Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 14. 12. 2023.

| Politika

Poslednji dan pred predizbornu ćutnju, ko je i šta poručio u kampanji

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Izbori 2016 2017
Izbori u nedelju, 17. decembra; foto: arhiva JV / Vanja Keser

Oko 6,5 miliona građana Srbije bira narodne poslanike u nedelju, 17. decembra, a lokalni izbori će biti održani u 65 gradova i opština, od čega je 21 na jugu Srbije. Predizborna tišina počinje u ponoć i traje do nedelje u 20 sati, kada će biti zatvorena birališta.

Izbori za odbornike skupština gradova biće u svim većim gradovima na jugu osim Niša - u Pirotu, Vranju, Leskovcu i Prokuplju.

Na birališta će i stanovnici Vladičinog Hana, Vlasotinca, Gadžinog Hana, Dimitrovgrada, Doljevca, Kuršumlije, Žitorađe, Lebana, Medveđe, Merošine, Ražnja, Trgovišta, Crne Trave, Babušnice, Bele Palanke, Blaca i Bojnika.

Za parlamentarne izbore kandidovalo se 18 listi, u Pirotu će se nadmetati 4 liste, u Vranju, Leskovacu i Prokuplju po 7.

Listu kandidata za narodne proslanike Republičkoj izbornoj komisiji prvo prvo je predala Srpska napredna stranka i na listi “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” je 28 južnjaka, a najbolje rangirana je, kao i za prethodne parlamentarne izbore, Nišlijka Jelena Žarić Kovačević, koja je na 30. mestu.

SNS Miting Leskovac Prvi predali listu; foto: M. M. Kampanja naprednjaka krenula je iz Leskovca, gde je Aleksandar Vučić obećao prosečnu platu od 1.400 evra i penzije od 640 evra do kraja 2027. godine. Za tu potrebu naprednjacima je sporstka hala "Dubočica" izdata za 65.000 dinara. Nove investicije u Pirotskom okrugu obećane su na narednom mitingu na jugu, a pred kraj kampanje naprednjaci su posetili i Vranje odakle je Vučić poručio da će “naterati lokalne funkcionere da ne razmišljaju - tašna, mašna, auto i sekretarica, nego da slušaju narod”.

Tombole i večere u kafanama za penzionere, čajanke sa ženama i veselje uz kolo sa članovima i simpatizerima - neke su od predizbornih aktivnosti Srpske napredne stranke na jugu tokom predizborne kampanje.

Neposredno pred izbore Aleksandar Vučić je objavio spisak istaknutih ličnosti koji su podržali njegovu listu, a među više od 2.000 ljudi našao se i veliki broj lekara niškog Kliničkog centra, nekoliko dekana, rektor, direktorke ustanova kulture i selektor fudbalera Nišlija Dragan Stojković Piksi.

JLM_6909 Na dan "ProGlasa" Vučić posetio Niš; foto: JV / Jelena Mišić Nedelju dana pred izbore, na dan kada je nestranačka inicijativa “ProGlas” imala tribinu u Nišu, Vučić je posetio najveći grad na jugu Srbije. Tada je otvarao gasni interkonektor Srbija-Bugarska i nije želeo da priča zbog “glupih pravila”, ali je poručio da će “svakako pobediti”.

Spomen sala Slobodan Milošević (2) Socijalisti drugi predali listu; foto: N.Đ. Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i “Zeleni Srbije” zajedno su predali listu kandidata za narodne poslanike odmah nakon naprednjaka. Na listi “Ivica Dačić - premijer Srbije” čak petina njih je sa juga zemlje. Socijalisti su u centar pažnje došli kada je procurio snimak funkcionera blačkog SPS-a u kome vređa Aleksandra Vučića, ali je i nakon toga ostao kandidat za odbornika. Otvarali su socijalisti i spomen sobu Slobodanu Miloševiću u Nišu, a stručnjaci su to ocenili kao "privlačenje nezadovoljnih birača SNS-a".

Srbija protiv nasilja (3) "Srbija protiv nasilja" krenula kampanju iz Niša; foto: JV / N. Đ. Koalicija “Srbija protiv nasilja” najpre je imala problem sa prikupljanjem potpisa u Nišu, ali su predali listu na kojoj su se našla 28 južnjaka. Oni su u predizbornu kampanju krenuli iz Niša i poručili da se nikoga ne plaše, već da se bore za pravdu, slobodu i izbornu volju građana. Najbolje rangirana južnjakinja na toj listi, Jelena Milošević, gostujući u emisiji Južnih vesti rekla je da “opozicija na izbore ide kao David protiv Golijata”, ali da smatra da mogu da imaju glas više od vlasti. Gostovala je i Ana Eraković koja očekuje da koalicija na izborima osvoji 23-25% glasova, a sličnu ocenu imao je i Đorđe Stanković.

Dveri i Zavetnici na izbore izlaze kao koalicija “Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga” i imaju 38 južnjaka na listi. Najbolje rangirana Tamara Milenković Kerković učestvovala je u predizbornom sučeljavanju Južnih vesti sa Nebojšom Bogdanovićem iz Narodne stranke i oboje su poručili građanima da se ne plaše i da bez straha daju glas opoziciji, jer im ne može biti gore nego što je danas.

Na parlamentarne izbore učestvuje i Srpska radikalna stranka, koalicija “Nova demokratska stranka Srbije - Pokret obnove Kraljevine Srbije”, Narodna Stranka, Koalicija “Dosta je bilo”, “Socijaldemokratska stranka i Otete bebe.

božić _ rangelov Kandidati za gradonačelnike u Leskovcu i Pirotu; foto: JV O tome kakva predizborna atmosfera vlada u Leskovcu i Pirotu, sa kakvim se pritiscima susreću, šta ove dve opozicione liste mogu novo da ponude građanima, u emisiji Južnih vesti govorili su kandidati za gradonačelnike u Leskovcu i Pirotu. Oni su istakli da nije dovoljno samo osvajanje lokalnih izbora, već je neophodna promena celog sistema i decentralizacija.

U Narodnoj Skupštini će opet biti deficit južnjaka - ukupno je u Srbiji 6,5 miliona birača, što bi trebalo da znači da svaka lista ima 30 poslanika sa juga, ali njih ima tek 224 od 1.750.

Birači sa Kosova i Metohije će glasati u Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu.

anketari 5 SNS kol centar u "Čairu"; foto: JV / Tamara Radovanović Iako su iz Agencije za sprečavanje korupcije podsetili da je političarima u kampanji zabranjeno deljenje humanitarnih paketa, lekova i medicinskih aparata, iz Vranja su stigle informacije da se radnicima “Jumka” dele namirnice za “siguran glas”. Opozicija tvrdi da je više od 1.000 stranaca i građana sa tuđih adresa pozvano na glasanje u Nišu, a i leskovački DS je upozorio da se “sprema krađa glasova”. Tokom kampanje niška hala “Čair” postala je SNS kol centar, ali nadležni nisu želelida otkrivaju ko je i za koliko iznajmio prostor.

Specijalni program uživo na dan izbora 17. decembra možete pratiti na Južnim vestima od 19:30.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dule

    19:54 // 15. 12. 2023.

    Mogu svi oni da poruče šta god hoće...

  • Nis Nislijama

    12:06 // 15. 12. 2023.

    Zasto nema lokalni...?! Da se smene vise Dobrujevac,Aleksinac,Pukovac,Doljevac,Svrljig...!!!!

  • Пошаљимо их на сметлиште историје

    08:00 // 15. 12. 2023.

    Битније је шта ћемо ми њима да саопштимо 17.12.Оловку у руке,не препусти да ти судбину кроје неписмени полтрони и чланови секти.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: