Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:25, 15. 7. 2020.

| Politika

Potresi u SPS zbog SNS: Dačić uz Vučića, ko je na jugu uz Dačića

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
sps5 foto A.S
Pobuna u SPS-u?; foto: A. Stankov

Dok predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da je u toku pobuna dela članova stranke, lokalni odbori sa juga Srbije u javnosti ga podržavaju, a predstavnici tvrde da je stranka jedinstvena. Za nastupe pojedinaca kažu da su istupi protivni interesima stranke, pa traže sankcije. Novica Tončev koga je Dačić pozvao da se izvini Vučiću zbog sukoba sa predstavnicima SNS-a u Surdulici, danas kaže da podela nema i da svi moraju da poštuju odluke predsednika i glavnog odbora.

Izjava lidera surduličkih socijalista Novice Tončeva kako će blokirati auto-put ukoliko još neko od direktora državnih institucija iz SPS-a bude smenjen, učešće članova porodica pojedinih članova SPS-a na protestima protiv režima Aleksandra Vučića, izazvale su trzavice u ovoj stranci.

Dok se u javnosti spekuliše da li će socijalisti biti pozvani da budu deo vlade ili će otići u opoziciju, predsednik stranke Ivica Dačić rekao je, gostujući na televiziji Hepi, da on neće da radi protiv Vučića i da postoji pobuda dela ljudi u stranci prema njemu, ali ne objašnjava na koga direktno misli.

Ja da radim protiv Vučića neću. Ako partija bude većinski htela to da radi, ja u tome neću učestvovati, a ako je cilj da ojačamo Srbiju, pa i Vučića, onda treba da ojačate Dačića - rekao je predsednik socijaista.

On nije naveo ni jedno konkretno ime, a kako prenosi Insajder, Dačić je osudio izjavu Tončeva rečima da to nije sebi smeo da dozvoli.

To nije smeo sebi da dozvoli jer to ne samo da nije realno nego i neće biti dozvoljeno. Tončev je priznao da je pogrešio i da nije trebalo da daje takve izjave - rekao je Dačić.

SPS je na nedavnim izborima osvojila skoro 50.000 glasova više na lokalu nego na parlamentarnim izborima, pa je Dačić umesto pohvale za bolji rezultat na lolanim izborima imao poruku za lokalne lidere socijalista.

Nikad ranije se nije desio i takav rezultat ne može da tumači drugačije nego kao "sumnjiv podatak". To znači da su više radili za lokalne izbore. Mislim da je u pitanju opstrukcija - rekao je Dačić.

Da predsednik Dačić ima punu podršku odbora sa juga Srbije, slaže se većina viđenijih socijalista sa juga Srbije koje su Južne vesti kontaktirale, pa i sam Novica Tončev.

Nema pobune u SPS-u. Kod nas ima različitih mišljenja, ali odluke predsednika i glavnog odbora se poštuju - kaže Tončev.

Sa njim se slaže i predsednik vranjskog odbora Zoran Antić koji kaže da je odbor stranke u Vranju uvek bio i biće na istoj liniji sa predsednikom.

Što se tiče vranjskog odbora on je oduvek bio na istoj liniji sa predsednikom Dačićem, od njegovog izbora do dana današnjeg. Ne bih da ulazim u tu priču, on ima puno poverenje, a verovatno od svih nas bolje zna odnose u partiji. Što se odbora naši rezultati su godinama sasvim korektni, pad je normalan, to je priroda političkog posla - kaže Antić.

Disonantne tonove u stranci Antić ne želi da komentariše, a članove poziva na disciplinu.

Novica Tončev je potpredsednik Glavnog odbora, to će oni morati da reše na višem nivou. U svakom slučaju ko se ogreši o disciplinu partije mora da snosi konsekvence - kaže Antić


Podrška Dačiću i iz Niša i Pirota

Predsednika Gradskog odbora SPS u Nišu Žarko Ranković kaže da socijalisti podržavaju politiku predsednika stranke i kako je u SMS-u napisao, najoštrije osuđuje istupe pojedinaca koji nisu u skladu sa stavovima rukovodstva stranke.

Nešto rečitiji bili su niški socijalisti u svom saopštenju na zvaničnoj Fejsbuk strani odbora u kome kažu da veruju u predsednika stranke Dačića, ali i SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića.

Mi stojimo postojano uz Ivicu Dačića. Čvrsto verujemo u njega i njegovu mudrost. Neki karakterišu te poteze kao poniznost, ali ti ne znaju šta je mudrost. Mudrost našeg predsednika i Srbija su jedino u šta verujemo. Zato ga podržavamo u nameri da sa predsednikom Srbije, gospodinom Vučićem, sačuva teritorijalni integritet i suverenitet. To je moguće ako nam naši lični interesi, budu iza interesa Srbije i partije - saopštavaju niški socijalisti.

Dačić je dobio podršku i Pirotskog odbora, a predsednik odbora Vidojko Panajotović kaže da je stranka jedinstvena.

Neko pokušava da stvori neku famu, ne znam zbog čega. Svako ima pravo na komentar, neko želi da našteti SPS-u, ne verujem da je o neko iz rukovodstva, to ne bi bilo normalno. Mi imamo dobre lokale i za republiku, kod nas nema problema - kaže Panajotović.

Podsetimo, Petar Škundrić razrešen je funkcije savetnika ministra jer je njegov sin učestvovao u protestima protiv vlasti u Beogradu, a dvoje socijalista iz Indjije isključeno iz stranke iz istog razloga.

Socijalisti su na prethodnim republičkim izborima osvojiili 32 mandata, a konsultacije o formiraju Vlade Srbije su u toku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Бата Рака

    09:24 // 17. 7. 2020.

    Читав политички корпус у Србији је једна хомогена маса МАФИЈАША, који немилосрдно пљачкају народ и државу.

  • Čudesni dribling

    07:47 // 16. 7. 2020.

    Znate li kakva bi se prašina na zapadu digla oko ovakvih stranaka? Nikakva. Stranke tipa SNS, SPS, SRS... bi imale, sve zajedno, deset posto glasova, jer ne vrede pišljiva boba, ili bi bile zabranjene. Tamo BIRAJU a NE GLASAJU!

  • Pepe l.tv.

    21:50 // 15. 7. 2020.

    Ovako niste pisali kada je Lutovac počeo razgradnju DS isključujući istaknute članove i osnivače stranke zarad opstanka u SzS. To je počelo pre ovoga u SPS.

    • Čudesni dribling

      07:42 // 16. 7. 2020.

      Ti, stari članovi i tzv. osnivači, su i koštali DS nestanka sa scene. Lutovac je onaj kakav TREBA DS-i.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: