postala civilizacijski standard još za vreme Konstantina Velikog i da je ona neradna u mnogim zemljama u regionu, ali i evropskim zemljama.

Ako postoje zakonom predviđeni izuzeci, dodaje Kerković, onda poslodavci za radnu nedelju isplaćuju duple, pa čak i tri puta veće dnevnice, uz pravo na slobodan dan u toku radne nedelje.

Nedopustiv je odnos većine poslodavaca u Srbiji koji zaposlenima određuju da rade ne samo nedeljom, već i u dane državnih i verskih praznika, poput Dana državnosti, Badnjeg dana i Uskrsa, pokazujući tako nepoštovanje prema državi i prema religioznim osećanjima i potrebama zaposlenih. U delatnosti trgovine u Srbiji radi oko 200.000 ljudi, od toga je 80% žena koje su majke ili buduće majke koje rade za minimalnu zaradu i koje nedelju ne mogu da provedu sa svojim porodicama - kaže Kerković.

Objašnjava da bi u zemlji sa ogromnim demografskim problemima uvođenje neradne nedelje podiglo produktivnost i ne samo da ne bi dolazilo do otpuštanja, već bi dolazilo i do angažovanja novih zaposlenih, pogotovo u trgovini, jer bi pritisak na velike trgovinske lance, čim potrošači steknu navikne, postao veći ostalih dana u nedelju.

I ekonomski, i radno-pravni i moralni i demografski i razlozi očuvanja porodice i vođenja adekvatne porodične politike, ali i religiozni i kulturološki razlozi govore u prilog uvođenja nedelje kao neradnog dana, zaključuje narodna poslanica iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stanko

    12:51 // 15. 8. 2022.

    Samo napred, nekada je i godisnji odmor bio neprihvatljiv poslodavcima pa su i to progutali i sad svi uzivamo i u tim pravima radnika. Civilazacija napreduje to moraju da shvate poslodavci kako sada mnogi rade od kuce na zapadu, moracemo i mi

  • Mama2

    22:15 // 14. 8. 2022.

    Svaka cast. Tako i treba. Nedelja neradni dan po zakonu za sve. A to da ce mali preduzetnici propasti nece. Dok ljudi naviknu da jednu dve ,nedelje ne radite,kupice sve u subotu. Iz licnog primera pisem.

  • Ekonomista

    22:02 // 14. 8. 2022.

    Bas glupa izjava… kako da rade onda neke delatnosti gde se ide kada vecina nije na poslu (shoping molovi, benzinske pumpe, restorani, bazeni, hoteli, cvecare, trafike…), a tek zdravstvo, policija, vatrogasci??? Ovo je evidentno skupljanje jeftinih poena

    • stasa

      15:56 // 15. 8. 2022.

      Nedeljom ce porodice provoditi zajedno u prirodi a ne u shoping centrima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: