Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 18. 9. 2023.

| Politika

Posle 3 meseca opet zaseda niška Skupština

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Skupština Niš
Odbornici ponovo u klupama; foto: JV / Tamara Radovanović

Niški odbornici vraćaju se u skupštinske klupe posle 3 meseca pauze, u četvrtak, 21. septembra, a očekuje se rebalans budžeta i jednokratna pomoć za prvake i besplatan prevoz za srednjoškolce, da sve gradske inspekcije budu pod jednom upravom, usvajanje dokumenata koji prethode izgradnji dve solarne elektrane, vraćanje duga Direkcije za prevoz, kao i javno-privatno partnerstvo za dezinsekciju i deratizaciju.

Umesto besplatnih udžbenika gradska vlast u Nišu je odlučila da svi učenici koriste gradski prevoz besplatno, najavljena je i jednokratna pomoć prvacima, a o svemu tome raspravljaće odbornici niške Skupštine u okviru prve tačke o rebalansu budžeta.

Dve tačke odnose se i na izmenu kadrovskog plana i organizaciju gradskih uprava Niša, a kako su objasnili na poslednjoj sednici Gradskog veća ubuduće će se svi inspekcijski poslovi obavljati u okviru jedne uprave, jer smatraju da će time biti efikasniji.

Važećom odlukom o organizaciji Gradskih uprava inspekcijski poslovi su obavljani u nadležnosti 4 uprave, u cilju efikasnijeg, delotvornijeg i ekonomičnijeg obavljanja poslova predlaže se da se poslovi u inspekciji obavljaju u okviru jedne uprave. Ovim se se ne omogućava samo efikasnije, delotvornije i ekonomičnije obavljanje poslova, već se olakšava i primena Zakona o inspekcijskom nadzoru, čime se omogućava da pravna i fizička lica na lakši, jednostavniji i brži način u sedištu jedne uprave mogu da ostvare svoja prava - pojasnili su na Gradskom veću.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla da neće biti novih zapošljavanja, već da će sve gradske inspekcije biti u nadležnosti Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove.

Nakon javno-privatnog partnerstva koje se tiče osvetljenja u Nišu, gradska vlasti planira još jedno - izbor partnera koji će sprovoditi mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao i suzbijanja ambrozije na teritoriji grada.

Imajući u vidu zakonsku obavezu jedinice lokalne samouprave da uređuje i obezbeđuje obavljanje komunalnih delatnosti na svojoj teritoriji, kao i obavezu planiranja, organizovanja i sprovođenja mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Grad Niš je u cilju obezbeđenja kontinuiranog i efikasnog obavljanja poslova iz delatnosti zoohigijene, a koji se odnose na sprovođenje mera za smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama, i u cilju suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozije doneo odluku kao u dispozitivu - piše u obrazloženju.

Grad takođe planira da sve Nišlije plate više od 90 miliona dinara duga Direkcije za javni prevoz, pa će odbornici i o tome raspravljati na prvoj sednici posle letnje pauze.

Planovi detaljne i generalne regulacije su takođe na spisku tema za raspravu, a pre svega zbog solarnih elektrana Solnis u Donjoj Trnavi i Lovopromet u Trupalu, u Opštini Crveni Krst, kao i izmena programa uređivavanja građevinskog zemljišta.

Izmene programa sprovođenja društvene brige za zdravlje, Odluke o pravima iz socijalne zastite i o javnim priznanjima, program poslovanja Direkcije za izgradnju, godišnji plan rada Pčelica, kao i razrešenje zamenice gradskog pravobranioca zbog odlaska u penziju i postavljanje novog su takođe na dnevnom redu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    10:56 // 19. 9. 2023.

    U gradu kao i državi sve je u najboljem redu i odbornici zaslužuju da budu na odmoru tri meseca. Kako ih nazvati a da ne bude uvredljivo!

  • slavko

    09:13 // 19. 9. 2023.

    SNS je najvece zlo za ovaj grad!

    • 1234567890

      11:44 // 19. 9. 2023.

      @Slavko : A i sami "gradjani" ... koji ih izglasaše ! Spoj sadista i mazohista i to odlično "funkcioniše" i samo čekam do kada?

    • Mirko

      14:22 // 19. 9. 2023.

      @slavko - druže nije to sns, to je žuto-plava banda ili srpsko najgore smeće.

    • Milja

      15:14 // 19. 9. 2023.

      Nije toliko sns koliko je guska naneo zla ovom narodu. I dalje policija i sudstvo ništa.

  • Filozof

    22:40 // 18. 9. 2023.

    Uspeh epskih razmera ...
    Od obecanja - izgradnja puta Nis-Drac, brze pruge BG-NI, izgradnje Somborskog, Juznog i Zapadnog bulevara, resavanja problema pasa lutalica, izgradnja opere, zavrsetak stadiona, deponija, izgradnja kvantaske pijace i novog Studentskog doma, izmestanje pruge, zelene oaze, rekonstrukcije pruge NI-ZA do rebalansa budzeta i nadoknade stete Direkcije za javni prevoz ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: