Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 13. 12. 2018.

| Politika

Predizborna kampanja u Doljevcu - bojkot opozicije i posete funkcionera

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
glasačka kutija
CRTA ocenjuje da se SNS oslanja na dobre rezultate sa izbora iz 2016, pa nema jake kampanje; foto: Vanja Keser

Kampanja za izbore u Doljevcu koji će se održati 16. decembra, prema analizi Centar za istraživanje transparentnosti i odgovornosti (CRTA), ulazi u finale bez konkretnog političkog programa i poruka stranaka koje učestvuju, uz slabu ispraćenost nacionalnih medija, bojkot opozicije i posete funkcionera.

Šest izbornih lista učestvovaće na izborima u Doljevcu, a u organizaciji CRTA navode da su sve sem "Saveza za demokratski Doljevac" partije koje na ovaj ili onaj način sarađuju s vlašću.

U Crti navode da kampanja protiče bez konkretnih programa i poruka proglašenih lista i da se partije na vlasti oslanjaju na rezultate u prethodnom periodu, podsećajući na to da je SNS na izborima 2016. osvojila skoro 71 % glasova.

Predizbornu kampanju u Doljevcu obeležava niska aktivnost proglašenih lista, ali i veliko angažovanje lokalnih i republičkih funkcionera, uljučujući i zloupotrebu javnih resursa. Kampanja protiče bez konkretnih programa i poruka proglašenih lista. Liste partija na vlasti se oslanjaju na rezultate javne vlasti u prethodnom periodu, zamagljujući, pritom, liniju između institucije i partije. Doljevac su u ovom izveštajnom periodu posetili ministri Mladen Šarčević, Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić - navode u CRTA.

CRTA u izveštaju navodi i da aktivna kampanja kojom se građani pozivaju na bojkot izbora nije primećena u Doljevcu, ali i da se izbori slabo pominju u medijima.

Mediji izveštavaju o lokalnim izborima u sve četiri opštine u najvećoj meri u kontekstu poseta i aktivnosti republičkih i lokalnih funkcionera. O izbornoj kampanji se najviše može čuti od lokalnih medija, dok mediji sa nacionalnom pokrivenošću o njima izveštavaju samo u kontekstu incidenata - pišu iz CRTA.

Kompletan izveštaj možete pročitati ovde.

Podsetimo, iako je imao stabilnu većinu u lokalnom parlamentu, donedavni predsednik Opštine Goran Ljubić Međarac (SNS) je podneo ostavku na predsedničku funkciju. Ipak, kako je Međarac objasnio, to ne znači da će napustiti politiku, već da je zbog prozivki opozicionog odbornika Stojiljkovića želeo da proveri izbornu volju Doljevčana.

Maja Gojković je izbore raspisala za 16. decembra, a Stojiljković je nastavio tvrdnjama da su izbori nezakoniti i da su traćenje novca. Ministarstvo je odgovorilo da su raspisani po zakonu.

Opozicija je rešila da ove izbore bojkotuje zbog toga što su, kako kažu u Savezu za Srbiju, veštački izazvani i nezakonito raspisani.

Šest lista se prijavilo da učestvuje, a njih 5 ima ime stranačkog nacionalnog lidera u nazivu lokalne liste.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: