Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 2. 9. 2021.

| Politika

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković: Jednonacionalna vlast u Bujanovcu nije naš problem

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Koordinaciono telo - sastanak Bujanovac
Cilj Koordinacionog tela je da srpska zajednica bude zadovoljna radom lokalne samouprave; foto: KT Vlade Republike Srbije

Realizacija projekata u bujanovačkoj opštini, aktuelna politička situacija i svealbanska većina, teme su o kojima je bilo reči na sastanku predstavnika Koordinacionog tela i političkih lidera srpskih partija u Bujanovcu. Iako je pre sastanka bilo pretpostavki da će jedna od tema biti povratak predstavnika Srba u lokalnu Skupštinu, predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković kaže da je jednonacionalna vlast u Bujanovcu političko pitanje i nije u njegovoj nadležnosti.

Prema rečima Stankovića, od oko 100 miliona dinara, koliko je Koordinaciono telo izdvojilo za bujanovčku opštinu, za srpske sredine je predviđeno 38 miliona dinara.

Razgovarali smo o tome da ta sredstva moraju da budu upotrebljena onako kako je predviđeno budžetom. Dakle, za projekte vodosnadbevanja u Žbevcu i drugim selima, kanalizacione mreže, učeničke stipendije i putne troškove za decu - rekao je Stanković.

Jednonacionalna vlast u Bujanovcu je, kaže, političko pitanje i to treba da rešavaju oni koji su za to nadležni, odlučuju i dogovaraju se, a cilj Koordinacionog tela je da srpska zajednica bude zadovoljna radom lokalne samouprave.


Mitrović: Obavestili smo predsednika o diskriminatroskom odnosu prema Srbima

Narodni poslanik i šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović, jedan od lidera koji su prisustvovali sastanku, potvrđuje za Južne vesti da nije bilo reči o povratku Srba u lokalni parlament i da je glavna tema sastanka bila realizacija projekata.

Reč je o infrastrukturnim projektima. Mi imamo utisak da predsednik Opštine namerno pravi opstrukciju da projekti koji trebaju da se rade u srpskom delu stoje. Tražili smo, s obzirom da oni daju novac, porazgovaraju sa predsednikom Opštine da se ono što je planirano završi do kraja godine, jer vidimo da se na terenu ne radi - kaže Mitrović.

Mitrović je imao primedbe i na način raspodele opštinskog budžeta jer su, kako kaže, za albanska mesta previđena 83 miliona, a za srpska 6,5 miliona dinara.

Iskoristili smo priliku i da ga obavestimo o novom zapošljavanju, da je u javnom komunalnom preduzeću od formiranja albanske većine zapošljeno 16 radnika i svi su Albanci, da je u Sportskoj hali zapošljeno 6 novih radnika i svi su Albanci, u Opštini na privremenim i povremenim poslovima od 14 radnika samo 1 srpske nacionalnosti. To su neke stvari koje smo imali potrebu da kažemo jer smatramo da će da prenese tamo gde treba - kaže Mitrović.

Obrazlažući to što je njegov odbor nedavno tražio smenu Zorana Stankovića, uz obrazloženje da nije ništa uradio za Bujanovac, Mitrović kaže da ni to nije bila tema danas, ali da i dalje ostaje pri tome da rad Koordinacionog tela bude organizovan tako da neko bude fizički prisutan u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, jer njihovi ljudi poslednjih nekoliko godina ne dolaze u Bujanovac.

Na pitanje dokle se stiglo sa pregovorima oko multietničke vlasti u Bujanovcu, Mitrović odgovara da će svealbanska vlast verovatno trajati do narednih redovnih lokalnih izbora, jer Bujanovcem sada umesto Tirane upravlja Priština preko Šaipa Kamberija koji je, kako kaže, glavna veza sa Albinom Kurtijem.

Osim Mitrovića, sastanku su prisustvovali i Stojanča Arsić i Božidar Anđelković iz SPS-a, kao i Miodrag Milković i Boban Pavlović čije su stranke deo kolacije okupljene oko SNS-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sikter more

    01:49 // 3. 9. 2021.

    Sekti smeta jednoumlje u opštini a ne smeta im jednoumlje u Skupštini,
    pa po Srbiji rade šta im se prohte,posebno u opštinama gde su vlas' bre....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: