Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:22, 9. 11. 2022.

| Politika

Poslanica Dveri protiv gašenja Narodnog univerziteta

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Tamara Milenković Kerković
Poslanica objašnjava zašto je protiv spajanja ove dve ustanove; foto: Pokret Dveri

Braneći jednu od najstarijih obrazovnih institucija u Nišu Narodni univerzitet, narodna poslanica Pokreta Dveri iz Niša Tamara Milenković Kerković kaže da je oštro protiv da se ova ustanova pripoji Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju jer će to značiti njihovo uništavanje.

Poslanica Dveri napominje da se protivi nameri većnice Marije Ranđelović i gradonačelnice Dragane Sotirovski da konačno unište Narodni univerzitet - jer smatra da će to biti epilog njegovog pripajanja u novi Centar za stručno usavršavanje, doskorašnji Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Nakon ostavke direktorke Regionalnog centra Danijele Marković, koja je očito bila protiv fuzije - spajanja ove institucije, reakcija vlasti je bila imenovanje novog v. d. direktora na nedavnoj sramotnoj sednici Skupštine Grada na kojoj je tzv. opozicija govorila o kršenju jorgovana i bacala "dimne bombe" koje je trebalo da prekriju činjenicu da je vlast lošom upravom dovela Narodni univerzitet do gašenja, a Regionalni centar za obrazovanje do ekonomske propasti - tvrdi poslanica.

Objašnjava i da je Narodni univerzitet u Nišu osnovan još 1954. godine, kao centar za stručno osposobljavanje odraslih, gde je u proteklih 7 decenija uspešno realizovano više od 200 kurseva, poput učenja stranih jezika, za negovatelja starih osoba, vođenje poslovnih knjiga, auto-mehaničar, zidar, tesar.

Sa druge strane, Regionalni centar postoji u Nišu od 2004. godine, kao prva takva institucija u Srbiji, a ima sasvim drugačije polje akreditacije i bavi se usavršavanjem znanja zaposlenih u obrazovanju.

Spajanje Narodnog univerziteta (NU) i Recionalnog centra, u kome će NU izgubiti status pravnog lica, je ko zna koja po redu štetočinska odluka deset godina duge SNS vlasti, čiji je paroksizam gradonačelnica Sotirovski - dodaje.

Podseća da Regionalni centar usavršava nastavnike, čija je to obaveza po zakonu, dok Narodni univerzitet vrši neformalno obrazovanje građana, kao i da ove institucije ne rade po istim zakonima.

Objašnjava i da bi spajanjem ove dve ustanove mogle da izgube akreditacije za nove programe i obuke, ako jedna od njih izgubi status pravnog lica.

Bivša direktorka Narodnog univerziteta, sadašnja većnica u Kabinetu Sotirovski Marija Ranđelović zna da ove institucije nisu kompatibilne i da će spajanjem jedna biti uništena - ističe.

Zato u ime svih Nišlija narodna poslanica Dveri pita - da li se i konačno uništava Narodni univerzitet i spaja sa Regionalnim centrom da bi većnica Marija Ranđelović, bivša direktorka NU, imala gde da se vrati i gde da radi nakon što najgora vlast u istoriji Niša konačno ode sa vlasti, a to vreme se ubrzano bliži.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:54 // 9. 11. 2022.

    Uvazena profesorka i poslanice, Tamara, koga je briga za vase,opravdano javljanje ! Rusilacka ekipa zavrsava posao,otpora nema, tako da ,idemo dalje!
    Ako imate aktiviste, animirajte ih da protestvuju ! Ovako, leer prica !

  • Smuk II

    19:39 // 9. 11. 2022.

    Interesanto je da su svi kontra protiv pametnih ljudi ! Da li je to slučajno ili mi se čini ? Svi pametni a nemaju pojma sa životom ! Strašno užasno hororno!
    Do kada be više , aman...
    Izvinjavam se svima "pametnima" ali više ne mogu da bijem tudje bitke ... dosta mi je št sam učestvovao od 1990g. pa do 1999.godine ! Ne pljujte po onima koji vam otvaraju oči , a nisam obožavalac "Dveri" ali..

  • baksuz

    17:23 // 9. 11. 2022.

    Ako se nekadašnja /ne bivša/ direktorka NU udomi kao nova direktorica fuzionisane ustanove, gde udomiti direktorku , u ostavci, Regionalnog centra?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: