Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 23. 6. 2020.

| Politika

Poslanici sa juga Srbije sa stanovima u Beogradu naplaćivali troškove za odlazak na sednice

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti, CINS
skupština
Trojica poslanika naplatila 7,3 miliona dinara

Dolazak i odlazak sa sednica Narodne skupštine i odbora trojice donedavnih narodnih poslanika sa juga Srbije koštao je građane Srbije preko 7,3 miliona dinara, pokazuje istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo. Iako sva trojica - poslanik Demokratske stranke Nišlija Goran Ćirić i naprednjaci Darko Laketić iz Prokuplja i Ljubiša Stojmirović iz Crne Trave imaju svoje stanove i žive u Beogradu, oni su prijavljivali dolazak iz mesta u kojima se vode, a to je, prema Informatoru o radu Skupštine, dovoljno za isplatu novca, jer ne treba da prilažu račune za gorivo, već samo potpisanu izjavu odakle putuju.

Kako piše CINS, najzanimljiviji je primer predsednika poslaničke grupe Demokratske stranke Gorana Ćirića, jer se njegov stan nalazi na samo nekoliko stotina metara od Narodne Skupštine u centru prestonice, a za dolazak do radnog mesta u parlamentu je normalnim hodom potrebno 3 minuta šetnje.

Ipak, iako od 2008. godine poseduje stan i garažu u Beogradu blizu radnog mesta, prema istraživanju CINS-a, Ćirić je od početka 2016. godine do kraja 2019. od parlamenta naplatio nešto više od 1,5 miliona dinara jer je svojim vozilom dolazio na sednice.

Naplatu putnih troškova Ćirić pravda rečima da u Niš odlazi skoro svaki vikend, a poslanik demokrata u Beogradu inače radi i kao specijalni savetnik u Pošti Srbije.

Živim u Nišu u porodičnoj kući i imam stan u Beogradu. 12 godina sam na putu između Niša i Beograda iz porodičnih razloga. Skoro svakog vikenda putujem u Niš. Ponekad putujem i radnim danima, ali u večernjim satima kako bi se ujutru vratio za Beograd - rekao je Ćirić.

On tvrdi da je novac za gorivo dobijao samo za dane kada putuje na sednice, ali po toj računici, kako je pokazalo istraživanje CINS-a, Ćirić bi trebalo da je novac uzimao samo ponekad, a podaci do kojih je došao CINS pokazuju da je ovaj poslanik za godinu dana bio na najmanje 23 sednice skupštinskih odbora, a da je novac uzeo za 20 sednica. ciric Naplatio 1,5 miliona dinara; foto: arhiva JV

Naime, u zvaničnim skupštinskim dokumentima se vidi da se od jula do kraja oktobra 2016. i od maja do septembra 2017. godine ovaj poslanik nalazi na isplatnim listama za dolazak na maltene sve sednice i sastanke odbora kojima je prisustvovao, uključujući Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Od 3 sednice na kojima Ćirić nije uzeo novac za gorivo, dvema je prisustvovao bez naknade, a na trećoj je naplatu puta prepustio koleginici iz stranke. Pored toga, Ćirić je prisustvovao plenarnim sednicama, za koje je takođe dobijao novac za put - piše CINS.

Ćirić je novinarima CINS-a odgovarao SMS-om, ali komentar ove analize nije dobijen jer je prestao da odgovara na poruke.

Sličan je i primer i poslanika Srpske napredne stranke Darka Laketića koji je poslanik bio i u prethodnom sazivu od 2014. godine.

On već dugo radi u Beogradu, od 2016. godine je pomoćnik direktora Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", a od decembra 2019. taj posao je zamenio mestom asistenta na beogradskom Medicinskom fakultetu, ali prema skupštinskoj evidenciji prebivalište mu je u Prokuplju.

Iako u beogradskom naselju Vračar poseduje troiposoban stan, nedaleko od Hrama Svetog Save, kao i manji lokal u istoj zgradi, on je takođe naplatio putne troškove kao da na svaku sednicu dolazi iz Prokuplja. darko laketic Posao i stan u Beogradu, a na sednice putuje iz Prokuplja; foto: JV arhiva

Južne vesti su 2018. godine pisale da Laketić naplaćuje gorivo za dolazak u Skupštinu iako su sugrađani tvrdili da ne živi u Prokuplju, a CINS-ova baza pokazuje da je sa putovanjima nastavio i 2019. te da je za 4 godine na osnovu troškova za gorivo dobio 2,9 miliona dinara.

Novinari CINS-a nisu prilikom posete njegovoj adresi uspeli da ga pronađu u stanu, a komšije su potvrdile da on i supruga tu stanuju. Ipak, Laketić je odbio da prokomentariše novinarima naplatu goriva.

Ista cifra, ali duže rastojanje. Poslanik iz redova SNS-a Ljubiša Stojmirović takođe poseduje stan u Beogradu, a od pre nekoliko godina živi u Crnoj Travi.

Do kraja 2019. godine Stojmirović je, poput Laketića, kao naknadu za gorivo uzeo 2,9 miliona dinara.

Živim u Crnoj Travi, ali imam i ovde stan. Nekad budem par dana, nekad budem desetak dana - rekao je Stojmirović.


Pravdanje izjavama - prostor za malverzacije

Kako piše CINS narodni poslanici koji svojim kolima dolaze u prestonicu na zasedanja parlamenta novac utrošen na gorivo ne pravdaju računima već samo potpisanim izjavama, a ove benificije koriste i oni sa stanovima u Beogradu.

U Informatoru o radu parlamenta stoji da poslanici ne moraju kao dokaz da dostavljaju račune za gorivo čime bi potvrdili da li su i odakle putovali. Jedino validno je njihova potpisana izjava.

Narodni poslanici koji na sednice Narodne skupštine i njenih radnih tela dolaze sopstvenim vozilom, potpisuju izjavu kojom potvrđuju da su za dolazak na sednicu koristili sopstveno vozilo, sa navođenjem podataka o registarskom broju vozila, relaciji putovanja, broju pređenih kilometara i datumu održavanja sednice Narodne skupštine, odnosno sednice radnog tela - piše na sajtu parlamenta.

I to je dovoljno da na kraju meseca uz platu dobiju i novac za utrošeno gorivo.

Predsednik nevladine organizacije Koalicija za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović, smatra da je naplata putnih troškova poslanika koji imaju stanove u Beogradu "bedan“ potez.

Oni se poigravaju, prijavljuju ono što je njima povoljnije na osnovu svojih interesa, tako da to svakako jeste zloupotreba. Oni zakonski mogu to da rade, ali time što to rade, oni praktično varaju nadležne organe - rekao je Dobrašinović za CINS.

On smatra da ovakvi propisi treba da se menjaju.

Taj propis po kojem oni ništa ne moraju da pokazuju i dokazuju, on je, pretpostavljam, prepisan iz zakona ili podzakonskih akata nekih zemalja u kojima se daleko više drži do morala, u kojima je nezamislivo da poslanik radi takvu stvar. Međutim, kod nas je stanje stvari očigledno drugačije - objašnjava Dobrašinović.

Sa njim se slaže i Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koji kaže da se političari u Srbiji vode duhom secikesa i da to urušava imidž parlamenta

Postajemo prosto imuni na tu pojavu, a zapravo te male stvari najbolje pokazuju prirodu ljudi koji su u politici. Mislim da je važno da mi kao građani razumemo da ti putni troškovi u ukupnom iznosu nisu veliki. Šta onda neko ko želi nešto pošteno, dobro da uradi za svoj grad, može da očekuje od poslanika koji na tako sitnim stvarima pravi svoje malverzacije - rekao je Jovanović.

Narodna skupština do objave teksta CINS-u nije odgovorila na pitanja da li i kako kontroliše putovanja poslanika.

Podsetimo, 18 niških poslanika u Narodnoj Skupštini Srbije za protekle 4 godine koštali su građane bezmalo 67 miliona dinara, pokazuje istraživanje novinara Centra za istraživačko novinarstvo. Od 402 poslanika koja su imala mandat u proteklom izbornom ciklusu, na 6. mestu CINS-ove liste nalazi se predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić koji je koštao građane 9,1 milion dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dvostruki aršin

    00:01 // 29. 6. 2020.

    A mi kad putujemo na posao od grada do grada moramo da imamo ili kartu ili racune za gorivo, opet dvostruki arsini i zato ih i zloupotrebljavaju.

  • Milan

    14:37 // 23. 6. 2020.

    I posle se pitamo zašto se ljudima
    zgadila politika i zašto postoji toliki broj apstinenata na izborima

    • Dzamutka

      22:19 // 23. 6. 2020.

      Ciric vise nikad nece uzimati! Politika se nije zgadila ovima, sto dok nosioci lista daju izjave, oni su toliko srecni, pa igraju, pevaju! Gde ima u ovoj drzavi bolji posao od drzavnog i budžetskog? Ako ti je narode, idi moli u sedišta sns-a da ti decu primaju u izolir fabrike!

  • Zika

    14:12 // 23. 6. 2020.

    U MUP-u primaju za prevoz Vr-AL po 65000 din.

    • vozac autobusa Nisekspres Aleksić

      15:00 // 23. 6. 2020.

      Da,,,,a mi moramo da ih vozimo bez karte.Nije mi samo jasno zašto.Naši šefovi kažu-Pusti bre 2-3 milicajca pa neće gi nosiš na leđa.Čutite dobili smo i grad da vozimo,a sve je to povezano.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: